Werkgeversorganisaties tegen mobiele brigades arbeidsinspectie

Werknemers steeds vaker en steeds langer ziek
MKB-Nederland en VNO-NCW vinden het instellen van mobiele brigades van de arbeidsinspectie ongewenst.

Met deze verklaring reageerden de ondernemersorganisaties op een voorstel van de FNV op Workers Memorial Day. De grootste vakbond presenteerde eind april een 4-puntenplan om meer grip te krijgen op de gevolgen van ongelukken op het werk en werk-gerelateerde ziekten. In Nederland overlijden hierdoor jaarlijks zo’n 3000 mensen eerder.

Beroepsziekte meteen melden
Wanneer iemand een beroepsziekte oploopt, moet de bedrijfsarts dit volgens de FNV voortaan melden aan zowel de werkgever als het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). De werkgever moet de beroepsziekte ook meteen melden aan de Arbeidsinspectie, wat nu nog niet hoeft.
De FNV wil dat mobiele brigades bij ongevallen op de werkvloer kunnen uitrukken en werknemers meteen kunnen horen, zonder eerst contact te hebben met de werkgever. De ondernemersorganisaties vinden het veel belangrijker om arbeidsrisico’s per sector te bespreken in overleg tussen werkgevers en vakbonden.
Verantwoordelijkheid bij de werkgever
MKB-Nederland en VNO-NCW vinden dat op bedrijfsniveau de verantwoordelijkheid bij de werkgever ligt. ‘Die moet in staat worden gesteld die verantwoordelijkheid te nemen. Op brancheniveau komen werkgevers en vakbonden gezamenlijk maatregelen overeen om aan het doel van de wet te kunnen voldoen. Het beste is natuurlijk om beroepsziekten te voorkomen en eerder maatregelen te nemen,’ aldus MKB-Nederland en VNO-NCW.