HR zet verkeerde mensen in hipo-programma

In high potential programma's zitten lang niet altijd de mensen met de meeste potentie. Wat doet u fout?

Normaal gesproken bevindt de hipo zich in de top 5 procent van de organisaties. Het zijn de meest gemotiveerde, capabele medewerkers met de potentie om de hoogste posities in het bedrijf te gaan bekleden. De hipo-programma's moeten ze daarvoor klaarstomen. Zenger/Folkman, een leiderschapsconsultant deed echter onderzoek naar dit fenomeen (Harvard Business Review over high potential professionals) en constateerde dat zo ongeveer veertig procent van de deelnemers helemaal niet in zo'n programma thuishoren. Ze zijn helemaal niet capabel of potentieel capabel om een visie te ontwikkelen en een leider te zijn. 42 procent scoorde zelfs onder gemiddeld op het vlak van leiderschapspotentieel. Laat staan dat ze tot de top 5 procent behoren.

Wie horen er niet te zitten?

  • De exeptionele vakman wordt nog te vaak naar boven geschoven. De programmeur of accountant die geweldig presteert, heeft echter lang niet altijd leiderschapsskills,
  • De meest productieve en initiatiefrijke mensen steken wel ver boven hun collega's uit, maar niet om hun leiderschapspotentieel,

  • Waarden zijn heel belangrijk in de organisatie, maar degene die daarin het beste past, is niet direct de beste hipo. Als aardig zijn, belangrijk is in een bedrijf, is de aardigste nog niet de beste.

De eigenaren van het leiderschapsontwikkelingsbureau schetsen de gevolgen van deze missers: ze krijgen vaak wel de hogere positie en falen daarin. Met alle gevolgen van dien: een team werkt onder een incompetente baas en de incompetentie baas is niet meer de hoogvlieger die zoveel bijdroeg aan de organisatie.

De boodschap? Eigenlijk een inkopper: alleen toekomstige leiders horen thuis in een programma voor high potentials.