Maryjo Charbonnier, Kyndryl, jurylid CHRO-award: “HR-leider kan vitale rol spelen bij het aanpakken van polarisatie”

Het derde en laatste deel van een serie van interviews met de juryleden van de CHRO of the Year Award, tevens oud-winnaars. Wat is hun visie op het vak? Wat maakt een goede CHRO? Maryjo Charbonnier, winnaar in 2019: “De CHRO is uniek gepositioneerd om een cultuur van inclusie en respect te bevorderen.”

Maryjo Charbonnier is Chief Human Resources Officer bij Kyndryl, een uit IBM voortgekomen aanbieder van IT-infrastructuurdiensten met bijna 80.000 medewerkers. Eerder was ze CHRO bij Wolters Kluwer en Broadridge Financial Solutions, en bekleedde ze leidinggevende HR-functies bij PepsiCo. Charbonnier studeerde aan de Catholic University in Washington, DC en behaalde haar MBA aan de Southern Methodist University in Dallas. In 2019 werd ze in Nederland uitgeroepen tot CHRO of the Year.

Welke (HR) leider heeft u geïnspireerd of indruk op u gemaakt in uw carrière, van wie u nog steeds lessen meeneemt?

“In mijn carrière heb ik het geluk gehad om met veel HR-leiders uit verschillende industrieën en van over de hele wereld te werken en van hen te leren. Ze hadden allemaal verschillende lessen te bieden, en ik heb van elk van hen iets geleerd.”

Waarom is het essentieel voor een HR-leider om zichtbaar te zijn?

“Het meest essentiële voor een HR-leider is competentie, zorg en toewijding om impact te maken in het bedrijf en bij werknemers. Dit zijn de dingen die geloofwaardigheid opbouwen en door geloofwaardigheid krijg je steeds meer zichtbaarheid.”

Hoe zorgt u ervoor dat u binnen en buiten de organisatie als HR-leider zichtbaar bent?

“Onze taak is om capabele people leaders te ontwikkelen en je beste werk verricht je door anderen te laten schitteren. Het gaat er niet om jezelf op het podium te zetten – het gaat erom je beste werk op het podium te zetten via anderen. Het gaat ook om werken aan de prioriteiten die belangrijk zijn voor het bedrijf en impact maken. Dat is wat helpt om zichtbaarheid op te bouwen.”

Join CHRO Day 2024 ‘A Leader’s Responsibility’ to redefine leadership amid evolving challenges. Explore how embracing complexity, ethical principles, and proactive leadership can inspire change and foster growth. Engage with thought leaders, learn from pioneers, and leave prepared to effectively lead your teams toward new heights of success.

Welke van de 3 i’s (innoveren, inspireren en impact) is volgens u het belangrijkst voor een HR-leider? En waarom? Het thema voor CHRO Day is ‘De verantwoordelijkheid van een leider’. Wat ziet u als uw belangrijkste verantwoordelijkheid?

“Ik denk altijd na over de impact die het HR-vak kan hebben. Mijn levensmissie is om het derde deel van ons leven dat we op het werk doorbrengen, beter te maken. Als ik aan ons vak denk, word ik allereerst geïnspireerd door de positieve impact die we kunnen hebben op het leven van mensen in onze organisaties.

“Ik word ook geïnspireerd door de wereld aan kansen voor ons als HR-leiders om ons vak in te zetten om bedrijfsproblemen op te lossen. Zoals Kyndryls CEO Martin Schroeter zegt, hebben we als leiders twee taken: een krachtvermenigvuldiger of een schokdemper zijn.

“We zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat we empathie tonen en anderen het gevoel te geven dat ze erbij horen”

“Als krachtvermenigvuldigers gaat het erom dat we mensen inspireren om bedrijfskwesties aan te pakken. En als de organisatie meerdere prioriteiten heeft, hoe absorberen we dan en ‘dempen’ we eventuele schokken? En hoe doen we deze dingen om de werkplek voor iedereen te verbeteren?

“Een andere manier om een krachtvermenigvuldiger te zijn is door te investeren in het HR-vak en in je HR-netwerk. Deelnemen aan netwerkevenementen, aanbieden om mensen te ontmoeten en deel uitmaken van je lokale HR-gemeenschap is belangrijk. Jij zult dan van andere mensen leren en andere mensen zullen van jou leren. Ik denk dat het onze verantwoordelijkheid is om op deze manier impact te creëren.”

Sociale tegenstellingen in Nederland worden scherper en deze polarisatie is ook merkbaar op de werkvloer. Hoe kunnen HR-leiders hier het beste mee omgaan?

“Ik denk dat HR-leiders een vitale rol hebben bij het aanpakken van de sociale tegenstellingen en polarisatie. Ons vak is uniek gepositioneerd om een cultuur van inclusie en respect binnen onze organisatie te bevorderen en deze waarden voor de bredere samenleving te modelleren.

“Een van Kyndryls waarden is empathie, en we zorgen ervoor dat deze is ingebed in alle aspecten van het werk – van talentwerving en -ontwikkeling tot prestatiemanagement en beloningen. We geloven sterk in inclusieve, verantwoordelijke teams. We zijn er allemaal verantwoordelijk voor dat we empathie tonen en anderen het gevoel te geven dat ze erbij horen.

“Daarnaast creëren we met onze Kyndryl Inclusion Networks (KIN’s) veilige en ondersteunende ruimtes voor werknemers, zodat we kunnen luisteren naar en leren van anderen die mogelijk verschillende perspectieven of achtergronden hebben. We bieden ook inclusiegerichte training aan managers om moeilijke gesprekken en conflicten op een positieve en productieve manier te hanteren.

“Ten slotte moedigen we medewerkers aan om te investeren in de gemeenschappen en organisaties die voor hen belangrijk zijn door vrijwilligerswerk te doen – ondersteund door ons Kyndryl Cares vrijwilligersverlofprogramma.”