Vooroordelen spelen beperkte rol bij aanname oudere werknemers

De aannamekans wordt voornamelijk bepaald door de verhouding tussen de arbeidsproductiviteit en de arbeidskosten van kandidaten.

Personeelsbeleid, percepties, vooroordelen, leeftijdsdiscriminatie, psychologische processen bij de vacaturehouder en de manier van werving en selectie spelen allemaal een veel minder grote rol. Dit blijkt uit onderzoek door Arjan Heyma, Aukje Nauta, Siemen van der Werff en Guurtje van Sloten.
Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek met subsidie van Instituut Gak. Het onderzoek maakt gebruik van een zogenaamde vignettenanalyse en een reeks van aanvullende interviews.
Veel voorkomende vacature
Voor de vignettenanalyse is een groep van ruim 2500 leidinggevenden gevraagd om meerdere keren een keuze te maken uit steeds twee hypothetische kandidaten voor een door henzelf bedachte en in hun organisatie veel voorkomende vacature.
Door de in hun ogen beste kandidaat te kiezen, maken ze een afweging tussen kenmerken van werkzoekenden die het best passen bij de vacature die moet worden vervuld. Zo’n kenmerk is bijvoorbeeld de leeftijd van de sollicitant.
Beslissende factoren
De gemaakte keuzes geven informatie over factoren die in die afweging een grotere of kleinere rol spelen. Met de vignettenanalyse kan worden onderbouwd welke factoren bij de aanname van (oudere) werkzoekenden beslissend zijn.
Hiermee is een breed spectrum van psychologische en economische motieven onderzocht om een kandidaat al dan niet aan te nemen. Volgens de onderzoekers geeft het ontstane onderzoek daardoor een genuanceerd beeld van de factoren die van belang zijn bij de aanname van oudere werkzoekenden.