Thuiswerken risico voor cybersecurity

Thuiswerken risico voor cybersecurity
Het vele thuiswerken is een bedreiging voor cybersecurity. Driekwart van de ICT-beslissers denkt dat organisaties hierdoor meer zijn blootgesteld aan gegevensverlies als gevolg van aanvallen op de ICT-omgeving.

Dat blijkt uit onderzoek van Dell Technologies waarbij wereldwijd duizend IT-besluitvormers bevraagd werden. Daaruit komt naar voren dat de aanhoudende datagroei en de toegenomen complexiteit van gegevensbescherming IT-beslissers boven het hoofd groeien. 

Ruim tachtig procent van de ondervraagde IT-beslissers vreest dat hun organisatie niet in staat zijn om alle toekomstige zakelijke uitdagingen het hoofd te bieden. 

Organisaties beheren tien keer zoveel data als vijf jaar geleden. De omvang van de beheerde data nam toe van 1,45 petabytes in 2016 tot 14,6 petabytes in 2021. 

De dreigingen zullen volgens de 63 procent van de ondervraagden alleen maar erger worden. Opkomende technologieën zoals cloud-native applicaties, Kubernetes containers, kunstmatige intelligentie en machine learning zien ze als een risico voor gegevensbescherming

Volgens Dell zijn de zorgen over gegevensbescherming terecht. Meer dan dertig procent van de respondenten hebben het afgelopen jaar gegevensverlies gemeld. Bijna de helft (45%) heeft te maken heeft gehad met ongeplande systeemuitval.

Ongeveer twee derde van de IT-beslissers (62%) is bang dat hun bestaande maatregelen voor gegevensbescherming niet toereikend zijn tegen malware- en ransomware-dreigingen. 

Meer dan twee derde (67%) heeft er geen vertrouwen in dat al hun belangrijke bedrijfsgegevens kunnen worden hersteld in het geval van een destructieve cyberaanval of gegevensverlies.

Gemiddeld zijn de kosten van gegevensverlies in het afgelopen jaar bijna vier keer zo hoog voor organisaties die een beroep doen op meerdere leveranciers van gegevensbescherming in vergelijking met organisaties die een aanpak met één leverancier hanteren.