Strategie: medewerkers missen vaak het grotere plaatje

Medewerkers in met name bureaucratische organisaties weten niet goed hoe ze hun werkzaamheden moeten uitvoeren.

Rolduidelijkheid scoort binnen bureaucratische organisaties een 6,5, terwijl plattere organisaties hierop een 7,2 scoren. Dit blijkt uit het recent verschenen onderzoeksrapport ‘Het verborgen potentieel van werkend Nederland 2016’ van Effectory.
Guido Heezen, directeur en oprichter van Effectory: “Een medewerker kan keihard aan het werk zijn, maar toch niet presteren als niet duidelijk is wat er van hem of haar verwacht wordt. Dit levert frustraties op, zowel aan de kant van de medewerker als aan de kant van de organisatie.”
Het grotere plaatje
Hoe kunnen bureaucratische organisaties laag scoren op rolduidelijkheid, terwijl verantwoordelijkheden hier juist nauwkeurig en uitgebreid zijn vastgelegd in procedures en protocollen? Heezen: ‘Uit onze onderzoeken blijkt dat medewerkers in bureaucratische organisaties het grotere plaatje missen. Wat is het organisatiedoel? Wat draagt mijn werk hieraan bij?’
Kort gezegd weten deze medewerkers vaak heel goed wát ze moeten doen, maar niet altijd waaróm. In bureaucratische organisaties kan dit soort kennis vervagen, of zelfs verdwijnen, naarmate de gelaagdheid van de top naar de werkvloer toeneemt. Heezen: ‘Regels en procedures veranderen hier niets aan.’

Strategie onvoldoende gecommuniceerd
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat medewerkers de mate waarin leidinggevenden hen op de hoogte houden van wat er speelt in de organisatie gemiddeld beoordelen met een krappe voldoende, een 5,9. Ook de stelling ‘Ik vind dat het management de strategie en het beleid goed communiceert in de organisatie’ scoort een 5,3.
Voor het rapport is ruim 400.000 medewerkers uit 800 organisaties verdeeld over publieke en private sectoren gevraagd naar hun werkbeleving.