Werkgevers zorgen voor 21.000 banen voor mensen met arbeidshandicap

Werkgevers in de markt- en overheidssector hebben sinds 1 januari 2013 21.057 banen ingericht voor mensen met een arbeidsbeperking. Dit blijkt uit de UWV-cijfers die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hiermee werd de ambitie van het sociaal akkoord, eind 2015 tenminste 9.000 banen van 25,5 uur, ruimschoots overtroffen.

In de oorspronkelijke doelstelling werd uitgegaan van 6.000 banen in het bedrijfsleven en 3.000 banen bij overheidsinstellingen. Er zijn in het bedrijfsleven sinds de nulmeting 15.604 banen gerealiseerd en bij de overheid 5.453 banen. Door deze resultaten zal Klijnsma geen quotumregeling activeren.
De toename van het aantal banen is zowel terug te zien in formele dienstverbanden als bij de zogenoemde inleenverbanden met uitzendkrachten en via detacheringen vanuit de sociale werkvoorziening. Bij werkgevers in de marktsector nam het aantal formele dienstverbanden voor mensen uit de doelgroep van de Participatiewet met bijna 10.000 toe. Bij de overheid is sprake van een afname van het aantal formele dienstverbanden. Dat komt omdat de regeling voor wiw- en id-banen sinds 2004 is opgeheven. Sindsdien zijn er dus geen nieuwe mensen meer die op deze gesubsidieerde banen terecht komen en is er alleen nog uitstroom.
Inleenverbanden blijken een vaak gebruikt en succesvol middel om werk te bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Mede op verzoek van de Tweede Kamer, sociale partners, de uitzendbranche en sociale werkvoorziening tellen de zo ontstane banen mee bij de werkgever waar uitzendkrachten en gedetacheerde medewerkers uit de sociale werkbedrijven (sw) daadwerkelijk aan de slag zijn.
AWVN tevreden
De Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) stelde tevreden te zijn met de gepubliceerde cijfers. Volgens AWVN moet het aantal banen voor arbeidsgehandicapten de komende jaren verder groeien.  Daarbij gaat het er volgens de werkgeversvereniging om, deze eerste reeks ‘garantiebanen’ te behouden en te verduurzamen.
AWVN lanceerde zelf het programma ‘Werkgevers gaan inclusief’ waaraan 700 werkgevers deelnamen. De helft hiervan uitte een concrete ambitie voor in totaal ruim 7.700 banen. Volgens AWVN is inmiddels een groot deel van die banen daadwerkelijke gecreëerd.