Shell opnieuw beste reputatie volgens managers

Ondanks het geworstel met zijn toekomstige koers staat Shell opnieuw op nummer 1 in het jaarlijkse reputatieonderzoek van MT.

Aan het onderzoek namen ruim 1100 managers deel. Shell vormt samen met Apple, ASML, Ikea en Coolblue de top-5 van de lijst van 500 bedrijven met de beste reputatie volgens deze groep managers.
Apple voor zich dulden
Het ondernemersblad Management Team onderzocht dit jaar voor de zestiende keer de reputatie van bedrijven. Shell scoort zowel op productleiderschap als klantgerichtheid een toppositie. Alleen op ‘excellente uitvoering’ moet het bedrijf Apple voor zich dulden. Het is de zevende keer van alle zestien edities dat Shell de eerste plek scoort.
De volledige top 10:
1. Shell
2. Apple
3. ASML
4. Ikea
5. Coolblue
6. De Persgroep
7. Coca-Cola
8. Damen Shipyards
9. Google
10. Randstad
In het onderzoek zijn bedrijven meegenomen die in Nederland hun hoofdkantoor hebben of ‘substantiële’ werkgelegenheid bieden. In totaal is een “geholpen” lijst van bijna 1.000 in Nederland actieve bedrijven gebruikt. Voor het eerst in jaren zijn ook (grote) zelfstandige bestuursorganisaties, universiteiten, hogescholen en ziekenhuizen meegewogen.
Bedrijven in de eigen branche
Het onderzoek is evenals vorig jaar uitgevoerd door INSCOPE Research, een onderzoeksbureau van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het onderzoek houdt rekening met drie criteria: klantvriendelijkheid, productleiderschap en excellente uitvoering. De respondenten is gevraagd om bedrijven in de eigen branche op deze drie criteria beoordelen, uitgezonderd het eigen bedrijf.