Werknemers gaan meer verdienen in 2020

Nederland in top van West Europa met reële loonstijging van gemiddeld 1,6 procent in 2020.

In Nederland wordt een reële loonstijging verwacht van 1,6 procent waarmee het tot de top vijf in West-Europa behoort. Dit is minder dan de gemiddelde reële loonstijging van 2,1 procent wereldwijd, maar meer dan de gemiddelde salarisstijging van 1,2 procent die in de rest van West-Europa verwacht wordt. Dit blijkt uit gegevens van de wereldwijde database van managementadviesbureau Korn Ferry, die gegevens bevat van meer dan 20 miljoen werknemers.

Nederland in top van West-Europa
Voor Nederland wordt voorspeld dat de lonen met 3,4 procent gaan stijgen. Met een verwachte inflatie van 1,8 procent komt de reële loonstijging hiermee op 1,6 procent uit. België komt met een reële loonstijging van 1,3 procent ook boven het Europese gemiddelde van 1,2 procent uit. Werknemers in twee van Europa's grootste economieën, Frankrijk en Duitsland, verwachten een stijging van de reële lonen van respectievelijk 0,6 procent en 1,4 procent. Het Verenigd Koninkrijk eindigt onderaan de lijst van West-Europese landen met een reële loonstijging van 0,4 procent.

“De verwachte loonstijging is goed nieuws voor werknemers, hoewel de vooruitzichten van CPB voor de periode na 2020 minder positief zijn” zegt Rob Westrek, beloningsspecialist bij managementadviesbureau Korn Ferry.

Wereldwijde salarisstijging
Korn Ferry voorspelt dat de salarissen in 2020 wereldwijd met 4,9 procent zullen stijgen. Met een verwacht dalend inflatiepercentage van 2,8 betekent dit een reële loonstijging van 2,1 procent wereldwijd. In 2019 bedroeg de reële salarisstijging 1,0 procent en in 2018 was deze 1,5 procent.

Salarisverschillen wereldwijd
Per werelddeel zijn er grote verschillen in salarisstijgingen:
● Oost-Europa: gemiddelde salarisstijging van 6,2 procent in 2020. Na rekening te houden met de inflatie, wordt verwacht dat de reële lonen met 2,6 procent zullen stijgen, een stijging ten opzichte van 2,0 procent vorig jaar.
● West-Europa: gemiddelde stijging van 2,5 procent verwacht, en een door inflatie gecorrigeerde reële loonstijging van 1,2 procent. Dat is een stijging van 0,7 procent reële loongroei ten opzichte van vorig jaar
● Noord-Amerika: gemiddelde salarisgroei van 2,8 procent in 2020, net als vorig jaar. Gecorrigeerd voor inflatie zal de reële loongroei vermoedelijk 1,1 procent bedragen, vergeleken met 0,6 procent vorig jaar.
● Azië: de salarissen groeien hier relatief het sterkst en zullen in 2020 met 5,3 procent groeien. Met een inflatie van 2,2 procent worden de reële lonen naar verwachting 3,1 procent. Dat is hoger dan de reële loongroei van 2,6 procent vorig jaar.