Sterke vraag naar recruiters en P&O’ers houdt aan

In vergelijking met een jaar geleden stijgt de vraag naar recruiters en P&O’ers minder dan 1 procent, maar blijft onverminderd groot.

De vraag naar recruiters is in het derde kwartaal met 1.827 vacatures net zo groot als de recordvraag in het tweede kwartaal van dit jaar. In de samenstelling van de vraag stijgt de behoefte naar consultants re-integratie (88%), loopbaanadviseurs (55%) en ondersteunende “hands-on” HR-functies.

De vraag naar HR-managers en HR-adviseurs krimpt. En bij recruitment groeit de vraag naar HBO-recruiters en recruiters die gespecialiseerd zijn in lager opgeleiden en non-profit. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group in opdracht van Compagnon en de Hogeschool voor Recruitment

Recruiters in de belangrijkste groeisegmenten 
Uit analyses over het tweede kwartaal bleek dat de vraag naar ICT’ers al aan het afnemen was. Dit wordt nu bevestigd met een krimpende vraag naar IT-recruiters (-33%). Er is juist stijgende behoefte aan gespecialiseerde recruiters in de belangrijkste groeisegmenten op de arbeidsmarkt zoals bouw, logistiek, flexpool, hospitality, onderwijs, zorg en ziekenhuizen. 

Ten opzichte van een jaar geleden lijkt het erop dat de collectieve sector bezig is met een inhaalslag, wat onherroepelijk zal leiden tot verdere krapte in bepaalde deelsegmenten van de arbeidsmarkt. Opvallend is verder dat met name de vraag naar recruiters met een hbo-opleiding stijgt (23%). De vraag naar wo-recruiters daalde met 13% en die naar mbo-recruiters met 37%.
 
‘De toenemende krapte op de arbeidsmarkt vraagt om gespecialiseerde recruiters die de markt en de doelgroep kennen. Daarbij komt er steeds meer technologie en verwachtingsmanagement kijken in het werk van recruiters. Dit vraagt om een hoger opleidingsniveau en een betere vakbeheersing,’ aldus Frank Roders, directeur Compagnon.

Stevige groei in de P&O-beroepen 
De sterke groei bij de loopbaanadviseurs en consultants voor re-integratie is mogelijk een gevolg van de grote reorganisaties die in het tweede en derde kwartaal zijn aangekondigd binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Ook valt op dat P&O-beroepen die gevoelig zijn voor automatisering en robotisering juist doorgroeien. Denk aan de administratief medewerker, HR-medewerker en medewerker personeelszaken. 

‘Waar binnen andere sectoren en functiegebieden de vraag naar administratieve en ondersteunende medewerkers krimpt, zien we binnen P&O het tegenovergestelde. Dit komt onder andere door het wegvallen van managementlagen binnen organisaties en de vergrijzing binnen de HR-kolom. Opengevallen plekken worden vooral ingevuld door medewerkers met “hands-on” mentaliteit,’ aldus Roders.