Vierde industriële revolutie leidt tot banenverlies in logistiek en bij banken

Uit de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor 2016 komt naar voren dat de werkgelegenheid in de financiële sector en verzekeringen relatief hard getroffen is over de afgelopen 3 jaar met een daling van 9 procent.

Daarnaast verwachten managers van ongeveer 2 op 3 (62%) gevestigde financiële dienstverleners en verzekeraars dat de bestaande werkgelegenheid bij hun bedrijf afneemt als gevolg van de vierde industriële revolutie. Henk Volberda: “De verwachting is dat banken meer richting een soort van databank gaan waarbij bestaande activiteiten meer geautomatiseerd worden. Disruptieve technologieën zoals Blockchain kunnen mogelijk bepaalde bankactiviteiten zelfs overbodig maken. Dat heeft zijn weerslag op de bestaande werkgelegenheid in de financiële sector.”
 
In de logistieke sector verwacht 50 procent van de ondervraagde bedrijven dat de vierde industriële revolutie leidt tot minder werkgelegenheid bij hun bedrijf. Henk Volberda: “Ontwikkelingen zoals het bezorgen van pakketjes via drones, vrachtwagens en bestelwagens die zelf kunnen rijden, optimalisatie van goederenstromen door het koppelen van verschillende informatiestromen, en lokale 3D-printers waardoor goederen minder (ver) vervoerd hoeven worden vormen potentieel serieuze bedreigingen voor de bestaande werkgelegenheid in de logistieke sector. Automatisering van containeroverslag is daar een voorbeeld van.”