Round Table: De lerende organisatie

Hoe krijg je mensen intrinsiek aan het leren, was een belangrijke vraag tijdens een van de rondetafelsessies van de CHRO community: De lerende organisatie.

Dat leren en het vormen van een lerende organisatie een belangrijk thema is bij HR-directeuren, bleek 14 maart weer eens tijdens de Round Table van de CHRO Community in Leersum waar een tiental HR-directeuren aanwezig was.

Welke uitdagingen werden ervaren en welke oplossingen waren er? Belangrijk bleek de focus op het pro-actief organiseren van een leercultuur. Dat voorkomt dat HR pas gaat acteren als er een ontwikkelnoodzaak is. Dat moment is vaak erg laat. Dat dit een fundamentele verandering van het denken vergt, bleek duidelijk. Het gevaar is namelijk dat werknemers gaan onderduiken, onzichtbaar proberen te worden. Mensen zijn, zo bleek, gericht op comfort. Maar door pro-actief te werken en te zoeken naar wat werknemers vanuit zichzelf kunnen veranderen, is veel winst te halen.

Sommigen voegden toe dat ze zich niet druk maken over de toptalenten in de organisatie, maar dat ze vooral bezig zijn met de laag eronder. Hoe houd je die scherp? Een oplossing werd genoemd: employability-trajecten en coaching. Het maakt medewerkers ervan bewust dat ze niet op een plek vastgeroest zitten, maar in beweging moeten blijven.  

Lees ook: het interview met deelnemer HR-directeur Annelies Balistreri: Leren begint met vertrouwen 
Lees ook: HR-directeur Lars Brouwer: Leren bij De Brauw Blackstone Westbroek 

Een van de uitgangspunten van de lerende organisatie is dat mensen tot op zekere hoogte maakbaar zijn. Maar tot hoever gaat die maakbaarheid? De grootste kans op een lerende organsatie, zo vatte de moderator samen, hebben we als we mensen vrijheid geven, anders kunnen ze niet veranderen en ontwikkelen.

Kijk voor alle foto's van de Round Table De Lerende Organisatie

Save the Date
Bezoekt u ook het CHRO Summit 2017 en meer inspirerende bijeenkomsten voor CHRO’s zoals het CHRO Forum ‘Accelerate Learning’ op 6 april 2017? Word dan vandaag nog lid van de CHRO Community via CHRO.nl. Wilt u betrokken zijn als partner bij de CHRO Community? Neem gerust contact op met Sanne van den Eijnde via 020 639 0008 of svandeneijnde@alexvangroningen.nl.

Word lid van de CHRO Community
Wilt u als HR-executive ook netwerken op topniveau? Word dan nu lid van de CHRO Community, dé exclusieve community van CHRO's en HR-directeuren in Nederland. Laat u inspireren en leer van gelijkgestemden in een open, kleinschalige en vertrouwelijke omgeving. Voor meer informatie en aanmelden, gaat u naar CHRO.nl.