‘Toekomst ligt bij verruiming pensioenmogelijkheden’

De keuze voor aanvullend pensioen moet aan ondernemingen, branches en individuen zijn en niet verplicht worden opgelegd, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Dat is de reactie van de ondernemersorganisaties op de Perspectiefnota ‘Toekomst Pensioenstelsel’, die staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de nota presenteert het kabinet verschillende mogelijkheden om het stelsel van aanvullende pensioenen beter te laten aansluiten bij de huidige arbeidsmarkt.

Draagvlak behouden
De ondernemersorganisaties onderstrepen het belang van het toekomstbestendig maken van ons pensioenstelsel. ‘Veranderingen in de samenleving, de economie en arbeidsmarkt maken modernisering nodig om draagvlak te behouden.’
Daarbij komt dat pensioenregelingen met garanties op uitkeringen last hebben van de zeer lage rente. In dat kader heeft de SER eerder al een advies en een verkenning uitgebracht over de toekomst van het pensioenstelsel.
Persoonlijke pensioenregelingen
MKB-Nederland en VNO-NCW noemen het positief dat het kabinet de toekomst van het pensioenstelsel ziet in verruiming van de pensioenmogelijkheden. Hierbij wordt gedacht aan een kader voor persoonlijke pensioenregelingen met mogelijkheden om risico’s met andere deelnemers te delen. Daarbij horen echter geen verdere verplichtingen, stellen de ondernemingsorganisaties.
Het kabinet wil naar een systeem toe met eerlijke premies, maar erkent dat zo’n transitie een zeer complex vraagstuk is. De ondernemingsorganisaties noemen het daarom “goed dat er besef is dat ruim de tijd moet worden genomen om het stelsel te ontdoen van de herverdeling tussen jong en oud. Die herverdeling is op de langere duur niet vol te houden door vergrijzing, baan- en sectorveranderingen”.
Urgentere investeringsvraagstukken
Volgens de ondernemersorganisaties zijn er momenteel ‘urgentere investeringsvraagstukken voor Nederland dan een “miljarden verslindend nationaal wettelijk project om abrupt een einde aan die herverdeling te maken”. Zij verwijzen daarbij naar NL Next Level, het grote investeringsprogramma voor de Nederlandse economie dat zij vorige maand hebben gepresenteerd.