Systemen HR niet klaar voor uitdagingen in retentie en engagement

Cloud wordt de standaard voor bedrijven die meer uit hun applicaties willen halen. In verschillende bedrijfsfuncties lopen managers en gebruikers tegen de beperkingen van traditionele software aan. Daardoor verovert cloudtechnologie de wereld; met HR voorop, op korte afstand gevolgd door finance.

Het gebruik van cloudtechnologie is meer regel dan uitzondering geworden. Veel applicaties worden al als cloud-oplossing aangeboden en dit aantal neemt alleen maar toe. Workday, een van de snelst groeiende aanbieders van enterprise cloud-applicaties voor finance en human resources, interviewde meer dan 100 CIO’s, CFO’s en HR-managers van middelgrote bedrijven (1000 tot 5000 medewerkers) in de Benelux. De bestuurders werd gevraagd hoe tevreden zij zijn over het gebruik van hun bestaande bedrijfssystemen en de analytische capaciteiten ervan. 
Eenvoudige interface en mobiele beschikbaarheid grootste wensen HR
Op het gebied van HR zijn verantwoordelijke bestuurders het unaniem eens over de grootste prioriteiten voor de komende tijd: behoud van (top)werknemers en vergroten van de betrokkenheid van medewerkers. Maar hun systemen zijn daar meestal niet klaar voor. Zo is bijna 60 procent van de ondervraagde HR-managers er niet van overtuigd dat hun huidige HR-systeem efficiëntie en zakelijk succes ondersteunt. Ze wensen eenvoudiger systemen die overal en altijd vanaf ieder device toegankelijk zijn, die net zo eenvoudig te gebruiken zijn als populaire (mobiele) apps en met functionaliteiten die ervoor zorgen dat medewerkers meer controle op hun eigen carrière kunnen uitoefenen. Zo geeft slechts 38,3 procent van de ondervraagde HR-managers aan dat hun huidige systeem over een eenvoudige, intuïtieve interface beschikt en is slechts een minderheid (34,1 procent) het eens met de stelling dat de HR-toepassing een prettige mobiele ervaring biedt.
Als het gaat om besluitvorming, zien HR-managers grote kansen voor het maken van beslissingen op basis van data in plaats van gevoel. Toch is minder dan 40 procent van de respondenten in staat om op dit moment HR-data te analyseren en visualiseren, terwijl meer dan 70 procent verwacht dat de business beter ondersteund kan worden als data van HR gecombineerd wordt met het financiële systeem.
 
 
IT-systemen voor finance: van transactieverwerking naar suites die financial transformation realiseren
In de wereld van finance is, als we kijken naar de IT-systemen, een duidelijke trend zichtbaar, namelijk van het gebruik van systemen geschikt voor transactieverwerking naar complete suites, waarin accounting verenigd wordt met HR-management, onkostenmanagement, inkoopmanagement en projectmanagement. Maar nog lang niet alle ondervraagde bedrijven werken met zo’n suite. Dit terwijl maar liefst 65% van alle ondervraagden aangeeft dat zij hun bedrijf beter zouden kunnen ondersteunen als zij in staat zouden zijn om financiële data te koppelen aan HR-data. Zo is bij gemiddeld de helft van de ondervraagde bedrijven onkostenmanagement, inkoopmanagement of HR-management niet geïntegreerd binnen hun financiële systeem, en bij meer dan 65% van de bedrijven is dit het geval met planning, budgettering & forecasting. Dit alles leidt ertoe dat maar liefst 16% van de ondervraagden aangeeft dat hun huidige financiële systeem geen goede basis legt voor efficiency en succes. 
Onvoldoende capaciteiten voor business analytics 
In alle business-functies is het nemen van zakelijke beslissingen louter op basis van gevoel niet meer van deze tijd. CHRO’s en CFO’s moeten in staat zijn om gegevens te analyseren en te visualiseren, om zo gefundeerde beslissingen te nemen die de business ondersteunen. Dat verloopt nog niet vlekkeloos. Zo geeft – in lijn met het beeld onder CHRO’s – bijna de helft van de CFO’s aan niet of onvoldoende in staat te zijn om financiële data te analyseren en visualiseren. Hier liggen verschillende factoren aan ten grondslag, maar het beschikken over de juiste IT-systemen waarbij alle financiële- en HR-gegevens op een plaats bewaard worden, up-to-date én beschikbaar zijn om te analyseren, is een van de vereisten voor finance en people analytics. 
HR buiten de cloud wordt een zeldzaamheid
Ondertussen geeft meer dan 80 procent van de CIO’s aan één of meerdere cloudoplossingen te hebben geïmplementeerd. En dat zullen er snel meer worden. Van organisaties die van plan zijn de komende twee tot drie jaar hun HR- en/of financiële systemen te vervangen, geeft 100 procent aan bij HR voor een cloud-oplossing te kiezen. Daarnaast zullen 67 procent van de nieuwe financiële systemen gebaseerd zijn op cloudtechnologie. 
Als reden voor een overstap naar de cloud noemen de CIO’s het feit dat software in de cloud altijd en overal beschikbaar is (91 procent), wat ervoor zorgt dat de adoptiegraad onder gebruikers hoger is. Ook frictievrije updates en upgrades worden vaak genoemd (86 procent), naast lagere kosten voor implementatie en licenties (59 procent). CIO’s merken bovendien dat ze de investeringen in cloud applicaties sneller terugverdienen (68 procent) dan bij traditionele software.