Protestbijeenkomst bij KLM tegen cao-voorstel

Alle vakbonden eisen dat KLM haar verslechteringsvoorstellen voor de cao intrekt.

Doet de luchtvaartmaatschappij dat niet dan dreigen de bonden verstek te laten gaan bij het volgende cao-overleg deze week. Dit lieten zij vrijdag eensgezind weten in een brief aan de KLM-directie, meldt de FNV.
Vorige week zijn de vijf vakbonden, die betrokken zijn bij de KLM ‘grond-cao’ (FNV, CNV, Unie, VHKP en NVLT) bijeen geweest om tot een gezamenlijke reactie te komen op de cao-voorstellen. Het is nu aan de KLM om te reageren. De huidige cao voor het grondpersoneel loopt op 30 juni aanstaande af en geldt voor circa 16.000 medewerkers.

Protestbijeenkomst bij het hoofdkantoor
Vakbond FNV wil echter niet afwachten. Om de KLM-bedrijfsleiding te laten zien hoe groot de onvrede onder werknemers is, organiseert de bond een protestbijeenkomst bij het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen op donderdag 19 mei. Een delegatie van het grondpersoneel zal de eis ook persoonlijk overhandigen aan de directie.
Op vrijdag 29 april 2016 presenteerde KLM haar voorstellen voor de cao 2016-2017. In het kort hielden die in: geen loonsverhoging, toekomstige pensioenrisico’s volledig voor rekening van de werknemers, de lage uitvoerende functies bij platform, bagagekelder, passenger services en
cargo worden uitgevoerd door uitzendkrachten, en minder vrije dagen.
KLM maakt weer winst
Volgens Jan van den Brink, cao-onderhandelaar FNV Luchtvaart, is de situatie anders dan vorig jaar. KLM stond er toen slecht voor, maar 2015 was een goed jaar en momenteel maakt KLM winst. Zo ook in het eerste kwartaal van 2016.
Het eerdere bezuinigingsprogramma begint duidelijk zijn vruchten af te werpen. Maar KLM zit nog middenin een reorganisatie, hetgeen veel onrust en onzekerheid geeft over de eigen functie bij de medewerkers. ‘Dus we gaan nu niet ook nog meewerken aan het verslechteren van de arbeidsvoorwaarden,’ aldus Van den Brink.