Onderzoek door Berenschot toont aan dat de belangrijkste vertrekredenen voor steeds meer ambtenaren de werksfeer en het gebrek aan groeimogelijkheden zijn. Het jaarlijkse onderzoek van het bureau laat zien dat de werkdruk weliswaar nog steeds een belangrijke factor is, maar nu op de vijfde plaats staat.
Luisterend naar het sentiment onder de bevolking komt nu ook de Australische regering met plannen om de toestroom van internationale studenten in te perken. Dat is echter nadelig voor arbeidsmarkt en economie. Dus de regering treuzelt, universiteiten zijn in onzekerheid over hun inkomsten, en HR blijft opvallend stil, ziet Karin Sanders.
Nederlandse werkgevers moeten binnenkort beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen rapporteren. Via een nieuw interactief dashboard analyseert AWVN de ingevoerde beloningsdata en koppelt de resultaten terug aan deelnemende werkgevers, inclusief mogelijke verklaringen voor de verschillen.
Vanaf 2025 treedt er belangrijke wet- en regelgeving in werking die werkgevers raakt. HR-professionals moeten zich voorbereiden op deze veranderingen, die onder andere de arbeidsmarkt, werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden verbeteren. Dit artikel zet de belangrijkste nieuwe regels en hun impact op het personeelsbeleid op een rij.
Dat aangekondigde handhaving op schijnzelfstandigheid is elke HR-professional bekend. Menig zelfstandige HR-professional vreest ook te worden aangemerkt als schijnzelfstandige. Maar het werk moet doorgaan en dus komen er oplossingen om toch tijdelijke HR-professionals in te zetten zonder risico's.
Met het nieuwe jaar in aantocht is het tijd om vooruit te kijken. Welke ontwikkelingen tekenen zich af op de arbeidsmarkt? Welke HR-trends komen op je organisatie en medewerkers af en hoe speel je hierop in? Willem van Rhenen, bedrijfsarts en bestuurder bij Arbo Unie, deelt zijn inzichten en aanbevelingen.
Hoogbetaalde werknemers werken steeds vaker alleen met andere topverdieners, terwijl de interactie met medewerkers met een middeninkomen steeds verder afneemt. Dit blijkt uit een uitgebreid internationaal onderzoek naar samenwerking op de werkvloer, uitgevoerd door sociale wetenschappers in twaalf OESO-landen.
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met 5 duizend en het aantal werklozen nam toe met 4 duizend. De arbeidsmarkt werd hierdoor iets minder krap. Met 106 vacatures per 100 werklozen is de spanning echter nog steeds hoog. Het aantal banen nam opnieuw toe (+18 duizend). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Ondernemers zijn in 2025 minder optimistisch over de toekomst dan een jaar geleden, ondanks hun plannen om meer personeel aan te nemen en te investeren. Het ondernemersvertrouwen blijft licht negatief, met personeelstekort als grootste belemmering. Terwijl sommige sectoren voorzichtig optimistisch blijven, blijft vooral de horeca worstelen met een negatieve vooruitblik.
Het akkoord over het vroegpensioen laat de belangrijkste vraag links liggen: hoe blijven medewerkers in een zwaar beroep inzetbaar? Het akkoord biedt slechts tijdelijk soelaas voor de ergste nood. Om werknemers duurzaam aan het werk te houden vraagt gerichte inspanningen voor omscholing en doorstroom naar lichtere functies. Anders vallen zij alsnog tussen wal en schip.
Met het Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) wil het kabinet schijnzelfstandigheid tegengaan. Mr Joost van Ladesteijn schetst vijf grote misverstanden over schijnzelfstandigheid. Om de verwachtingen te temperen.
Traditionele economische theorieën stellen dat mensen financieel voordeel verkiezen en taken uitstellen. Onderzoek toont echter aan dat veel mensen extra offers willen brengen om een taak snel af te ronden, zelfs met overwerk.
In de krappe arbeidsmarkt richten organisaties zich steeds meer op personeelbehoud om de bedrijfsvoering te waarborgen. Uit onderzoek van Robert Half blijkt dat 56,67% van de werkgevers in finance, IT, HR en customer support de focus legt op het behoud van vaste functies, terwijl 35,33% uitbreiding overweegt. Dit onderstreept de groeiende trend naar vaste arbeidsrelaties, die de afgelopen jaren is toegenomen.
In een krappe arbeidsmarkt moet je maximaal flexibiliseren. Stuur minder, schep condities en hanteer principes om snel te kunnen schakelen.
HR-professionals kunnen zich opmaken voor een rustig jaar, want grote ingrepen in het sociaal beleid blijven uit in het op Prinsjesdag gepresenteerde beleid. Twee details: werken gaat een beetje meer lonen en met ouderen werken wordt minder aantrekkelijk.
Een gezamenlijke visie en plan zijn cruciaal om de vergrijzing effectief aan te pakken, stelden ActiZ, MKB-Nederland en VNO-NCW tijdens een recente werkconferentie. In de Malietoren waren bestuurders en ondernemers uit ouderenzorg en bedrijfsleven samen om praktische oplossingen te verkennen.
Zoals tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer hun sporthelden de politiek scherp verdeelde Fransen samenbrachten, kunnen ook organisaties succesverhalen inzetten om de toenemende verschillen op de werkvloer te overbruggen, ziet Jancees van Westering.
Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen meer dan gedacht, mits de werkvloer zowel fysiek als digitaal geschikt wordt gemaakt. Werkgevers pleiten voor een inclusievere arbeidsmarkt en roepen op om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt beter te ondersteunen.
Arbeidsmigratie beperken leidt op korte termijn tot flinke economische schade, zeggen economen. Arbeid van buiten blijft onmisbaar. Ongewenste uitwassen zijn het best te bestrijden door verbetering van de arbeidsomstandigheden af te dwingen.
Leidinggeven aan remote teams vereist niet alleen nieuwe vaardigheden, ook traditionele vaardigheden blijven wel degelijk van belang. Neurowetenschapper Marcia Goddard legt uit hoe.
Het aantal werkenden met een vast contract steeg in twee jaar tijd tot 56 procent van het totaal, aldus het CBS. Vooral bij de overheid zijn meer contracten voor onbepaalde tijd. Ook de zorg zag een stijging.
De groei in arbeidsproductiviteit in Nederland is sinds 2013 aanzienlijk vertraagd, met een daling van 1,3 procent in 2023. De economische groei kwam in die periode vooral uit meer gewerkte uren, aldus een recente analyse van het CBS.
De instroom van mensen met een arbeidsbeperking op de arbeidsmarkt stokt. Vorig jaar bleef de instroom achter bij de streefgetallen, waardoor vacatures voor de doelgroep onvervuld bleven. Nu belooft iedereen verbetering.
Onderzoek naar het Diversity & Inclusion (D&I)-beleid toont aan dat er zelfs op korte termijn winst kan worden behaald, zo concluderen Universiteit Utrecht, InclusieNL, en SER Diversiteit in Bedrijf. Hoogleraar Jojanneke van der Toorn geeft hier een toelichting op.
Wethouder Hester van Buren eist volledige inzet voor een drastische cultuurverandering na recente verontrustende onderzoeksresultaten. Voor haar is de aanpak van ongewenst gedrag door leidinggevenden nu topprioriteit. Leidinggevenden moeten zich aanpassen of vertrekken.
De markt voor interimprofessionals staat onder druk door onzekerheden rond de wet DBA, en toont een opmerkelijke afname in opdrachten. Terwijl de vraag naar HR-interimmers juist toeneemt en opdrachtgevers stijgende tarieven zien.
Hoewel het aantal werkzoekenden toeneemt, blijft de vraag naar werknemers onverminderd hoog, wat zorgt voor een complexe situatie op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit recente cijfers van Intelligence Group.
Werkgevers in Nederland betalen jaarlijks miljarden euro's te veel voor de inhuur van externe professionals. Dat geldt voor zowel bedrijven als overheidsorganisaties. Op twaalf manieren kunnen de kosten worden beteugeld.
Kim Inpijn is sinds begin 2021 verantwoordelijk voor het HR-beleid bij Bugaboo. In aflevering 97 van de HR Podcast spreken Ruud Coumans en Toine Al haar over de mondiale ambities van Bugaboo en hoe zij met de HR-agenda hierbij het verschil maakt. "Je ziet dat diversiteit een groot thema is."
HRM weet het al jaren en nu dringt het ook door in andere geledingen: Beter personeelsbeleid helpt niet alleen bij langer vasthouden van personeel, maar draagt ook bij aan het verhogen van de arbeidsproductiviteit.
Eén op de vijf rijksambtenaren moet de overheid verlaten. Dat staat in de budgettaire bijlage van het hoofdlijnenakkoord dat vier partijen gisteren sloten. Vanaf 1 januari 2026 gaat ook een nullijn gelden voor rijksambtenaren én politieke ambtsdragers voor één jaar. De nullijn moet de loonontwikkeling van rijksambtenaren matigen.
De onderhandelaars in Den Haag van PVV, BBB, NSC en VVD zijn eruit: er is een akkoord op hoofdlijnen om Nederland te besturen in 2024-2028. In deze rechtse coalitie zijn migratie en bestaanszekerheid belangrijke speerpunten. De relevantie van het akkoord voor HR op een rijtje.
De overheid geeft een slecht voorbeeld als het gaat om discriminatie op de arbeidsmarkt. Socioloog en antropoloog Hans Siebers deed hiernaar twee decennia lang onderzoek bij verschillende overheidsinstanties. Gericht op de werkgevers, sollicitanten en werknemers keek hij naar de toegang tot banen, promotiekansen en dagelijkse uitsluiting.
Met creatieve ideeën trekken gemeenten de meeste sollicitanten. Tegen alle verwachtingen in werpt een succesvolle wervingsstrategie haar vruchten af, in de gemeente Deurne in het bijzonder.
Steeds meer werkgevers faciliteren medewerkers die vrijwilligerswerk willen doen als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Waarom dit ook voor werkgevers interessant is, legt mr. Astrid Zuidinga uit.
Werken bij de overheid is kennelijk niet zo aantrekkelijk meer. Een groot deel van het overheidspersoneel denkt aan opstappen en het merendeel wil dat nog dit jaar doen. De meest genoemde motieven om te vertrekken zijn een te laag loon en een te hoge werkdruk
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl