Lerende organisatie bij Den Hartogh Logistics

CHRO Profiel: Annelies Balistreri
Hoe geef je een lerende organisatie vorm? "Start met vertrouwen", aldus Annelies Balistreri HR-directeur van Den Hartogh Logistics

“Een belangrijke voorwaarde voor een lerende cultuur is vertrouwen,” aldus Annelies Balistreri, Group Human Resources Director bij Den Hartogh Logistics.  Daarvoor moeten mensen in de organisatie elkaar kunnen vinden op waarden, benadrukt ze. “Belangrijke waarden zijn voor ons bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling, respect en care – daar hoort vertrouwen bij. Maar omdat we als bedrijf internationaal sterk uitbreiden, moeten we het eens zijn over die waarden. Tot voor kort  bestond 50 procent van ons medewerkersbestand uit internationale collega’s. Nu is dat al 70 procent.
Wij geloven dat duidelijkheid over onze bedrijfswaarden belangrijk is om goed samen te kunnen werken met alle verschillende culturen. Maar waarden hebben niet in ieder land dezelfde betekenis. Daarom zijn onze jonge talenten in ons talentprogramma bezig met intercultural connectivity. Zij onderzoeken wat elke van onze acht kernwaarden voor mensen betekenen in de 24 verschillende landen waar we opereren.
Wanneer je het bijvoorbeeld hebt over ‘respect’, dan hebben we daar in Nederland een beeld bij. Als medewerker ben je gelijkwaardig aan je leidinggevende en is het okay als je twijfelt aan wat je leidinggevende zegt. Maar in Polen toon je respect wanneer je opvolgt wat je leidinggevende zegt, en daar niet aan twijfelt.”

Volgens Balistreri moeten we ervoor waken alleen maar bewust te zijn van culture verschillen en niet van de overeenkomsten. “Dan gaan we elkaar niet vinden. Wij leren nu om onze waarden in verschillende contexten te zien. Dat geldt niet alleen voor medewerkers, maar ook voor onze internationale klanten, partners en leveranciers.”
Wat levert het op de lange termijn op? “Dat weten we nog niet. We merken in ieder geval dat we effectiever worden in het zoeken naar oplossingen omdat we elkaar beter begrijpen. En dat geeft medewerkers ook plezier. Dingen gewoon uitproberen – dát hoort bij een lerende organisaties.

Balistreri was 14 maart aanwezig tijdens de Round Table De Lerende Organisatie van de CHRO Community in Leersum. Bezoekt u ook het CHRO Summit 2017 en meer inspirerende bijeenkomsten voor CHRO’s zoals het CHRO Forum ‘Accelerate Learning’ op 6 april 2017? Word dan vandaag nog lid van de CHRO Community via CHRO.nl