Op donderdag 29 augustus betoogde arbeidseconoom David Autor van het Massachusetts Institute of Technology tijdens de Schumpeter-lezing op het congres van de European Economic Association en Econometric Society dat de opkomst van kunstmatige intelligentie en vergrijzing de kloof tussen de hoogopgeleide elite en de rest van de bevolking zal verkleinen.
Veel sollicitaties bevatten leugens en verdraaiingen, wat het lastig maakt om een goed beeld van kandidaten te krijgen. Gusta Timmermans, eigenaar van Recruitment Builders, pleit ervoor om niet langer te vertrouwen op CV’s en motivatiebrieven. In plaats daarvan adviseert zij om sollicitanten direct te spreken over hun drijfveren en vaardigheden.
Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen meer dan gedacht, mits de werkvloer zowel fysiek als digitaal geschikt wordt gemaakt. Werkgevers pleiten voor een inclusievere arbeidsmarkt en roepen op om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt beter te ondersteunen.
Berichten over ongewenst gedrag, (seksuele) intimidatie en machtsmisbruik domineren het nieuws en geregeld moeten hoge functionarissen hun taken neerleggen. Toch stellen bedrijven zich te passief op als het gaat om ongewenst gedrag.
De instroom van mensen met een arbeidsbeperking op de arbeidsmarkt stokt. Vorig jaar bleef de instroom achter bij de streefgetallen, waardoor vacatures voor de doelgroep onvervuld bleven. Nu belooft iedereen verbetering.
Onderzoek naar het Diversity & Inclusion (D&I)-beleid toont aan dat er zelfs op korte termijn winst kan worden behaald, zo concluderen Universiteit Utrecht, InclusieNL, en SER Diversiteit in Bedrijf. Hoogleraar Jojanneke van der Toorn geeft hier een toelichting op.
Wethouder Hester van Buren eist volledige inzet voor een drastische cultuurverandering na recente verontrustende onderzoeksresultaten. Voor haar is de aanpak van ongewenst gedrag door leidinggevenden nu topprioriteit. Leidinggevenden moeten zich aanpassen of vertrekken.
De overtuigende winnaar van de prijs voor de Best Diversity Firm bij de uitreiking van de M&A Awards was in 2023 Pellicaan Advocaten. “De werkdruk ligt bij ons hoog, maar wij slagen erin dat te combineren met ons diversiteitsbeleid”, zegt Femke Schouten van Pellicaan. “Een kantoor dat alleen maar corporale jongens in pakken heeft, zal niet zo snel matchen met een groene ondernemer die het goede wil doen.”
Wie zich altijd al ergerde aan diversiteitsquota en trainingen over sociale veiligheid op de werkvloer, kan nu opgelucht door de gangen lopen, aldus Ashmita Krishna Sharma. Misschien kan het gebruik van andere terminologie juist helpen om de grote kloof tussen cijfers en intuïtief gevoel te overbruggen.
Nederlandse techbedrijven lopen internationaal achter in het dichten van de loonkloof. Dat blijkt uit een groot data-onderzoek van Ravio onder ruim 1000 techbedrijven.
In haar nieuwe boek gaat generatie-expert en sociaal psycholoog Kim Jansen in op de verschillen tussen generaties op de werkvloer en hoe deze kunnen worden overbrugd. "Generatiemanagement is een ondergeschoven kindje. Ten onrechte."
De spanning die de verschillen tussen generaties met zich meebrengen, beïnvloedt de dynamiek op de werkvloer. Toch zijn die generatieverschillen bij nader inzien vaak verrassend klein, weet mediator Daan Breukhoven.
Tijdens CMO Day op 23 mei in Amersfoort pleitte Gwen Kolader van Hexaware voor actiever beleid op diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DE&I) als aanjager voor een sterk werkgeversmerk, betere resultaten en meer innovatie.
De overheid geeft een slecht voorbeeld als het gaat om discriminatie op de arbeidsmarkt. Socioloog en antropoloog Hans Siebers deed hiernaar twee decennia lang onderzoek bij verschillende overheidsinstanties. Gericht op de werkgevers, sollicitanten en werknemers keek hij naar de toegang tot banen, promotiekansen en dagelijkse uitsluiting.
Gemeente Utrecht geldt landelijk als een van de voorlopers op het gebied van inclusie en diversiteit. Hoe pakt de gemeente dit in de praktijk aan? Programmamanager D&I Jamila Achahchah en vertrekkend Directeur Mens & Organisatie Klaske de Jonge hierover. "Het is een marathon, geen sprint."
Tijdens de workshop ‘Macht op de werkvloer: verkenning met virtuele realiteit’ op de Leadership in HR Summit 2024 kropen deelnemers in de huid van slachtoffers van verbale en seksuele intimidatie. Zij bespraken verder hoe machtsmisbruik op de werkvloer aan te pakken en hoe ze hun eigen macht positief kunnen inzetten.
Meer aandacht voor vrouwspecifieke gezondheidsklachten kan organisaties veel opleveren, stelt coach en consultant Melissa Schouman. Met 1,9 miljoen werkende vrouwen tussen de 40-65 jaar moeten werkgevers gemakkelijker met elkaar over dit onderwerp gaan spreken. Zo komen we tot betere oplossingen over 'hoe hiermee om te gaan’.
Bij de werving en selectie van medewerkers moet je rekening houden met een aantal wettelijke regels. Denk bijvoorbeeld aan de gelijkebehandelingswetgeving. Welke selectiecriteria mag je gebruiken en welke criteria zijn verboden? Ook de aanstellingskeuring is aan wettelijke regels gebonden. Het is niet toegestaan bij alle functies een aanstellingskeuring uit te voeren. Wanneer mag dat dan wel? En hoe kun je erachter komen of de sollicitant een medische beperking heeft?
Te veel werkenden in Nederland hebben te maken met grensoverschrijdend gedrag. Werkgevers- en werknemersorganisaties komen met een gezamenlijke aanpak, samen met de regeringscommissaris Seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Wat bepaalt in de huidige tijd de rol van de HR-leider en hoe kan deze het beste op de voorgrond treden? En hoe waarborg je inclusie, psychologische en sociale veiligheid nu écht? We vragen het aan Caroline Tervoort, CHRO van KPMG Nederland en CHRO of the Year 2023.
Bij het ministerie van VWS zit tot nu toe slechts beperkte herkenning en vooral veel verdediging van wat er allemaal toch echt goed voor elkaar is. Veranderen kan alleen met reflectief en veranderbereid leiderschap, vindt Melissa Schouman.
Kunnen we het niet klein houden, is de standaard reactie van de leiding na een melding van grensoverschrijdend gedrag. Het goede antwoord is: eerst een quickscan doen voor een passende reactie, schrijft mr. Marcus Draaisma.
Aandacht voor gendergelijkheid blijft broodnodig, want in het huidige tempo bereiken we die pas over 72 jaar. Wat kunnen we hier leren van lichtend voorbeeld IJsland? Vooruitlopend op Internationale Vrouwendag op 8 maart is het goed eens in te zoomen op dit land, dat sterk is in vrouwelijk politiek leiderschap.
In de buurt van iemand met macht worden we ons meer bewust van ons doen en laten. Dat vergroot mede de impact van het zichtbare gedrag van de leider, schrijft Marcia Goddard. Het maakt dat leiders vaak meer invloed hebben dan ze zelf denken.
In het rapport Van Rijn over de publieke omroep blijkt geen heldenrol te zijn weggelegd voor HR. Alle goede bedoelingen ten spijt, schrijft Jancees van Westering. HR-professionals hebben wel signalen afgegeven, maar vervolgens niet krachtig genoeg doorgepakt toen daar niets mee werd gedaan.
In ‘Nice doing business with you ma’am’ schrijft Annelies George over haar ervaringen als vrouw in het bedrijfsleven vóór ‘#MeToo’. Die liegen er niet om. Toch zegt zij over de maatschappelijke discussie van nu: “Hopelijk slaan we niet door in onze zuiveringspogingen.”
Leidinggevenden weten vaak niet hoe om te gaan met onveilige situaties en hoe ze zelf daarin een voorbeeldrol kunnen vervullen, signaleert arbeidskundige Monique van de Graaf.
Te veel werknemers bij VWS hebben te maken met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag, zegt een FNV-rapport. De vakbond hield een enquête onder zo'n 600 ambtenaren van dit ministerie met alarmerende resultaten.
In de adviezen over de arbeidsmarkt lijkt de Sociaal Economische Raad (SER) vaker alleen te staan. Heeft de SER zijn langste tijd gehad en is deze nog wel de ideale kabinetsadviseur, vraagt Joost van Ladesteijn zich hardop af.
Tien HR-directeuren gingen tijdens CHRO Day met elkaar in gesprek over ‘The Future Ready Workforce’. Marieke van der Meer en Lex Moerings van Aon gaven deskundige toelichtingen. Over uitdagingen, omgekeerde loonkloven en asociaal gedrag.
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in leiderschapsposities. Vaak wordt dit toegeschreven aan factoren die verband houden met de persoonlijkheid, het gedrag, of de houding van vrouwen. Maar zijn deze verklaringen wel terecht? Zo niet, wat zijn dan de echte oorzaken van de genderkloof in leiderschap. En hoe kunnen we deze overbruggen?
M&A-professionals verwachten dat diversiteit in hun sector de komende jaren gaat toenemen. 60 procent denkt dat dit geleidelijk zal gaan en 40 procent verwacht grote sprongen. Maar slechts 19 procent denkt we de komende jaren meer diversiteit gaan zien in senior en directiefuncties in M&A en private equity. Dit blijkt uit een onderzoek van MenA.nl
In Nederland leren we dat er drie onderwerpen zijn waar je beter niet over praat: geld, politiek en religie. Toch kunnen we het gesprek over religie op de werkvloer beter wel voeren. Dat kan medewerkers en organisatie veel opleveren, schrijft Ashmita Krishna Sharma.
Als je DE&I goed implementeert, is het een enorme ‘enabler’ voor succes en duurzame groei, aldus Gwen Kolader. Het belang van diversiteit, gelijkheid en inclusie wordt in veel organisaties onderschat. “Daarom moet DE&I-beleid worden verweven in elk organisatieproces. Dit is veel meer dan alleen een ‘HR-dingetje’.”
Er is meer focus nodig op de gelijkwaardigheid van medewerkers én leidinggevenden. Dat komt onder meer door nieuwe vormen van multidisciplinair en hybride werken, plattere organisaties, verschillen in opleidingsniveaus en nieuwe generaties die anders samenwerken. Dat betogen Jan Tjerk Boonstra, Patrick van der Voorn en Wessel Exterkate.
Als we de afgelopen jaren maatschappijbreed iets hebben geleerd, is het dat grensoverschrijdend gedrag écht overal voorkomt. Binnen de media, in de sport, in de culturele sector en de politiek. Maar ook binnen organisaties die minder prominent in de schijnwerpers staan. Elke organisatie heeft er belang bij om ongewenst gedrag te voorkomen en de gevolgen goed af te handelen.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl