De gemeente Amsterdam heeft een eigen AI-tool ontwikkeld: ChatAmsterdam. Ambtenaren gebruiken de chatbot onder meer voor tekstproductie en documentanalyse. Het systeem is veilig en privacyvriendelijk, omdat alle data binnen de gemeente blijft.
De opvolging van pausen is een van de meest gestructureerde, maar zeker niet voorspelbare machtswisselingen ter wereld. Voor leiders van nu biedt het Vaticaan nuttige lessen over leiderschapsoverdracht.
Sinds 1 augustus 2024 zijn LeasePlan en ALD Automotive wereldwijd samen verdergegaan als Ayvens. Madelein van Acker leidde als HR Director het integratietraject in Nederland. Het smeden van een nieuwe, gezamenlijke cultuur was haar grootste uitdaging.
Helene Banner, voormalig topmanager binnen de EU, weet hoe vrouwen zich op de werkvloer vaak anders voordoen dan ze zijn. Emoties wegstoppen, krachtig overkomen, vooral niet ‘te zacht’ lijken – het is gedrag dat ze jarenlang van dichtbij zag. Nu pleit ze juist voor een nieuw soort leiderschap, waarin authenticiteit en menselijkheid centraal staan.
Mourik heeft Jolinda Wissink benoemd tot HR-directeur. Met deze nieuwe functie onderstreept het familiebedrijf het belang van een organisatiebreed HR-beleid en een sterke employer branding-strategie. Mourik, met ruim 2.000 medewerkers wereldwijd, is een toonaangevende multidisciplinaire aannemer in infrastructuur, industrie, bouw en milieutechniek.
Een werknemer is meestal niet aansprakelijk voor schade die tijdens het werk ontstaat. Tenzij er opzettelijk of bewust roekeloos is gehandeld. Dat geldt ook voor uitzendkrachten, blijkt uit recente rechtspraak. Wanneer moet een werknemer wél zelf voor de schade opdraaien? Arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma legt het uit aan de hand van twee opvallende voorbeelden.
Leren en ontwikkelen zijn niet langer ondersteunende activiteiten, maar een strategische noodzaak voor werkgevers die toekomstproof willen zijn. Een slimme L&D-strategie is nodig voor duurzame inzetbaarheid van talent, het realiseren van organisatieambities en de financiering van grote maatschappelijke uitdagingen. CHRO’s spelen een cruciale rol bij het dichten van de skills gap. Prof. dr. Nick van Dam vertelt hoe technologie CHRO’s hierbij kan helpen.
Tijd om eerlijk te zijn: om burn-outs tegen te gaan moet HR fundamentele keuzes faciliteren die raken aan hoe werk georganiseerd is — op organisatieniveau, niet alleen op individueel niveau.
Nog voor de zomer komt staatssecretaris Nobel met een zo concreet mogelijk uitgewerkt plan voor de vereenvoudigde banenafspraak. Die moet grotendeels in 2026 ingaan.
Drie dagen per week op kantoor werken komt de medewerkersbetrokkenheid het meest ten goede. Tot die bevinding komt de Britse tak van het advies- en accountantsbureau PwC.
Veel organisaties schuiven verzuim naar HR en leidinggevenden, terwijl het vraagt om sturing vanuit de top. Door eigenaarschap, activering en gedrag centraal te stellen, ontstaat een duurzame aanpak die verder gaat dan verzuim alleen.
In Medisch Spectrum Twente staat de medewerker centraal. Hans van Leeuwen heeft deze visie sinds januari 2023 in de strategie van het ziekenhuis opgenomen.
In een tijd waarin per 1 januari 2025 weer volledig wordt gehandhaafd op schijnzelfstandigheid, kan het wetsvoorstel toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) een waterbedeffect richting zzp-schap hebben. Advocaat Joost van Ladesteijn bespreekt wat de WTTA voor ondernemingen kan gaan betekenen en zet aan juridisch én strategisch na te denken over de inhuur van uitzendkrachten versus zzp’ers.
De Belastingdienst handhaaft sinds januari 2025 bij werkgevers die werken met schijnzelfstandigen: mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Er worden over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opgelegd, maar de schrik bij opdrachtgevers en zzp’ers zit er goed in. Is dat terecht en wanneer zit je als werkgever aan de veilige kant?
'Doen we de goede dingen?', 'Waarom veranderen we (niet)?', 'Nemen we wel voldoende tijd voor verandering?', en 'Vinden we elkaar nog, of is de kloof te groot?'. Deze vier vragen staan centraal in De Veranderfilosoof van Daniël Wolfs. Het boek leest als een zoektocht naar de kern van organisatieveranderingen. Wolfs stelt veel vragen, geeft enkele antwoorden en maakt hier en daar een Kierkegaardiaanse sprong in het diepe.
Ruim zes op de tien HR-professionals hebben onlangs te maken gehad met een organisatie, zitten er midden in of speelt het bij in de nabije toekomst. Daarbij zijn transparante communicatie, behoud van cultuur en de moraal voor hen prioriteiten.
AI-tools worden in toenemende mate gebruikt om zelfevaluaties bij werknemers over hun prestaties af te nemen. Ook kunnen ze helpen bij het aanpakken van vooroordelen en subjectiviteit bij traditionele functioneringsgesprekken. Daarbij is menselijk toezicht nog steeds cruciaal, stellen experts, opgetekend door Business Insider.
Jaap Haasnoot is van FedEx Express overgestapt naar Loyens Loeff.
Het Nederlandse Rode Kruis werkt aan een strategische heroriëntatie. Anna-Vera van Tubergen, sinds drie jaar Hoofd Mens & Organisatie en MT-lid, schetst de complexe situatie waarin de organisatie zich bevindt. "We moeten een evenwicht zien te vinden tussen alle individuele ideeën en het collectieve belang van de organisatie."
Mensen willen heus wel veranderen mits ze de ruimte krijgen om mee te denken. Een simpele maar zeer effectieve methode is om te werken met een visie en kaders.
Wees authentiek, consistent en onderscheidend in je merkcommunicatie, benadrukt universitair hoofddocent HRM, Greet Van Hoye. Zij doet al jaren onderzoek naar employer branding en haar conclusies zijn tevens concrete tips voor organisaties.
Koppen tellen en vinkjes zetten zijn verouderde manieren om meer diversiteit en inclusie te realiseren. Opgelegde quota hebben eraan bijgedragen dat weerzin is ontstaan tegen de doelstellingen van DEI. Op naar nieuwe en vooral flexibele strategieën en modellen, schrijft een groep management- en diversiteitsexperts in Harvard Business Review.
Waarom is employer branding essentieel? De spanning op de arbeidsmarkt is nog nooit zo hoog geweest, en het aantrekken (en behouden!) van talent nog nooit zo complex.
Slim datagebruik en algoritmes worden nieuwe spelverdelers binnen de topsport. Reguliere organisaties en dan met name HR-professionals kunnen daarvan leren, schrijven Maarten Renkema en Tom Morsink van de Universiteit Twente. Ze hoefden niet ver van huis, maar deden een casestudie bij eredivisieclub Heracles Almelo.
De toekomst vraagt om andere expertises en om een herijking van bestaande rollen. HR wordt meer dan ooit de architect van vaardigheden, werkethiek en organisatiecultuur. Interne Communicatie ontwikkelt zich tot curator van relevante dialoog en transparantie aldus managementconsultant Sascha Becker.
Hoogleraar psychologie Robert Cialdini en CEO Steve Martin van Influence at Work bespreken voor de website van London Business School hun zeven universele beïnvloedingsprincipes. Die principes beïnvloeden volgens de twee experts mensen op betrouwbare wijze om 'ja' te zeggen.
Alle leidinggevenden en medewerkers van circa tweehonderd rijksorganisaties moeten de training digitale weerbaarheid volgen en ambtenaren op alle niveaus krijgen meer ruimte om AI in hun werk toe te passen. Liefst van Europese makelij.
Informeel leren is heel waardevol om een leercultuur in je organisatie te creëren. Bij Vebego en de SER hebben ze er goede ervaringen mee.
Door als organisatie in te spelen op de behoeften van potentiële werknemers én die van bestaande werknemers, zorg je ervoor dat je niet alleen de ideale kandidaat aantrekt, maar men ook graag bij je organisatie wil (blijven) werken, nu en in de toekomst.
In een tijd waarin arbeidsrecht voortdurend in beweging is, blijft het cruciaal om ontwikkelingen rond vakantiedagen en vakantiegeld scherp te monitoren. Wijzigingen, zoals de meetelling van overuren in de vakantiegeldberekening, laten zien dat ogenschijnlijk kleine aanpassingen grote impact kunnen hebben op de dagelijkse HR-praktijk.
Arbeidseconoom Arjan Heyma pleit voor meer grip op de factoren die overheidsproductiviteit beïnvloeden. Daarbij zijn duurzame inzetbaarheid, organisatieontwikkeling en een slimme inzet van technologie sleutelbegrippen.
Organisaties zijn op verschillende manieren aan de slag gegaan met diversiteit en inclusie. Dat blijkt uit de nieuwste analyse van de Nederlandse InclusiviteitsMonitor (NIM) 2019-2024.
Overmatig gebruik van sociale media kan het werkvermogen significant negatief beïnvloeden zo toont nieuw onderzoek van Preventned aan. Een wake-up call met concrete acties voor organisaties.
In een krappe arbeidsmarkt nemen steeds meer werkgevers genoegen met minder gekwalificeerd personeel, blijkt uit onderzoek van UWV. 71 procent van de werkgevers nam in de afgelopen twee jaar sollicitanten in dienst die niet volledig aan de gestelde eisen voldeden.
Patricia Verhoeven is de nieuwe CHRO Community Manager bij Sijthoff Media. Met haar jarenlange, internationale ervaring in het bedenken en organiseren van inspirerende C-levelevents, wil ze de CHRO Community verder versterken en waardevolle verbindingen creëren, met CHRO Day als hoogtepunt in 2025.
Een goed beoordelingsvermogen is een van de meest waardevolle kwaliteiten in management en in het bijzonder leiderschap. Zeker in het tijdperk van AI. Maar hoe weet je of dat van jou in orde is en hoe je het verbetert? Andrew Likierman, hoogleraar Management Practice aan de London Business School, heeft antwoorden.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl