Een gezamenlijke visie en plan zijn cruciaal om de vergrijzing effectief aan te pakken, stelden ActiZ, MKB-Nederland en VNO-NCW tijdens een recente werkconferentie. In de Malietoren waren bestuurders en ondernemers uit ouderenzorg en bedrijfsleven samen om praktische oplossingen te verkennen.
Zoals tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer hun sporthelden de politiek scherp verdeelde Fransen samenbrachten, kunnen ook organisaties succesverhalen inzetten om de toenemende verschillen op de werkvloer te overbruggen, ziet Jancees van Westering.
Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen meer dan gedacht, mits de werkvloer zowel fysiek als digitaal geschikt wordt gemaakt. Werkgevers pleiten voor een inclusievere arbeidsmarkt en roepen op om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt beter te ondersteunen.
Arbeidsmigratie beperken leidt op korte termijn tot flinke economische schade, zeggen economen. Arbeid van buiten blijft onmisbaar. Ongewenste uitwassen zijn het best te bestrijden door verbetering van de arbeidsomstandigheden af te dwingen.
Leidinggeven aan remote teams vereist niet alleen nieuwe vaardigheden, ook traditionele vaardigheden blijven wel degelijk van belang. Neurowetenschapper Marcia Goddard legt uit hoe.
Het aantal werkenden met een vast contract steeg in twee jaar tijd tot 56 procent van het totaal, aldus het CBS. Vooral bij de overheid zijn meer contracten voor onbepaalde tijd. Ook de zorg zag een stijging.
De groei in arbeidsproductiviteit in Nederland is sinds 2013 aanzienlijk vertraagd, met een daling van 1,3 procent in 2023. De economische groei kwam in die periode vooral uit meer gewerkte uren, aldus een recente analyse van het CBS.
De instroom van mensen met een arbeidsbeperking op de arbeidsmarkt stokt. Vorig jaar bleef de instroom achter bij de streefgetallen, waardoor vacatures voor de doelgroep onvervuld bleven. Nu belooft iedereen verbetering.
Onderzoek naar het Diversity & Inclusion (D&I)-beleid toont aan dat er zelfs op korte termijn winst kan worden behaald, zo concluderen Universiteit Utrecht, InclusieNL, en SER Diversiteit in Bedrijf. Hoogleraar Jojanneke van der Toorn geeft hier een toelichting op.
Wethouder Hester van Buren eist volledige inzet voor een drastische cultuurverandering na recente verontrustende onderzoeksresultaten. Voor haar is de aanpak van ongewenst gedrag door leidinggevenden nu topprioriteit. Leidinggevenden moeten zich aanpassen of vertrekken.
De markt voor interimprofessionals staat onder druk door onzekerheden rond de wet DBA, en toont een opmerkelijke afname in opdrachten. Terwijl de vraag naar HR-interimmers juist toeneemt en opdrachtgevers stijgende tarieven zien.
Hoewel het aantal werkzoekenden toeneemt, blijft de vraag naar werknemers onverminderd hoog, wat zorgt voor een complexe situatie op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit recente cijfers van Intelligence Group.
Werkgevers in Nederland betalen jaarlijks miljarden euro's te veel voor de inhuur van externe professionals. Dat geldt voor zowel bedrijven als overheidsorganisaties. Op twaalf manieren kunnen de kosten worden beteugeld.
Kim Inpijn is sinds begin 2021 verantwoordelijk voor het HR-beleid bij Bugaboo. In aflevering 97 van de HR Podcast spreken Ruud Coumans en Toine Al haar over de mondiale ambities van Bugaboo en hoe zij met de HR-agenda hierbij het verschil maakt. "Je ziet dat diversiteit een groot thema is."
HRM weet het al jaren en nu dringt het ook door in andere geledingen: Beter personeelsbeleid helpt niet alleen bij langer vasthouden van personeel, maar draagt ook bij aan het verhogen van de arbeidsproductiviteit.
Eén op de vijf rijksambtenaren moet de overheid verlaten. Dat staat in de budgettaire bijlage van het hoofdlijnenakkoord dat vier partijen gisteren sloten. Vanaf 1 januari 2026 gaat ook een nullijn gelden voor rijksambtenaren én politieke ambtsdragers voor één jaar. De nullijn moet de loonontwikkeling van rijksambtenaren matigen.
De onderhandelaars in Den Haag van PVV, BBB, NSC en VVD zijn eruit: er is een akkoord op hoofdlijnen om Nederland te besturen in 2024-2028. In deze rechtse coalitie zijn migratie en bestaanszekerheid belangrijke speerpunten. De relevantie van het akkoord voor HR op een rijtje.
De overheid geeft een slecht voorbeeld als het gaat om discriminatie op de arbeidsmarkt. Socioloog en antropoloog Hans Siebers deed hiernaar twee decennia lang onderzoek bij verschillende overheidsinstanties. Gericht op de werkgevers, sollicitanten en werknemers keek hij naar de toegang tot banen, promotiekansen en dagelijkse uitsluiting.
Met creatieve ideeën trekken gemeenten de meeste sollicitanten. Tegen alle verwachtingen in werpt een succesvolle wervingsstrategie haar vruchten af, in de gemeente Deurne in het bijzonder.
Steeds meer werkgevers faciliteren medewerkers die vrijwilligerswerk willen doen als aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Waarom dit ook voor werkgevers interessant is, legt mr. Astrid Zuidinga uit.
Werken bij de overheid is kennelijk niet zo aantrekkelijk meer. Een groot deel van het overheidspersoneel denkt aan opstappen en het merendeel wil dat nog dit jaar doen. De meest genoemde motieven om te vertrekken zijn een te laag loon en een te hoge werkdruk
Bezorgdheid over personeelsbehoud blijft in 2024 hoog op de agenda van werkgevers. Uit onderzoek van Robert half blijkt dat het aantrekken en behouden van talent voorlopig nog een flinke uitdaging blijft voor werkgevers. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers vaker dan gewenst een tegenvoorstel doen om werknemers te behouden.
In de adviezen over de arbeidsmarkt lijkt de Sociaal Economische Raad (SER) vaker alleen te staan. Heeft de SER zijn langste tijd gehad en is deze nog wel de ideale kabinetsadviseur, vraagt Joost van Ladesteijn zich hardop af.
FMCG-sector was het afgelopen jaar de populairste sector onder studenten en starters. Met 20 vermeldingen in de top 100 van meest populaire banen van 2023 overtreft FMCG de Consultancy- en IT-sector. Dit blijkt uit recent onderzoek van Magnet.me, het grootste online carrièrenetwerk voor studenten en starters in Nederland.
Het moet inderdaad anders. Maar niet zoals het demissionaire kabinet voorstelt in haar plannen voor de arbeidsmarkt, stelt Joost van Ladesteijn. Er is een brede weerstand ten aanzien van diverse maatregelen. Enkele suggesties voor hoe het beter kan.
Doordat de economische groei in de komende jaren lager uitvalt door dalende exporten en consumptie, zal ook de werkgelegenheidsgroei stagneren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2028’. Wel blijft er schaarste aan geschikte arbeidskrachten bestaan. Het tekort aan mbo4-gediplomeerden zal zelfs sterk oplopen, omdat het grootste gedeelte van de beroepsbevolking die met pensioen gaat mbo-geschoold is.
Steeds meer Nederlandse HR-professionals zijn van mening dat ze een sterke positie op de arbeidsmarkt hebben. In 2021 was slechts 27 procent die mening toegedaan, nu is dat 44 procent. Tegelijkertijd zijn HR-professionals uiterst loyaal aan hun werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot, AFAS Software en uitgeverij Performa HR.
De personeelstekorten worden tot 2040 alleen maar nijpender, blijkt uit een maandag verschenen rapport van de Adviesraad Migratie. Arbeidsmigranten kunnen deze tekorten in Nederland verlichten maar zijn niet dé oplossing. In plaats van het arbeidsmigratiebeleid aan werkgevers over te laten, zou de overheid zelf de regie moeten nemen.
'Na jaren afbraakbeleid moet ons land weer worden opgebouwd, en Nederlanders weer op 1', aldus het PVV-verkiezingsprogramma. Tot welk arbeidsmarktbeleid leidt dit?
Een visie op de arbeidsmarkt leek ver weg in de verkiezingscampagnes. Wel stonden armoede, bestaanszekerheid en het minimumloon centraal. Juist allemaal arbeidsmarkt-gerelateerde vraagstukken. Dus moet een nieuw kabinet de arbeidsmarkt gaan vlot trekken. Maar hoe? Enkele deskundigen geven hun wensen.
Eind september stopte Dafne Schippers als topatleet. Met haar netwerk en ervaringen lijkt zij een prima uitgangspositie te hebben op de arbeidsmarkt. Dat geldt helaas niet voor alle topsporters in hun transitie naar een maatschappelijke carrière, zegt Joppe Grasveld, oprichter van Athletes.Work.
De werkloosheid in Nederland is in het derde kwartaal iets gestegen. Deze ontwikkeling past volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het slechtere conjunctuurbeeld van de afgelopen maanden.
De Amerikaanse Harvard-econoom Claudia Goldin heeft afgelopen maandag de Nobelprijs Economie gewonnen. Zij won de prijs onder meer voor haar onderzoek naar de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de oorzaken daarvan.
Het aantal openstaande vacatures in Nederland is sinds augustus na een periode van daling weer aan het stijgen. Dat meldt vacaturesite Indeed.
Het demissionaire kabinet maakt structureel ruim twee miljard euro extra per jaar vrij om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Dat blijkt uit de gisteren - op Prinsjesdag - gepresenteerde Miljoenennota.
Volgens een onderzoek van accountants- en adviesbureau EY hechten werknemers steeds meer belang aan een goed salaris. Werkgevers denken dat werknemers door de verslechterende economie toch niet snel van baan zullen wisselen.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl