Vanaf 2025 treedt er belangrijke wet- en regelgeving in werking die werkgevers raakt. HR-professionals moeten zich voorbereiden op deze veranderingen, die onder andere de arbeidsmarkt, werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden verbeteren. Dit artikel zet de belangrijkste nieuwe regels en hun impact op het personeelsbeleid op een rij.
Vijftien jaar onderzoek leidt tot de conclusie dat mislukking vaak te wijten is aan onduidelijkheid over het type verandering, een standaardstrategie en het negeren van de motivatiestijlen van werknemers. Hun vijfstappen-proces werd succesvol getest in een financiële dienstverlener.
Werkgevers die met branchegenoten arbeidsmarktafspraken willen maken, moeten rekening houden met het kartelverbod. Zij lopen het risico op acties van de ACM, zoals boetes en juridische procedures, schrijven advocaten Willemijn Jansma en Wouter Jans.
Jaap Paauwe schreef een indrukwekkend oeuvre aan wetenschappelijke publicaties over HR. Zijn nieuwste boek 'Progressing Performance and Well-being at Work, Travelling the Loop', is juist een kort en bondig geschreven gids voor CHRO’s en iedere leider die medewerkers in balans wil houden. En dat is hard nodig, aldus de emeritus-hoogleraar HRM.
Ze is de luis in de pels van leidinggevend Nederland en expert op terreinen die de HR-functionaris maar al te bekend zijn: werk en carrière, slechte leidinggevenden, oudere witte mannen, bescheiden vrouwen en – last but not least – jargon. Een gesprek met schrijver en journalist Japke-d. Bouma over haar nieuwste boek.
Slechts 1 op 4 topbestuurders van bedrijven met meer dan 250 medewerkers is zich volledig bewust van de impact van de nieuwe CSRD-wetgeving. Bij de overige blijft de regelgeving grotendeels onbekend, aldus een recente peiling van softwarebedrijf AFAS. Dat leidt tot veel vragen over de gevolgen voor hun organisatie.
Bij Dudok, met 400 medewerkers verspreid over horecazaken, winkels en een bakkerij, werd de HR-complexiteit een flinke uitdaging. Maar door HR-diensten in-house te halen en te integreren met Nmbrs-software, werd alles ineens overzichtelijker en efficiënter. Het resultaat? Minder administratie, hogere medewerkertevredenheid en een krachtige impuls voor de strategische groei van het bedrijf.
In verband met de komende kerstfeestdagen verschijnt de CHRO Nieuwsbrief dit jaar volgens een aangepast schema.
Overnames en fusies focussen vaak op financiële synergie en operationele efficiëntie. Maar het verschil tussen succes en mislukking maakt een sterke, mensgerichte visie, stellen Gladys Bos van EY en Mieke van de Capelle van dsm-firmenich. HR speelt hierbij een sleutelrol. “We bleven voortdurend hameren op het groei-narratief.”
HR Director Advisory Lotte de Burlet stuurt onder meer het team van HR-businesspartners aan bij softwareontwikkelaar Exact. Hoe maakt zij dat team in essentie effectief? Daarover gingen we met haar in gesprek. “De dynamiek van een organisatie in transitie, is wat mij drijft."
In dit artikel reflecteert Maarten van Beek op twee thema’s die hem de laatste tijd bezighouden: ‘vertragen’ en het zoeken naar ‘vaste waarden’. Tegen de achtergrond van de snelheid en grootschaligheid van de huidige maatschappij, onderzoekt hij hoe meer menselijkheid en oprechtheid kunnen worden teruggebracht in ons werk en onze organisaties.
Dat aangekondigde handhaving op schijnzelfstandigheid is elke HR-professional bekend. Menig zelfstandige HR-professional vreest ook te worden aangemerkt als schijnzelfstandige. Maar het werk moet doorgaan en dus komen er oplossingen om toch tijdelijke HR-professionals in te zetten zonder risico's.
AI is geen toekomstvisioen, maar een praktische tool waarmee HR vandaag al impact kan maken. De uitdaging ligt niet in de technologie zelf, maar in onze bereidheid om ermee te experimenteren binnen HR, ervan te leren en de mogelijkheden stapsgewijs in de praktijk te brengen, ziet Anne Jaakke.
Iedere leider wil ideeën tot leven brengen, maar plannen stuiten vaak ook op weerstand. Voor echte verandering is het nodig de anderen mee te krijgen: invloed uit te oefenen. Zeven klassieke, psychologisch onderbouwde technieken hebben bewezen impact.
Het nieuwste Jaarboek Corporate Governance legt de nadruk minder op compliance-vraagstukken en meer op hoe bestuurders en commissarissen kunnen zorgen voor de juiste structuur en cultuur binnen hun onderneming. Verder is er veel aandacht voor het steward-ownershipmodel. En voor het concept liefde in de vorm van ethische verantwoordelijkheid nemen voor de ander als motief voor goede governance.
AI-systemen kunnen HR duidelijke voordelen bieden, zolang ze maar vooral praktisch zijn. Dan zijn ze in staat om voor HR echte problemen op te lossen, ondersteunend te zijn voor medewerkers en objectieve ethische keuzes te maken. Wat daarvoor nodig is, licht data-expert Irma Doze toe.
Uit onderzoek blijkt dat intuïtie een belangrijke rol speelt in zowel werkgeluk als prestaties. Toch ervaren veel mensen, en vooral leidinggevenden, een drempel om op hun gevoel te vertrouwen. Angst voor kritiek of het stempel *zweverig* weerhoudt hen hiervan, terwijl juist intuïtieve keuzes vaak succesvol blijken. Hoe kunnen we intuïtie normaliseren en inzetten als krachtig instrument in het werk?
De mogelijkheid om thuis te werken is voor veel mensen niet meer dan normaal. Een goede thuiswerkplek is daarom logisch onderdeel van modern werkgeversbeleid. Maar omdat we geloven in de kracht van verbinding, vinden we naar kantoor komen óók belangrijk, vertelt Hilde Garssen, CHRO bij KPN.
Uit onderzoek blijkt dat, ondanks de groeiende aandacht voor diversiteit en inclusie (DEIB+), 43% van de Nederlandse werknemers zich niet volledig zichzelf voelt op de werkvloer. Bovendien meldt 14% discriminatie, waarvan 29% onder LGBTIQA+-respondenten. Tegelijkertijd neemt 51% van de HR-beslissers geen maatregelen om vooroordelen in het wervingsproces te voorkomen.
Bij veel schandalen lijkt de baas vaak onterecht buiten schot te blijven, terwijl fout gedrag vaak zijn oorsprong vindt op de werkvloer. Brits-Italiaans onderzoek toont echter aan dat gezaghebbende leiders onbewust de weg vrijmaken voor ongewenst gedrag lager in de organisatie.
In deze aflevering van de HR Podcast spreken we met ESG-specialist Hinrich Slobbe over de praktische invulling van de rapportageregels voor de ‘S’ in ESG: de sociale component. Hoe kunnen HR-professionals deze aspecten meten, rapporteren en zo ook verbeteren?
Suzanne Jungjohann is de eerste CHRO in de 125-jarige geschiedenis van agrarische coöperatie Royal Cosun. Sinds eind 2021 bouwt ze vanuit HR met succes aan de transformatie naar een nieuw bedrijfsmodel. Het bracht haar een nominatie voor de CHRO of the Year Award 2024. “We hebben alles helder uitgelegd, maar het duurt wel even voordat iedereen aan boord is."
De top 5 van best gelezen interviews met HR-leiders in 2024 tot op heden is qua sector en organisatietype tamelijk gevarieerd. Het interview met Nadine Beister, Groepsdirecteur HR bij Achmea, gaat aan kop met als nipte tweede het interview met Carla van Lingen, Managing Director People & Culture bij ALDI Nederland.
Waar staan we eind 2024 in het HR-vakgebied en waar moeten we ons zorgen over maken én samen ‘onze tanden inzetten’? Er is genoeg voor HR te doen en het momentum is er om de grote impact te gaan hebben die we ambiëren, schrijft Jan Tjerk Boonstra.
Met het nieuwe jaar in aantocht is het tijd om vooruit te kijken. Welke ontwikkelingen tekenen zich af op de arbeidsmarkt? Welke HR-trends komen op je organisatie en medewerkers af en hoe speel je hierop in? Willem van Rhenen, bedrijfsarts en bestuurder bij Arbo Unie, deelt zijn inzichten en aanbevelingen.
Dit jaar kwam Ahold Delhaize met een nieuwe strategie en purpose. Mede-architect Natalia Wallenberg, CHRO en lid van het Executive Committee (ExCo), licht deze toe. “De wereld is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Ons antwoord daarop is 'Growing Together’.”
Naarmate AI steeds meer routinematige en zelfs creatieve taken overneemt, verandert de rol van de manager. Van uitvoerder naar dirigent, van specialist naar strateeg. Bovenal wordt de manager de bewaker van het menselijke element binnen de organisatie.
Steeds vaker communiceren bestuurders bij de overheid direct met de medewerkers, vooral bij interne onrust met een maatschappelijk randje. Dat gebeurde op diverse ministeries, bij de gemeente Den Bosch en bij de provincie Friesland. Dit vindt een uitweg in brieven of petities. Topmanagers en bestuurders antwoorden met brieven en politieke besluiten. Kan HR de regie terugpakken?
Hoe bepaal je of een medewerker geschikt is voor een promotie naar een andere functie? Veel organisaties schakelen over op systemen die niet alleen prestaties beoordelen, maar ook potentiële vaardigheden in kaart brengen. Hoewel dit positief lijkt, toont een studie van econome Judith Künneke aan dat deze aanpak vaak leidt tot onjuiste promoties, waarbij medewerkers slecht presteren in hun nieuwe rol.
Het bieden van een integraal duurzaam inzetbaarheidsbeleid wordt een steeds belangrijker thema voor organisaties door de stijgende werkdruk en de sociaal-maatschappelijke druk die werknemers voortdurend ervaren. Maar hoe geef je dit op een duurzame manier handen en voeten? “De huidige arbeidsmarkt geeft CHRO’s een zwaardere stem in de boardroom als het gaat om inzetbaarheid, maar het blijft een kwestie van lange adem”, zegt Robert Wondaal, CBO bij Robidus.
Op een ideale werkdag kom je vol enthousiasme je kantoor binnen, maar voor veel medewerkers is dit momenteel een utopie. Polarisatie uit de samenleving sijpelt door naar de werkvloer, waar debat vaak de norm is in plaats van dialoog. Het is cruciaal om deze overgang te maken voor meer verbinding en effectievere samenwerking.
Talent behouden is een prioriteit voor organisaties, zeker bij strategische functies. Ook topmanagers sneuvelen vaak snel in een nieuwe baan. Carrièrecoach Bert Cohen bedacht een programma voor executives om hun beginjaar beter te overleven, op zakelijk én menselijk vlak, onder meer bij ABN AMRO.
Veranderinitiatieven falen vaak niet door technische of operationele oorzaken, maar door weerstand binnen de organisatie zelf. In feite is dat bijna twee keer zo vaak de belangrijkste oorzaak van mislukking. Zo wordt verandermoeheid een steeds groter probleem voor organisaties die snel moeten veranderen om competitief te blijven. HR kan een sleutelrol spelen in het voorkomen daarvan, schrijft Debra Cadman.
In dit blog bespreekt advocaat Marcus Draaisma het fenomeen van werknemers die zich ziekmelden na kritiek op hun functioneren. Het gaat om een werknemer die na herhaaldelijk niet halen van targets, kritiek ontvangt en vervolgens ziekmeldt. Dit leidt vaak tot een verstoorde samenwerking en kan eindigen in een exit-regeling. Wat kun je als werkgever doen tegen deze reactie?
Afgelopen vrijdag ontving de Erasmus Universiteit Rotterdam twee prijzen tijdens het Workplace Pride Impact Awards Gala. QuEUR, het netwerk voor LGBTQIA+ medewerkers en bondgenoten aan de universiteit, werd bekroond met de Netwerk Award. Annelien Bredenoord, voorzitter van het College van Bestuur, kreeg de Role Model Award.
De invoering van CSRD en andere Environmental, Social en Governmental (ESG)-wetten en regels worden nog wel eens gezien als een boekhoudkundige exercitie waar de CFO voor verantwoordelijk is. Maar dat is een vergissing, blijkt uit de presentatie van Hinrich Slobbe tijdens de CHRO Day 2024.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl