Aandacht voor gendergelijkheid blijft broodnodig, want in het huidige tempo bereiken we die pas over 72 jaar. Wat kunnen we hier leren van lichtend voorbeeld IJsland? Vooruitlopend op Internationale Vrouwendag op 8 maart is het goed eens in te zoomen op dit land, dat sterk is in vrouwelijk politiek leiderschap.
In de buurt van iemand met macht worden we ons meer bewust van ons doen en laten. Dat vergroot mede de impact van het zichtbare gedrag van de leider, schrijft Marcia Goddard. Het maakt dat leiders vaak meer invloed hebben dan ze zelf denken.
Taylor Swift is het onderwerp van het nieuwe boek van adviseur en spreker Hans van der Loo. Eén van de lessen: van het Amerikaanse popicoon kunnen we leren hoe een leider van deze tijd te zijn. Op Leadership in HR in april spreekt Van der Loo over de leiderschapslessen van Taylor Swift. Een interview vooraf.
In het rapport Van Rijn over de publieke omroep blijkt geen heldenrol te zijn weggelegd voor HR. Alle goede bedoelingen ten spijt, schrijft Jancees van Westering. HR-professionals hebben wel signalen afgegeven, maar vervolgens niet krachtig genoeg doorgepakt toen daar niets mee werd gedaan.
Veel werkgevers worstelen met de vitaliteit op de werkvloer. Hoog tijd daarom dat CHRO’s draagvlak gaan creëren en tot actie overgaan voor een andere benadering op dit vlak. Een structurele aanpak, die geïntegreerd is in het DNA van de organisatie. Dat stellen Yvonne Kersten, managing director van Halo en Willem van Rhenen, hoogleraar Engagement & Productivity bij Business Universiteit Nyenrode.
De persoonlijkheid van de leider bepaalt het lot van de organisatie. Welke eigenschappen precies de doorslag geven is nog een black box.
Hoogleraar organizational behaviour Margerita Mayo onderscheidt vier typen medewerkers met hun eigen motieven én beste manier van benaderen.
Hoe werken mens en algoritme bij personeelsselectie optimaal samen? Uit de masterthesis van Franziska Linn, student aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, blijkt dat dit tot betere resultaten kan leiden als HR-professionals algoritmes beter gebruiken.
Werkgevers die loononderhandelingen ingaan, doen er verstandig aan goed kennis te nemen van deze nieuwe CPB-prognoses.
HR-leiders die hun data op orde hebben, zullen talent het beste weten te verbinden aan de belangrijkste uitdagingen van de organisatie, schrijft Maurik Dippel. Daarvoor moet zij ervoor zorgen dat employee data betrouwbaar, relevant en constant beschikbaar zijn.
In ‘Nice doing business with you ma’am’ schrijft Annelies George over haar ervaringen als vrouw in het bedrijfsleven vóór ‘#MeToo’. Die liegen er niet om. Toch zegt zij over de maatschappelijke discussie van nu: “Hopelijk slaan we niet door in onze zuiveringspogingen.”
De Amerikaanse HR-visionair Dave Ullrich heeft generaties HR-professionals geholpen om HR te professionaliseren en dat is van groot belang geweest. Nu is het tijd de bakens te verzetten, meent Maarten van Beek. HR moet kijken waar ze waarde kan toevoegen en impact kan maken.
Hoe kunnen we mensen behouden en aantrekken? De beste oplossing: ga luisteren naar wat er leeft in de organisatie en ga dáár mee aan de slag. Dat vraagt wel iets van de leiders, en daar kunnen HR en communicatie bij helpen, schrijft Sascha Becker.
AI integreren in de organisatie is niet hetzelfde als het automatiseren van bedrijfsprocessen. Drie Amerikaanse AI-specialisten hebben een oplossing voor de integratie van GenAI.
Moet het concurrentiebeding écht in elk contract staan? Werkgevers doen er goed aan hier nu al kritisch mee om te gaan. Aankomende wetgeving doet dat namelijk ook, legt mr Willemijn Jansma uit.
Het aantal overnames blijft groeien en nog steeds mislukken er veel, vaak in de fase van integratie. De kans van slagen hangt mede af van de betrokkenheid van CHRO. "Toch lukt het hem of haar niet altijd een rol van betekenis te spelen", aldus fusie- en overname-experts Evert Oosterhuis en Michel Maas.
Het wordt tijd dat we zorgen dat er ook ‘mentale’ EHBO’ers zijn om geestelijke problemen bij medewerkers te kunnen herkennen en in de gaten houden. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit waarom dat een goed idee is.
Is de inzet van AI bij werving en selectie strijdig met de wetgeving? De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) neigt naar ‘ja’. Werkgevers lopen meer risico op boetes en schadeloosstelling bij gebruik van AI.
Niet de technologie maar het menselijk aanpassingsvermogen bepaalt of de inzet van AI zal slagen.
Leidinggevenden weten vaak niet hoe om te gaan met onveilige situaties en hoe ze zelf daarin een voorbeeldrol kunnen vervullen, signaleert arbeidskundige Monique van de Graaf.
De coronacrisis en de schaarste op de grondstoffenmarkt luidde een lastige periode in voor (koffie)capsuleproducent Euro Caps. "De aandacht voor onze mensen dreigde te verslappen. Terwijl het juist als het wat minder gaat nodig is om mensen extra aandacht te geven", zegt People Lead Kitty Batist. Die extra aandacht is er gekomen.
Te veel werknemers bij VWS hebben te maken met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag, zegt een FNV-rapport. De vakbond hield een enquête onder zo'n 600 ambtenaren van dit ministerie met alarmerende resultaten.
“Alles staat of valt met goed leiderschap” horen we vaak als er in de organisatie een verandering nodig is. En dat geldt zeker voor de stap naar meer data-gedreven werken. Die vraagt veel van het leiderschap, niet alleen áchter de schermen, maar vooral ook in de spotlights.
Kunstmatige Intelligentie (AI) is bezig om de toekomst van werk te transformeren. HR-leiders en -professionals bevinden zich in het centrum hiervan en moeten deze transformatie in goede banen leiden. Dat vereist de nodige AI literacy. Wat houdt dit precies in en hoe valt dit op korte termijn te ontwikkelen door de HR-functie?
Een nieuwe eigenaar van de organisatie geeft vaak deining, maar is ook een kans om het leiderschap te vernieuwen in positieve zin.
Bezorgdheid over personeelsbehoud blijft in 2024 hoog op de agenda van werkgevers. Uit onderzoek van Robert half blijkt dat het aantrekken en behouden van talent voorlopig nog een flinke uitdaging blijft voor werkgevers. Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers vaker dan gewenst een tegenvoorstel doen om werknemers te behouden.
Scholingsbereidheid is cruciaal voor de arbeidsmarkt. Deze neemt toe als werknemers inzicht krijgen in kansen en financiële zekerheid.
Waar was HR bij de publieke omroepen? Volgens het Rapport van Rijn bleef het HR-budget bewust klein 'om te besparen op overhead en efficiënt te werken'.
Een uitgeput gevoel na een videovergadering is niet ingebeeld, kan ernstig zijn en valt zeker te bestrijden. Uit eigen experimenteel onderzoek aan de Oostenrijkse Graz University of Technology (TU Graz) is wetenschappelijke onderbouwing gekomen voor videoconference fatigue (VCF). Daar valt iets aan te doen.
In de adviezen over de arbeidsmarkt lijkt de Sociaal Economische Raad (SER) vaker alleen te staan. Heeft de SER zijn langste tijd gehad en is deze nog wel de ideale kabinetsadviseur, vraagt Joost van Ladesteijn zich hardop af.
Ben jij als leider wel duidelijk genoeg in beeld? Zo nee, dan is het goed om na te denken over de juiste acties. Anne Jaakke helpt je over de (valse) schaamte heen en legt uit hoe je dit aanpakt op een manier die topleiderschap waardig is.
Met ingang van 1 januari 2024 is Hilke van Helvoort werkzaam als Manager HR bij Bevolkingsonderzoek Nederland. Daarvoor was ze actief als HR manager bij Strukton Power, een werkmaatschappij van Strukton Groep.
Binnen de Provincie Noord-Brabant wordt al veel geëxperimenteerd met Artificial Intelligence (AI) op de werkvloer. Dit vereist andere skills van medewerkers – zowel op technologisch als niet-technologisch gebied. Hoe speel je daar als HR-professional op in en hoe neem je medewerkers mee in deze innovaties? Marcel Thaens, CIO bij de Provincie Noord-Brabant, deelt zijn ervaringen en geeft een aantal waardevolle tips.
De SER Dataverkenner geeft Nederlandse organisaties nu digitaal op grote schaal inzicht in de man-vrouwverhouding, streefcijfers en ambities voor meer genderdiversiteit.
Ina Smittenberg ruilt het zelfstandig ondernemerschap in voor een positie als Directeur HR bij TBI Holding. Met de overstap maakt ze een beweging van de publieke sector naar de wereld van de bouw, techniek en infra.
De Nederlandse werknemer en daarmee ook de werkgevers bevinden zich op een kruispunt van potentie en vooruitgang, met een ongebruikt opleidingsbudget van 1,5 miljard euro per jaar. Het zou een wake-upcall moeten zijn voor werkgevers om in actie te komen.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl