De baas wordt op Whatsapp vaak buitengesloten

Zeven van de tien Facebook-gebruikers is op de site bevriend met één of meer collega’s en van de Whatsapp’ers deelt de helft hiermee een groep.

Whatsapp en Facebook (messenger) zijn zakelijk steeds belangrijkere communicatiemiddelen, maar de baas valt hierbij vaak buiten de boot. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group onder 3.590 personen, representatief voor de Nederlandse beroepsbevolking. 

Van de Facebookers met vrienden onder collega’s, is 61 procent niet bevriend met de baas of leidinggevende. In de helft van de collegiale Whatsappgroepen is de leidinggevende geen onderdeel van de groep. 

Vrouwen sluiten leidinggevende meer uit dan mannen
Vrouwen zijn actiever op Facebook en Whatsapp dan mannen. Zij zijn vaker met collega’s bevriend op Facebook of maken onderdeel uit van een collegiale Whatsappgroep. Tegelijkertijd zijn zij in vergelijking met mannen minder snel geneigd zijn om bevriend te zijn met hun leidinggevende op Facebook. 

Tweederde (65 procent) van de vrouwen is op Facebook niet gelinkt met de leidinggevende. Bij de mannelijke Facebook’ers is 57 procent dat niet. 55 procent van de vrouwen heeft een Whatsappgroep met collega’s, tegenover 46 procent van de mannen. In de Whatsappgroepen zijn leidinggevenden bij beide seksen even vaak onderdeel van deze groepen. 

Volgens de onderzoekers komt dit doordat Facebook meestal ook het privédomein betreft van de individuele werknemer, terwijl Whatsapp een veel breder karakter heeft. Dat wordt ingezet al naar gelang het gebruiksdoel van een Whatsappgroep.

Generatieverschil in contact met leidinggevende
Tevens geldt dat hoe ouder men is, de kans des te kleiner is op Facebookcontact met de leidinggevende. Waar op Facebook meer dan de helft (52 procent) van de jongeren onder de 25 jaar collegiale contacten ook met de leidinggevende heeft, is dat bij de vijftigplusser slechts 29 procent. 

Bij Whatsapp zijn die verschillen tussen de generaties er ook wel, maar zijn de verschillen een stuk kleiner en is de relatie minder eenduidig. Hetzelfde is te zien als gekeken wordt naar het opleidingsniveau. Hoe hoger de werknemer is opgeleid, des te kleiner is de kans dat deze bevriend is op Facebook met de baas of leidinggevende. Over Whatsapp ontbreken de cijfers als het om opleidingsniveau gaat.