VNO-NCW: ‘Doorpakken met het aantal vrouwen aan de top’

Het gaat langzaam beter met het aantal vrouwen in Raden van Bestuur en de Raden van Commissarissen, maar nog lang niet snel genoeg, aldus Hans de Boer.

De voorzitter van VNO-NCW zei dit bij het in ontvangst nemen van de Bedrijvenmonitor Topvrouwen op 16 december. De Boer: 'Ook in de laag onder de top zitten steeds meer vrouwen. In de database van Stichting Topvrouwen zitten inmiddels meer dan 1000 hooggekwalificeerde vrouwen.’

Volgens De Boer zijn er daarom “geen excuses meer om niet verder door te pakken” de komende jaren. ‘Ik blijf iedereen die spiegel voorhouden en klim op elke zeepkist om dit geluid te laten horen.'

Samen met minister Bussemaker van OCW nam Hans de Boer de Bedrijvenmonitor Topvrouwen in ontvangst uit handen van Caroline Princen. Zij is voorzitter van de commissie Monitoring Talent naar de Top.

Streefcijfer van 30 procent vrouwen in RvB en RvC

Uit het rapport werd duidelijk het aantal bedrijven dat het streefcijfer van 30 procent vrouwen in RvB en RvC heeft gerealiseerd eind 2015 uitkwam op 15,1 procent (RvB) en 20,8 procent (RvC).

Vóór de invoering van het wettelijk streefcijfer was dat 9,3 procent voor de RvB en 14,7 procent voor de RvC. De Boer roemt de inspanningen van kwartiermakers Annemarie Jorritsma en Leo Houwen en het bestuur van Stichting Topvrouwen. VNO-NCW constateert namelijk dat 'de dynamiek’ rondom de database groeit. 

Top 200 bedrijven tikt streefcijfer al aan

'De beweging die wordt gemaakt is de goede. Zeker in de top 200 bedrijven waar bijna een derde van de bedrijven al het wettelijk streefcijfer van 30 procent in de RvC's aantikt. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2012,' aldus De Boer.

Diens voornemen is om samen met Minister Bussenmaker door te gaan met het nog actiever benaderen van voorzitters van RvB's en RvC's.