Te veel werkenden in Nederland hebben te maken met grensoverschrijdend gedrag. Werkgevers- en werknemersorganisaties komen met een gezamenlijke aanpak, samen met de regeringscommissaris Seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Veel werkgevers worstelen met de vitaliteit op de werkvloer. Hoog tijd daarom dat CHRO’s draagvlak gaan creëren en tot actie overgaan voor een andere benadering op dit vlak. Een structurele aanpak, die geïntegreerd is in het DNA van de organisatie. Dat stellen Yvonne Kersten, managing director van Halo en Willem van Rhenen, hoogleraar Engagement & Productivity bij Business Universiteit Nyenrode.
Bezorgdheid over personeelsbehoud blijft in 2024 hoog op de agenda van werkgevers. Uit onderzoek van Robert half blijkt dat het aantrekken en behouden van talent voorlopig nog een flinke uitdaging blijft voor werkgevers. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers vaker dan gewenst een tegenvoorstel doen om werknemers te behouden.
Zo'n 75.000 werknemers van Deloitte in Europa en het Midden-Oosten krijgen nu een bedrijfseigen genAI-chatbot aangereikt voor hun werk. De bedoeling is dat ze daarmee makkelijker en sneller PowerPoint-presentaties kunnen maken, e-mails kunnen opstellen en softwarecode kunnen schrijven. Deze oppepper voor de productiveit komt wel met een disclaimer van de werkgever.
Nederlandse werknemers laten gezamenlijk jaarlijks meer dan 1,5 miljard euro aan opleidingsbudget liggen. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN naar het opleidingsbeleid van Nederlandse werkgevers.
FMCG-sector was het afgelopen jaar de populairste sector onder studenten en starters. Met 20 vermeldingen in de top 100 van meest populaire banen van 2023 overtreft FMCG de Consultancy- en IT-sector. Dit blijkt uit recent onderzoek van Magnet.me, het grootste online carrièrenetwerk voor studenten en starters in Nederland.
Januari is bonusmaand bij veel bedrijven. Econoom David Schindler onderzocht of bonussen ook effectief zijn in moderne werkomgevingen, waarin teams complexe problemen moeten oplossen. Belangrijkste conclusie: bonussen werken zeer goed in deze setting.
Martine Lanser stapt in januari over van AkzoNobel naar railbeheerder ProRail met zo'n 5000 medewerkers.
HR-professionals kunnen goed gebruikmaken van nieuwe technologie voor de eigen prestaties en die van de organisatie te verbeteren, maar laten veel mogelijkheden onbenut. Een recente studie toont hoe zij meer waarde kunnen toevoegen aan 'de samenwerking tussen mens en technologie'.
Van de voortdurende impact van generatieve AI op de werkplek tot een focus op vaardigheden in plaats van diploma's en andere kwalificaties. HR-analisten van onderzoeks- en adviesbureau Gartner zetten negen trends op een rij gezet die in 2024 de werkplek zullen domineren.
Ali Niknam (1981), die op jonge leeftijd van Iran naar Nederland kwam, heeft drie unicorns (mede)opgericht: TransIP, The Datacenter Group en bunq. In een interview met MenA.nl gaat hij in op de lessen die hij als ondernemer heeft geleerd. Hij bespreekt onder andere het belang van een goede selectie en beoordeling van mensen.
Veel leiders worstelen met het creëren van een psychologisch veilige omgeving voor hun medewerkers. Ze willen wel dat mensen zich vrij uitspreken, maar ze streven ook naar harmonie, comfort en stabiliteit. Soms doen ze daarom alsof ze psychologische veiligheid bieden. Hoe dit te voorkomen?
Veel werknemers verrichten graag vrijwilligerswerk of zamelen geld voor een goed doel in En veel bedrijven bieden hen daar graag de mogelijkheid toe. De keuze uit goede doelen waaraan organisaties zich kunnen verbinden is gigantisch. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt welke goede doelen het effectiefst zijn.
Leiderschapsvaardigheden kun je aanleren en aanscherpen. Dit kan door jezelf bewust in situaties te brengen waar je moet leren, zich aanpassen en groeien. Dat zegt Linda Hill, een professor aan de Harvard Business School en een van 's werelds bekendste autoriteiten op het gebied van leiderschap. In een artikel in de Harvard Business Review zet Hill de acht essentiële kenmerken van mensen die zijn uitgegroeid tot geweldige leiders.
Wat onderscheidt bedrijven die effectieve leiders voortbrengen die ook in andere organisaties excelleren? Enkele wetenschappers van de Harvard Business School hebben hier onderzoek naar gedaan, en komen tot de conclusie dat dit type bedrijven vier kenmerken heeft. In een recent artikel in de Harvard Business Review delen ze hun bevindingen.
Netbeheerder TenneT voert dit jaar de Erasmus Corporate Impact Index (ECII) aan, een lijst met de maatschappelijk bijdrage van de honderd grootste bedrijven van Nederland.
Doordat de economische groei in de komende jaren lager uitvalt door dalende exporten en consumptie, zal ook de werkgelegenheidsgroei stagneren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2028’. Wel blijft er schaarste aan geschikte arbeidskrachten bestaan. Het tekort aan mbo4-gediplomeerden zal zelfs sterk oplopen, omdat het grootste gedeelte van de beroepsbevolking die met pensioen gaat mbo-geschoold is.
Steeds meer Nederlandse HR-professionals zijn van mening dat ze een sterke positie op de arbeidsmarkt hebben. In 2021 was slechts 27 procent die mening toegedaan, nu is dat 44 procent. Tegelijkertijd zijn HR-professionals uiterst loyaal aan hun werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot, AFAS Software en uitgeverij Performa HR.
De personeelstekorten worden tot 2040 alleen maar nijpender, blijkt uit een maandag verschenen rapport van de Adviesraad Migratie. Arbeidsmigranten kunnen deze tekorten in Nederland verlichten maar zijn niet dé oplossing. In plaats van het arbeidsmigratiebeleid aan werkgevers over te laten, zou de overheid zelf de regie moeten nemen.
Niets is irritanter dan iemand die opschept over zijn succes, zou je zeggen. Maar als een leidinggevende opschept, kan dit juist als inspiratie kan dienen voor ondergeschikten. Dit stellen onderzoekers Kelly Nault (IE Business School) en Andy Yap (INSEAD Business School).
In Nederland is het goed werken, blijkt uit meerdere onderzoeken. Werknemers ervaren bedrijfsculturen over het algemeen als prettig. Thuiswerken was hier al ver voor corona een vertrouwd fenomeen. Toch maakt dat organisaties niet immuun voor trends die de werkvloer intensief raken. De toekomst vraagt van HR grote flexibiliteit, weerbaarheid en een integrale visie op het managen van het personeelbestand.
Volgens onderzoek herkent slechts een kwart van de werknemers zich in de 'purpose', ofwel de bestaansreden, van hun organisatie. Vaak doordat de formulering van purpose vaag of hoogdravend is. Een purpose die wel motiveert, moet de balans vinden tussen idealisme en pragmatisme, schrijven Darren Ashby en Atif Sheikh.
De deelname aan cursussen en opleidingen is vorig jaar voor het eerst licht gestegen na een lange periode van afname. Er blijven grote verschillen in leergedrag tussen sectoren en tussen groepen werkenden. Dat blijkt uit de nieuwe Monitor Leercultuur 2023 van de SER en TNO.
De relatie tussen governance en strategie in organisaties is vaak problematisch. CEO's zien governance vaak slechts als een wettelijke vereiste en delegeren het aan de CFO, accountants en juristen. Aan de andere kant negeren de overige leden van het bestuur vaak strategische kwesties. Strategie en bestuur zouden echter hand in hand moeten gaan, schrijven Yves Doz and Keeley Wilson van business school INSEAD.
Doelen bereiken die verder gaan dan alleen winstgevendheid, vraagt een purposegerichte organisatiecultuur. Of die tot stand komt, hangt van drie factoren af, aldus Rodolphe Durand en Ioannis Ioannou.
'Na jaren afbraakbeleid moet ons land weer worden opgebouwd, en Nederlanders weer op 1', aldus het PVV-verkiezingsprogramma. Tot welk arbeidsmarktbeleid leidt dit?
Werknemers die tijdelijk ergens gedetacheerd zijn, kunnen daar bijdragen tot een innovatievere en adaptievere organisatiecultuur. Tenminste als aan enkele voorwaarden is voldaan. Dat blijkt uit onderzoek van de ESMT Berlin business school.
Zorginstelling Cordaan heeft Ingrid Leijendekker benoemd tot directeur HR, Kwaliteit en Innovatie.
Een visie op de arbeidsmarkt leek ver weg in de verkiezingscampagnes. Wel stonden armoede, bestaanszekerheid en het minimumloon centraal. Juist allemaal arbeidsmarkt-gerelateerde vraagstukken. Dus moet een nieuw kabinet de arbeidsmarkt gaan vlot trekken. Maar hoe? Enkele deskundigen geven hun wensen.
Nogal wat leiders lopen vast in hun ontwikkeling, omdat hun vermogen tot strategisch denken tekort schiet. Dat is vaak onnodig, stelt Rich Horwath, oprichter en CEO van het Strategic Thinking Institute, in de Harvard Business Review. "Strategisch denken valt aan te scherpen."
Nederland, stressland. 1,6 miljoen werknemers in Nederland ervaren stressklachten. En dat aantal neemt toe, zo bllijkt uit enkele cijfers die TNO heeft verzameld ter gelegenheid van de huidige 'Week van de Werkstress.' Marianne van Woerkom, hoogleraar Positieve Psychologie aan Tilburg University reageert.
Het is voor een leider niet genoeg om strategisch te denken. Je moet je ideeën ook effectief kunnen overbrengen. Hoe kun je dat het beste doen? Dat laat het artikel 10 Ways to Prove You’re a Strategic Thinker in de Harvard Business Review zien.
Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in leiderschapsposities. Vaak wordt dit toegeschreven aan factoren die verband houden met de persoonlijkheid, het gedrag, of de houding van vrouwen. Maar zijn deze verklaringen wel terecht? Zo niet, wat zijn dan de echte oorzaken van de genderkloof in leiderschap. En hoe kunnen we deze overbruggen?
Hette Mollema is bij Workday verantwoordelijk voor de Benelux organisatie van het Amerikaanse bedrijf. Hij bedient de HR-leiders van productiebedrijven in de Benelux met technologische oplossingen, en alle bijkomende strategische adviezen. Hij benoemt een aantal belangrijke trends en uitdagingen voor deze sector en geeft waardevolle tips over de ideale HR-focus voor 2024.
M&A-professionals verwachten dat diversiteit in hun sector de komende jaren gaat toenemen. 60 procent denkt dat dit geleidelijk zal gaan en 40 procent verwacht grote sprongen. Maar slechts 19 procent denkt we de komende jaren meer diversiteit gaan zien in senior en directiefuncties in M&A en private equity. Dit blijkt uit een onderzoek van MenA.nl
Veel mensen en organisaties zien druk zijn als een teken van succes. Ten onrechte, schrijft Adam Waytz in de Harvard Business Review. Hij pleit voor een cultuur waarin we ons concentreren op wat werkelijk van belang is.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl