Het akkoord over het vroegpensioen laat de belangrijkste vraag links liggen: hoe blijven medewerkers in een zwaar beroep inzetbaar? Het akkoord biedt slechts tijdelijk soelaas voor de ergste nood. Om werknemers duurzaam aan het werk te houden vraagt gerichte inspanningen voor omscholing en doorstroom naar lichtere functies. Anders vallen zij alsnog tussen wal en schip.
De bijna 4000 medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) kunnen gratis loopbaancoaching krijgen. Hiermee belooft de universiteit medewerkers meer plezier in hun werk en verdere ontwikkeling en medewerkers zelf de regie over hun loopbaan te geven.
Organisaties willen graag actief inspelen op generatieverschillen. Onderzoek vindt bij verschillende generaties echter vrijwel dezelfde werkwaarden. De vraag is hoe werkgevers stereotypen kunnen vermijden en wel kunnen inspelen op de echte behoeften van medewerkers.
Veel jongeren bouwen duurzame carrières op, wat bijdraagt aan hun eigen welzijn, relaties, vrijetijdsactiviteiten en algehele levensgeluk. Dit laat zien dat het mogelijk is om in korte tijd niet alleen professioneel te groeien, maar ook je levenskwaliteit te verbeteren.
Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen meer dan gedacht, mits de werkvloer zowel fysiek als digitaal geschikt wordt gemaakt. Werkgevers pleiten voor een inclusievere arbeidsmarkt en roepen op om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt beter te ondersteunen.
Arbeidsmigratie beperken leidt op korte termijn tot flinke economische schade, zeggen economen. Arbeid van buiten blijft onmisbaar. Ongewenste uitwassen zijn het best te bestrijden door verbetering van de arbeidsomstandigheden af te dwingen.
Verduurzamen, op naar klimaatneutraal. De doelstellingen vanuit Den Haag en vooral Europa stapelen zich op, gesteund door wetgeving. Experts en HR-professionals zien veranderend mobiliteitsbeleid. Veel organisaties bewogen al vanuit overtuiging en ambitie, anderen door de verplichte mobiliteitsregistratie. "Elektrificatie is nu de norm."
HRM weet het al jaren en nu dringt het ook door in andere geledingen: Beter personeelsbeleid helpt niet alleen bij langer vasthouden van personeel, maar draagt ook bij aan het verhogen van de arbeidsproductiviteit.
Herstellen kan flink tegenvallen, ondervond Maarten van Beek na een flinke fysieke tegenslag. Herstel betekent niet louter je herstelplan realiseren, maar vooral accepteren dat dit nu eenmaal tijd kost.
Veel werkgevers worstelen met vitaliteit op de werkvloer. Deze snel veranderende wereld, met ook nog eens een record aan personeelkrapte, vraagt om een strategische visie op vitaliteit. Door structureel te focussen op vitaliteit voorkom je dat medewerkers uitvallen of ontevreden worden en de organisatie willen verlaten. Het is tijd voor een wake-up call, stellen Yvonne Kersten (Managing Director Halo) en Lars van Tuin (Arbo Unie). “We moeten naar een mindshift, met een essentiële rol voor CHRO’s en leidinggevenden.”
In 2020 gaat voestalpine Automotive Components inzetbaarheid en verzuim totaal anders aanpakken. Er wordt gekozen voor een fulltime functie voor verzuimreductie, een cruciale stap. De rol is Marlene Rhemnev op het lijf geschreven. Vanaf het begin van de is de aandacht niet alleen gericht op het reduceren van verzuim maar vooral preventie. En met succes.
Veel werkgevers worstelen met de vitaliteit op de werkvloer. Hoog tijd daarom dat CHRO’s draagvlak gaan creëren en tot actie overgaan voor een andere benadering op dit vlak. Een structurele aanpak, die geïntegreerd is in het DNA van de organisatie. Dat stellen Yvonne Kersten, managing director van Halo en Willem van Rhenen, hoogleraar Engagement & Productivity bij Business Universiteit Nyenrode.
Het wordt tijd dat we zorgen dat er ook ‘mentale’ EHBO’ers zijn om geestelijke problemen bij medewerkers te kunnen herkennen en in de gaten houden. Hoogleraar HRM Karin Sanders legt uit waarom dat een goed idee is.
Organisaties leggen met het zogenaamde procesgericht werken tevens een structurele basis voor het werkgeluk van medewerkers. Hoe het denken in waardestromen en functie-overstijgende samenwerking tevens succesfactoren voor werkgeluk vormen, leggen Lieke Bezemer en Renco Bakker uit.
In Nederland is het goed werken, blijkt uit meerdere onderzoeken. Werknemers ervaren bedrijfsculturen over het algemeen als prettig. Thuiswerken was hier al ver voor corona een vertrouwd fenomeen. Toch maakt dat organisaties niet immuun voor trends die de werkvloer intensief raken. De toekomst vraagt van HR grote flexibiliteit, weerbaarheid en een integrale visie op het managen van het personeelbestand.
Tien HR-directeuren gingen tijdens CHRO Day met elkaar in gesprek over ‘The Future Ready Workforce’. Marieke van der Meer en Lex Moerings van Aon gaven deskundige toelichtingen. Over uitdagingen, omgekeerde loonkloven en asociaal gedrag.
De omgang met tijd is in westerse samenlevingen gebaseerd op ‘kloktijd’ en is grotendeels cultuurbepaald. Zo moet er altijd iets gedaan worden. Als klinisch neuropsycholoog dook Margriet Sitskoorn in het begrip ‘tijdbeleving’ en raakte ervan overtuigd dat het anders moet, ook in organisaties.
Het voeren van een proactief beleid om het welzijn van werknemers te verbeteren, vraagt een alomvattend beeld hiervan. Een digitale tool voor employee listening, zoals Workday Peakon Employee Voice, is hierbij van onschatbare waarde. Elif Boorn, managing director bij Workday, vertelt waarom.
Met zijn uitspraken - ‘Waarom was ik op momenten verdomme zo’n lul?’ - in NRC laat Matthijs van Nieuwkerk een grote kans liggen, zegt Charlotte Van Asseldonk, expert in leiderschapsontwikkeling.
Duurzame inzetbaarheid zit bij Robidus in de genen. Die focus vertaalt zich onder meer in een hoge mate van interne mobiliteit en goede interne verhoudingen op de werkvloer. En dat werpt zijn vruchten af, aldus directeur HR & Facility Gaby Wilbrenninck-Van Emmenes. "Ik zeg vaak: begin klein. Stap voor stap kom je verder."
Hij wil het hebben over systeemkeuzes, niet over shallow solutions. We hebben het te vaak over symptomen in plaats van oorzaken. Daarbij mag alles ter discussie worden gesteld, niet in de laatste plaats de manier waarop we over werk praten. Een interview met hoofdeconoom Triodos Bank Hans Stegeman.
Waarom is het zo moeilijk om goed invulling te geven aan strategische personeelsplanning? Vaak doen organisaties complexe en dure exercities om uit te zoeken wat de skills for the future zijn. Zonde, want de relevante vertaling maken naar de eigen organisatie is nou net de core competentie van HR.
Op de employee journey zijn nog vele slagen te maken, stellen Leen Paape en Bea Aarnoutse. Het ontbreekt organisaties nog te vaak aan een duidelijke visie op medewerkers, en kernwaarden worden vooral met de mond beleden. Met een speciale tool kan HR eenvoudiger aan de knoppen draaien.
Prestaties van medewerkers lijden steeds vaker onder financiële zorgen. Wat kun je als werkgever het beste doen om het welzijn van medewerkers te verbeteren? Volgens vitaliteitsexpert Daan de Boer is coaching verreweg de beste oplossing.
Kan ontslagbescherming bij echte ziekte niet worden geregeld in de arbeidsovereenkomst? En kan dat zodanig dat de zogenaamde ‘tactische’ ziekmeldingen daarbuiten vallen, vraagt mr Marcus Draaisma zich af.
Wil je als werkgever aantrekkelijker worden? Maak dan vooral het werk zélf weer aantrekkelijk door de natuurlijke beloning erin terug te brengen, schrijft Jancees van Westering.
Toppresteerders ervaren vaak veel werkdruk. De verwachtingen zijn continue hoog, zij leggen de lat voor zichzelf hoog en als gevolg van hun goede prestaties krijgen ze vaak steeds meer (en uitdagender) taken. Het prijskaartje: stressklachten komen vaker voor bij toppresteerders.
Een economie die niet gericht is op winst maar op welzijn, waarin we allemaal minder uren werken maar meer maatschappelijke waarde toevoegen. Utopisch? Bij Triodos Bank geloven ze erin. En werkgevers hebben daar een hoofdrol in. “We hebben te veel banen voor onnodige en niet-duurzame groei.”
Wat maakt AOW-gerechtigde medewerkers juist nu extra aantrekkelijk voor werkgevers volgens ChatGPT? Mr Astrid Zuidinga beoordeelt het antwoord en zet meteen de puntjes op i.
Are there alternatives for capitalism? Dat was de ronkende titel van de speech van Sjors Roeters tijdens CHRO Day 2022 afgelopen november in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar. “Begin eens met een zesurige werkdag.”
Als we zelf mogen bepalen wanneer en waar we werken, dan is dat een vorm van jobcrafting. Als we dat meer doen, verminderen we wellicht burn-outachtige klachten en geven we mensen meer het gevoel van zeggenschap over hun werk, aldus Jan Tjerk Boonstra van Human Capital Group
We weten het al langer: gelukkige medewerkers zijn intrinsiek gemotiveerd, meer betrokken en dus meer geneigd zich langdurig te verbinden aan je organisatie. Purpose speelt hierbij een belangrijke rol, aldus Edward Haarmans op CHRO Day 2022.
Kees de Rijke, oud brigadegeneraal en HR-directeur van de landmacht, sprak met Robin van Dalen van Inuka Coaching over preventie en vitaliteit bij de landmacht. Hoe je mensen bij je houdt in tijden van krapte op de arbeidsmarkt en bescheiden salarissen? “Niet door te belonen, zelfs niet door te beleven, maar door te bezielen.”
Door een overdaad aan samenwerking raken steeds meer werknemers overbelast. Dat is te vermijden, blijkt uit een recent artikel in de Harvard Business Review.
Crowe Foederer is een snelgroeiend accountants & advieskantoor. Twee jaar geleden telde de organisatie nog 450 medewerkers, inmiddels zijn dat er 630 en de organisatie is nog lang niet uitgegroeid. Die groeiambities zijn een pittige uitdaging in de huidige arbeidsmarkt, zou je denken. In dit interview vertellen HR-directeur Francis Jonkergouw en Bram Krijnen, Partner bij Crowe HR Services, waarom ze er alle vertrouwen in hebben dat dit goed komt.
Het minimale uitvoeren tijdens een werkdag en zeker geen overuren draaien als daar geen compensatie voor is. Van alle tijden is het, stelt general manager Thijs Westerink van FranklinCovey. Maar nu de helft van de medewerkers tot de groep quiet quitters wordt gerekend, zien organisaties een serieus probleem. Een goede relatie tussen leidinggevende en medewerker is de sleutel. Vier handvatten daarvoor.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl