Door AI maakt personeelsselectie via algoritmen een snelle opmars. Maar hoe kiezen HR-professionals betrouwbare tools? Psychologen Rinie Ariëns en Reinout de Vries schreven vuistregels om het enorme aanbod te schiften.
Leidinggeven aan remote teams vereist niet alleen nieuwe vaardigheden, ook traditionele vaardigheden blijven wel degelijk van belang. Neurowetenschapper Marcia Goddard legt uit hoe.
Het is essentieel voor werkgevers om ontslag op staande voet zorgvuldig te onderbouwen en gedetailleerd te formuleren. Mr. Petra Willems toont aan met een recente uitspraak hoe belangrijk het is om alle verwijten duidelijk in de ontslagbrief te zetten en goed te bewijzen.
Duidelijke communicatie is cruciaal voor sterk leiderschap en medewerkerbetrokkenheid. Het verschil tussen een gemotiveerd team en een groep met onzekerheden ligt vaak in de helderheid van verwachtingen.
Van tijdsmanagement en psychologisch contract tot AI-literacy en arbeidsrecht – deze top 5 tot op heden best gelezen blogs belichten diverse en actuele HR-onderwerpen. Lees wat deze artikelen zo boeiend maakt voor HR-professionals.
Mits de HR-professional hierin keuzes maakt, kan diens rol in de organisatie die van de 'geloofwaardige activist' worden: gevoelige thema’s benoemen en verantwoordelijkheid nemen voor verbetering van processen. Ook kan het de HR-professional helpen meer bij te dragen aan het empoweren van de organisatie, zien Jan Tjerk Boonstra en Marijke van de Scheur.
Als werkgever moet je je personeel regelmatig voorlichten over hun rechten en plichten. In deze blog bespreekt arbeidsrechtadvocaat Astrid Zuidinga de kracht van herhaling in het arbeidsrecht aan de hand van drie belangrijke onderwerpen.
Van CHRO’s mag worden verwacht dat ze het herontwerp van banen waarvoor medewerkers AI gebruiken actief ondersteunen. Zeker nu steeds meer kenniswerkers AI-tools gebruiken. Casestudy's laten zien hoe HR de samenwerking tussen kenniswerker en AI in goede banen leidt.
Maakt de vakbeweging haar bijzondere rechtspositie eigenlijk nog wel waar? De vraag stellen is hem beantwoorden, ziet Joost van Ladesteijn.
Er heerst veel terughoudendheid bij zowel HR als leidinggevenden in de omgang met psychisch verzuim, wat de re-integratie van medewerkers bemoeilijkt. Coach Melissa Schouman deelt de vijf essentiële ingrediënten voor effectief werkgeverschap.
Voor iedereen in de organisatie duidelijk en krachtig overkomen met zerotolerancebeleid? Dat kan voor de werkgever in de praktijk zure en dure consequenties hebben, ziet mr Marcus Draaisma.
Er is teveel negativiteit rondom AI. Wij als HR-professionals moeten generatieve AI zien als een ontwikkeling die ons de mogelijkheid geeft om te focussen op werk dat het waard is om op te focussen, ziet Maarten van Beek.
Juist in een uitdagende arbeidsmarkt is strategische personeelsplanning (SPP) de enige manier om grip te houden op de in de toekomst benodigde capaciteiten. En dus onlosmakelijk onderdeel van het strategische beleid van de organisatie, ziet Irma Doze.
Waarschijnlijk is het u dit jaar opnieuw gelukt. Bent u er wéér in geslaagd om de tussentijdse finish genaamd zomervakantie, met de tong op uw hielen, te halen. Heeft u de afgelopen weken hemel en aarde bewogen om alle losse werkeindjes in ijltempo aan elkaar te knopen. Heeft u bloed, zweet en tranen gelaten om tóch – met een enigszins opgeruimd gevoel – koers te zetten naar de ‘autoroute du soleil’.
Wat als een werknemer tijdens een gezellig uitje schade lijdt of een ongeluk krijgt? Kun je dan als werkgever aansprakelijk zijn? Mr Willemijn Jansma over de bijbehorende risico’s en hoe deze te beperken.
Veel organisaties begrijpen het belang van betrokken medewerkers, maar zijn zich niet bewust van de paradox dat toxische leiders een hoog gemotiveerd team kunnen hebben, althans op papier...
Wie zich altijd al ergerde aan diversiteitsquota en trainingen over sociale veiligheid op de werkvloer, kan nu opgelucht door de gangen lopen, aldus Ashmita Krishna Sharma. Misschien kan het gebruik van andere terminologie juist helpen om de grote kloof tussen cijfers en intuïtief gevoel te overbruggen.
De rol van managers is te belangrijk voor medewerkers én organisatie om te laten vervullen door mensen die na hun promotie ongeschikt blijken. De ‘manager in opleiding’ kan deze ‘promotie-valkuil’ doorbreken, schrijft Maurik Dippel.
Heeft een uitzendkracht dan toch een arbeidscontract voor onbepaalde tijd met de inlener na een aaneengesloten inleenperiode van bijna dertien jaar? Volgens de uitzendkracht in kwestie wel degelijk…
Herstellen kan flink tegenvallen, ondervond Maarten van Beek na een flinke fysieke tegenslag. Herstel betekent niet louter je herstelplan realiseren, maar vooral accepteren dat dit nu eenmaal tijd kost.
Aan verklaringen voor ongewenst gedrag op de werkvloer is geen gebrek. Er is juist meer kennis nodig om dit gedrag effectief te voorkomen. Daarop zou gedragsonderzoek zich nu vooral moeten richten, schrijft hoogleraar HRM Karin Sanders.
Medewerkers willen hun CEO horen spreken over zowel bedrijfsveranderingen als maatschappelijke ontwikkelingen die de organisatie beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat 62% van de werknemers verwacht dat de CEO zich niet alleen bezighoudt met interne veranderingen, maar ook met bredere maatschappelijke kwesties.
De spanning die de verschillen tussen generaties met zich meebrengen, beïnvloedt de dynamiek op de werkvloer. Toch zijn die generatieverschillen bij nader inzien vaak verrassend klein, weet mediator Daan Breukhoven.
De power-paradox laat zien dat het is essentieel voor leiders om actief te werken aan het behoud van de vaardigheden die hen succesvol maakten. Waarom dat niet vanzelf gaat, legt Marcia Goddard uit.
Wat als je werknemer ineens zegt een tussenjaar te willen? Werkgevers zijn niet verplicht dit te honoreren maar in de huidige tijd wil je medewerkers wél tegemoetkomen. Dit zijn de spelregels.
Leiders kunnen getraind worden om teams te vormen die zelfstandig en flexibel werken, zonder voortdurende tussenkomst of micromanagement. Het grootste voordeel? Zelfvoorzienende teams geven leiders meer tijd om zich op andere aspecten van het bedrijf te richten.
Voldoen aan ESG-doelstellingen was tot voor kort min of meer vrijblijvend, maar inmiddels staat er verstrekkende regulering voor de deur. De purpose van de organisatie vraagt nu ook ESG-checks en het hebben van een echte ESG-cultuur, ziet Joost van Ladesteijn.
Hoe maken we als HR-professional de organisatie aantrekkelijker voor mensen en vrijwaren we hun beter van de - momenteel excessieve - aantallen verzuim- en burn-outklachten? Het kan, maar dat vraagt investeren in een andere missie.
In deze tijd van arbeidsmarktkrapte is het met het oog op personeels- en klantbehoud voor organisaties noodzakelijk te investeren in hun employee experience (EX) en customer experience (CX). Het maakt organisaties aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers en levert uiteindelijk omzet- en winststijging op als EX deel uitmaakt van hun strategie en beleidsvoering.
Elke CEO, met kleine of grote ambities, weet dat de kans dat je je ambities waarmaakt een stuk groter is als je mensen met het juiste vakmanschap in huis hebt. Toch lijkt het concept vakmanschap aan erosie onderhevig. Een slecht idee, vindt Maarten van Beek.
Een van de grootste uitdagingen van HR anno 2024 is het boeien en binden van schaars talent. Dat vraagt om een sterke ‘keten van loyaliteit’. Ofwel: ‘Alles voor een glimlach’ ziet Jancees van Westering.
Bij multinational dsm-firmenich zijn inzetbaarheid, health en wellbeing geïntegreerd in het strategisch bedrijfsbeleid én vast onderdeel van de MT-agenda. Deze innovatieve en succesvolle aanpak kent twee drijvende krachten: MT-lid Muriël Thijssen en employability manager Jeroen Kluytmans. Aandacht is bij dsm-firmenich de filosofie achter de aanpak om verzuim te verminderen, of liever: inzetbaarheid te optimaliseren.
Wil een werkgever een werknemer kunnen houden aan de voorwaarde dat deze nog in dienst is om een bonus te kunnen ontvangen, dan is het essentieel dat deze dit duidelijk vastlegt, aldus mr. Marcus Draaisma.
Succesvolle leiders lopen in het tijdperk van datagedreven werken niet alleen zelf voorop, maar zijn ook de sleutel tot het identificeren van toekomstige leiders. Waar intuïtie hen kan bedriegen, helpen algoritmes en data-analyse bij het onthullen van verborgen leiderstalent.
Hebben we meer of minder algoritmes nodig als baas? De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) brengt implicaties met zich mee voor HR en leiderschap.
Wil je als organisatie meegroeien en wendbaar zijn, dan is goed inzicht in de bestaande vaardigheden en de benodigde vaardigheden – ofwel de skills-gap – in de organisatie een eerste vereiste. Zo’n 'skills-gap-analyse’ klinkt voor velen als een uitdaging, maar met de juiste data en tools kun je dit betrekkelijk eenvoudig stroomlijnen.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl