Vakbond CNV oneens met ‘bonus-pleidooi’ AWVN

Beursfondsen koppelen topbeloningen aan duurzaamheid
Wil je de economie stimuleren, dan is de cao de juiste weg en moet een hoger loon voor iedereen gelden, aldus CNV.

‘Met een bonuscultuur op de werkvloer doe je geen recht aan de inzet van al die mensen die gewoon naar vermogen hun werk goed willen doen. Je speelt hiermee mensen tegen elkaar uit,’ zegt Arend van Wijngaarden, vice-voorzitter van de CNV Vakcentrale.
Hiermee reageert Van Wijngaarden op het voorstel van werkgeversorganisatie AWVN om de cao-lonen slechts beperkt te verhogen en alleen een kleine groep extra te belonen via bonussen. AWVN deed het voorstel op vrijdag 19 augustus bij BNR.
Geen oneerlijke concurrentie
‘De cao zorgt er voor dat iedere werkende profiteert van loonstijgingen en niet slechts enkelen. De cao maakt dat gelijk werk gelijk wordt betaald en zorgt er zo voor dat er ook tussen bedrijven geen oneerlijke concurrentie is op loonkosten,’ aldus de vice-voorzitter.
 
Eerder dit jaar gaf De Nederlandsche Bank het signaal af dat de loonontwikkeling in Nederland achterloopt bij de groei van de bedrijfswinsten. Bonussen zijn volgens de CNV niet de weg om die achterblijvende loonontwikkeling tegen te gaan. Volgens de bond biedt een cao hiervoor voldoende ruimte.

Bonus alleen voor een bijzondere prestatie
Van Wijngaarden is niet per definitie tegen een bonus. ‘Een bonus is passend als je een werknemer wilt belonen voor een bijzondere prestatie. In sommige cao’s bestaat bovendien de mogelijkheid om in bijzondere omstandigheden in overleg met werknemers af te wijken van de cao-lonen.’