Telewerken al mogelijk bij 8 op de 10 bedrijven

Van alle werkenden, werkten rond 3,5 miljoen mensen in 2019 thuis, merendeels incidenteel en vaak niet op een vaste dag.

Nu een grote meerderheid van de medewerkers in Nederland gedwongen thuiswerkt, is de vraag actueel in hoeverre het gaat om het uitbreiden van een al bestaande routine. Uit cijfers die het CBS verzamelde, blijkt dat dit slechts voor 1 op de 8 werkenden opgaat. 

Wel biedt een meerderheid van de werkgevers faciliteiten voor telewerken. De hoogste percentages thuiswerkers waren te vinden onder overheidsbestuurders, managers ICT en beleidsadviseurs. In 2019 faciliteerden 8 op de 10 grotere bedrijven telewerken. 

Werken vanuit de eigen woning 

Van de 3,5 miljoen mensen die in 2019 gewoonlijk of incidenteel thuis werkten, deden 2,2 miljoen mensen dat incidenteel en was dat voor 1,3 miljoen gewoonlijk om te doen. Bijna driekwart van deze laatste groep werkte vanuit de eigen woning, zoals vertegenwoordigers die naar klanten gaan. Een kwart werkte in de eigen woning, zoals tandartsen met een praktijk aan huis. De meeste werkenden, bijna 5,5 miljoen, werkten niet thuis in 2019. 

Bijna driekwart van de incidentele thuiswerkers met een vaste werkdag werkte één dag per week thuis, gemiddeld ruim 7 uur per week. Thuiswerkers die twee vaste thuiswerkdagen in de week hadden, deden dit gemiddeld voor bijna 13 uur per week. Dat is vergelijkbaar met de thuiswerkers zonder vaste thuiswerkdag. Thuiswerkers met meer dan twee vaste thuiswerkdagen werkten gemiddeld 14,8 uur per week thuis.

Telewerken kan bij 8 op de 10 bedrijven

In 2019 ondersteunde 80 procent van de bedrijven met 10 of meer werkzame personen telewerken. Vooral in de bedrijfstakken onroerend goed en informatie en communicatie wordt telewerken op grote schaal gefaciliteerd. 

In bedrijfstakken waar een groot deel van het personeel fysiek aanwezig moet zijn, bieden bedrijven veel minder telewerkvoorzieningen. Zo komt de mogelijkheid om te telewerken in de horeca bij minder dan de helft van de bedrijven voor. De sectoren onderwijs, cultuur en openbaar bestuur heeft het CBS hier buiten beschouwing gelaten.

Weinig thuiswerken in de horeca 

Bij bedrijven vanaf 10 werkzame personen werkte 34 procent van het personeel regelmatig thuis, op locatie of onderweg. Vooral bij bedrijven in de informatie en communicatie en de financiële dienstverlening kunnen relatief veel medewerkers telewerken. Niet verrassend is dat in de horeca slechts 7 procent aan telewerken deed. Het is in deze bedrijfstak moeilijker om het werk gaande te houden met telewerken.