Aan het begin van het nieuwe jaar reflecteren veel leiders op hoe ze het goede voorbeeld kunnen geven aan hun teams om ze naar nieuwe doelen te kunnen leiden. Neuroscientist Marcia Goddard reikt breinkennis aan die leiders hierbij kunnen helpen, van spiegelneuronen tot dopaminemachines.
Heeft het streven van werkgevers naar meer diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DEI) z’n beste tijd gehad? Staat het als strategisch speerpunt onder druk? Nederlandse werkgevers denken vooralsnog anders dan Amerikaanse, maar de war on woke lijkt ook hier niet ver weg.
Met een vaststellingsovereenkomst kun je een arbeidsovereenkomst snel en effectief beëindigen. Maar de foutgevoeligheid ervan kan nadelig uitpakken voor zowel werkgever als werknemer. Advocaat Astrid Zuidinga zet de risico’s en veelgemaakte fouten op een rijtje.
Wat doe je als een nieuw idee je uit je comfortzone haalt? In een wereld die continu verandert, wordt het steeds belangrijker om om te kunnen gaan met ongemak en tegenslagen. Wie zich niet afsluit voor frustratie, maar het juist durft te omarmen, groeit. Maar hoe doe je dat?
We staan aan het begin van een nieuw jaar, als altijd tevens een stilzwijgende uitnodiging om opnieuw richting te geven aan ons werkende leven. Volgens Maarten van Beek zeker in 2025 hét moment voor het breed (her)waarderen van vakmensschap in organisaties.
Als human resources op de balans komen, worden ze onderdeel van het geïnvesteerd vermogen waarover waarde moet worden gerealiseerd. HR-inspanningen op de juiste manier inzetten, laat het geïnvesteerde vermogen stijgen. Dat zou doorslaggevend moeten zijn, vinden Sascha Becker en Leo van de Voort.
Maarten van Beek kijkt met bezorgdheid naar de recente ontwikkelingen in de media, van bezuinigingen op het onderwijs tot polariserende politieke discussies. Toch ziet hij een kans voor organisaties om mensen met verschillende meningen te verbinden.
Luisterend naar het sentiment onder de bevolking komt nu ook de Australische regering met plannen om de toestroom van internationale studenten in te perken. Dat is echter nadelig voor arbeidsmarkt en economie. Dus de regering treuzelt, universiteiten zijn in onzekerheid over hun inkomsten, en HR blijft opvallend stil, ziet Karin Sanders.
Waar staan we eind 2024 in het HR-vakgebied en waar moeten we ons zorgen over maken én samen ‘onze tanden inzetten’? Er is genoeg voor HR te doen en het momentum is er om de grote impact te gaan hebben die we ambiëren, schrijft Jan Tjerk Boonstra.
AI is geen toekomstvisioen, maar een praktische tool waarmee HR vandaag al impact kan maken. De uitdaging ligt niet in de technologie zelf, maar in onze bereidheid om ermee te experimenteren binnen HR, ervan te leren en de mogelijkheden stapsgewijs in de praktijk te brengen, ziet Anne Jaakke.
Werkgevers die met branchegenoten arbeidsmarktafspraken willen maken, moeten rekening houden met het kartelverbod. Zij lopen het risico op acties van de ACM, zoals boetes en juridische procedures, schrijven advocaten Willemijn Jansma en Wouter Jans.
In dit artikel reflecteert Maarten van Beek op twee thema’s die hem de laatste tijd bezighouden: ‘vertragen’ en het zoeken naar ‘vaste waarden’. Tegen de achtergrond van de snelheid en grootschaligheid van de huidige maatschappij, onderzoekt hij hoe meer menselijkheid en oprechtheid kunnen worden teruggebracht in ons werk en onze organisaties.
AI-systemen kunnen HR duidelijke voordelen bieden, zolang ze maar vooral praktisch zijn. Dan zijn ze in staat om voor HR echte problemen op te lossen, ondersteunend te zijn voor medewerkers en objectieve ethische keuzes te maken. Wat daarvoor nodig is, licht data-expert Irma Doze toe.
Op een ideale werkdag kom je vol enthousiasme je kantoor binnen, maar voor veel medewerkers is dit momenteel een utopie. Polarisatie uit de samenleving sijpelt door naar de werkvloer, waar debat vaak de norm is in plaats van dialoog. Het is cruciaal om deze overgang te maken voor meer verbinding en effectievere samenwerking.
In dit blog bespreekt advocaat Marcus Draaisma het fenomeen van werknemers die zich ziekmelden na kritiek op hun functioneren. Het gaat om een werknemer die na herhaaldelijk niet halen van targets, kritiek ontvangt en vervolgens ziekmeldt. Dit leidt vaak tot een verstoorde samenwerking en kan eindigen in een exit-regeling. Wat kun je als werkgever doen tegen deze reactie?
Deze maand vindt viert ChatGPT zijn tweede verjaardag. In de afgelopen twee jaar hebben we veel ontwikkelingen gezien op het gebied van AI, ook voor HR. Voor CHRO’s rijst dan ook de vraag: wat zijn de AI-trends voor het komende jaar?
Wat hebben John Lennon en Paul McCartney, de gebroeders Wright en de oprichters van Google met elkaar gemeen? Ze laten zien dat onenigheid niet het einde is, maar het begin van iets groots. Botsende ideeën brengen innovatie tot leven, zeker op de werkvloer.
De moderne zakelijke omgeving verandert sneller dan ooit. Leiders die zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en uitdagingen zijn dan ook essentieel voor het succes van een organisatie. Maar hoe train je in hemelsnaam iemands aanpassingsvermogen? Het is geen quick fix, maar dankzij de zogenaamde neuroplasticiteit van ons brein is het ook zeker niet onmogelijk. Integendeel.
De recente HR summits Engage Employee in Londen en Unleash in Parijs boden een unieke gelegenheid om te leren over de integratie van AI in HR en de noodzaak van een mensgerichte aanpak bij organisatieverandering. Belangrijke thema's zoals productiviteit, transformatie en de rol van technologie kwamen aan bod, met de conclusie dat het centraal stellen van medewerkers van groot belang is voor succes in 2025.
Mediation vereist niet alleen vaardigheid in het faciliteren van gesprekken, maar ook creativiteit en humor om conflicten te ontrafelen. Daan Breukhoven over wat maakt dat de mediator bij uitstek kan bijdragen aan effectieve oplossingen.
In de ontslagpraktijk is een mogelijk ontslag op staande voet vaak aanleiding voor interessante discussies. Vooral als het om invulling van het (ruime) begrip ‘diefstal’ gaat, lopen de meningen uiteen. Vaak wordt gedacht dat als hetgeen wat is weggenomen beperkt in waarde is, een ontslag op staande voet geen optie is. Dat dit in de praktijk genuanceerder ligt, blijkt maar weer uit de volgende uitspraak.
Een nieuwe strategie raakt veelal het dagelijkse werk van de medewerkers die nodig zijn voor de uitvoering ervan. Logisch dus dat zowel de HR-functionaliteit als de communicatieafdeling nauw betrokken moeten worden bij de strategieontwikkeling, menen Jan Tjerk Boonstra en Linda de Kanter.
Innovatie is de motor achter groei binnen een bedrijf, maar zonder effectieve communicatie en feedbackcultuur stagneert deze ontwikkeling. Door open dialoog en constructieve feedback te stimuleren, kunnen we niet alleen persoonlijke groei bevorderen, maar ook de collectieve vooruitgang van de organisatie versnellen.
De klimaatcrisis, toenemende polarisatie en de arbeidsmarktkrapte. Maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed op de manier waarop bedrijven functioneren en hoe zij worden waargenomen door werknemers, klanten en andere stakeholders. Werkgevers die willen bloeien in een veranderende wereld moeten hiermee aan de slag.
Er breekt een tijd aan waarin in de HR-hoek de meeste stuurvariabelen te vinden zijn die uiteindelijk oorzakelijk verantwoordelijk zijn voor organisatiesucces. Soft controls worden minder soft, ziet Hinrich Slobbe.
Met het Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) wil het kabinet schijnzelfstandigheid tegengaan. Mr Joost van Ladesteijn schetst vijf grote misverstanden over schijnzelfstandigheid. Om de verwachtingen te temperen.
De Werelddag Mentale Gezondheid had dit jaar als speciale focus mentale gezondheid op het werk. Daar zit nog best een stigma en taboe op. De onzekerheid en angst gezien de staat van de wereld is de nieuwe roze olifant op de werkvloer. En gezien de sterke groei van stressgerelateerde klachten daarbij zijn extra aandacht, interesse en dialoog meer dan nodig, schrijft Ashmita Krishna Sharma.
HR heeft zich de afgelopen 30 jaar tot een volwaardige functie ontwikkeld. Maar in het toezicht staat HR vaak nog in de kinderschoenen, ziet Maarten van Beek. De rol van commissies evolueert, waarbij HR-expertise steeds belangrijker wordt.
HR-technologie biedt enorme kansen voor vooruitgang, maar de sleutel ligt in de juiste implementatie. Als jurylid van de HR Tech Awards deelt Anne Jaakke haar inzichten over hoe organisaties technologische en datagedreven innovaties effectief kunnen benutten en vooruitgang kunnen boeken.
AI kan organisaties efficiënter en innovatiever maken, maar zonder duidelijk beleid voor verantwoordelijk gebruik kunnen de risico's groter zijn dan de voordelen. Advocaten Willemijn Jansma en Robin Verhoeven leggen uit wat werkgevers in een AI Code of Conduct zouden kunnen regelen.
Werkgever en werknemer kunnen afspreken dat het loon ook omvat het kwartiertje extra eerder openen van kantoor of werkoverleg tijdens de vrije middagpauze. Door dat niet te doen, neemt de werkgever onnodig risico.
De laatste tijd verschijnen er berichten over vertragende ontwikkelingen op AI-gebied. Hoewel alom gezien als technologische doorbraak, worden er inmiddels ook vraagtekens gesteld bij de daadwerkelijke gevolgen van AI voor onder meer werk. Dit voedt de vraag of de AI-hype wellicht al voorbij is?
Is het echt zo'n briljant idee om via wetgeving te regelen dat medewerkers na werktijd onbereikbaar mogen zijn? Het klinkt mooi: het recht op rust. Maar de praktijk? Die is vaak veel complexer. Denk aan organisaties die in verschillende tijdszones actief zijn, of een urgente kwestie waarbij je even snel moet schakelen.
Leidinggevenden die ongevraagd advies afwimpelen, kunnen kansen missen. Zo veegde Nestlé het 'oninteressante' idee voor de Nespresso-machine aanvankelijk van tafel. Maar ideeën van medewerkers die meedenken, zijn vaak sterk, schrijft Simone van Neerven.
Als HR zijn rol binnen ESG slechts ziet als ‘doen wat we altijd al deden’, dan verdient dat geen voldoende. Alleen al de basis van ESG-beleid op orde krijgen is een uitdaging op zich, ziet Maarten van Beek.
Zoals tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer hun sporthelden de politiek scherp verdeelde Fransen samenbrachten, kunnen ook organisaties succesverhalen inzetten om de toenemende verschillen op de werkvloer te overbruggen, ziet Jancees van Westering.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl