Jaap Paauwe schreef een indrukwekkend oeuvre aan wetenschappelijke publicaties over HR. Zijn nieuwste boek 'Progressing Performance and Well-being at Work, Travelling the Loop', is juist een kort en bondig geschreven gids voor CHRO’s en iedere leider die medewerkers in balans wil houden. En dat is hard nodig, aldus de emeritus-hoogleraar HRM.
In dit artikel reflecteert Maarten van Beek op twee thema’s die hem de laatste tijd bezighouden: ‘vertragen’ en het zoeken naar ‘vaste waarden’. Tegen de achtergrond van de snelheid en grootschaligheid van de huidige maatschappij, onderzoekt hij hoe meer menselijkheid en oprechtheid kunnen worden teruggebracht in ons werk en onze organisaties.
Naarmate AI steeds meer routinematige en zelfs creatieve taken overneemt, verandert de rol van de manager. Van uitvoerder naar dirigent, van specialist naar strateeg. Bovenal wordt de manager de bewaker van het menselijke element binnen de organisatie.
Het bieden van een integraal duurzaam inzetbaarheidsbeleid wordt een steeds belangrijker thema voor organisaties door de stijgende werkdruk en de sociaal-maatschappelijke druk die werknemers voortdurend ervaren. Maar hoe geef je dit op een duurzame manier handen en voeten? “De huidige arbeidsmarkt geeft CHRO’s een zwaardere stem in de boardroom als het gaat om inzetbaarheid, maar het blijft een kwestie van lange adem”, zegt Robert Wondaal, CBO bij Robidus.
Talent behouden is een prioriteit voor organisaties, zeker bij strategische functies. Ook topmanagers sneuvelen vaak snel in een nieuwe baan. Carrièrecoach Bert Cohen bedacht een programma voor executives om hun beginjaar beter te overleven, op zakelijk én menselijk vlak, onder meer bij ABN AMRO.
In dit blog bespreekt advocaat Marcus Draaisma het fenomeen van werknemers die zich ziekmelden na kritiek op hun functioneren. Het gaat om een werknemer die na herhaaldelijk niet halen van targets, kritiek ontvangt en vervolgens ziekmeldt. Dit leidt vaak tot een verstoorde samenwerking en kan eindigen in een exit-regeling. Wat kun je als werkgever doen tegen deze reactie?
Afgelopen vrijdag ontving de Erasmus Universiteit Rotterdam twee prijzen tijdens het Workplace Pride Impact Awards Gala. QuEUR, het netwerk voor LGBTQIA+ medewerkers en bondgenoten aan de universiteit, werd bekroond met de Netwerk Award. Annelien Bredenoord, voorzitter van het College van Bestuur, kreeg de Role Model Award.
De invoering van CSRD en andere Environmental, Social en Governmental (ESG)-wetten en regels worden nog wel eens gezien als een boekhoudkundige exercitie waar de CFO voor verantwoordelijk is. Maar dat is een vergissing, blijkt uit de presentatie van Hinrich Slobbe tijdens de CHRO Day 2024.
Hoe houd je leidinggevenden in deze sterk veranderende sector in beweging, terwijl ze hun teams meenemen? Hoe zet je de kracht van data in om resultaatsgedreven mensen te overtuigen van de toegevoegde waarde van leren? Voor CHRO magazine ging Twan Bijsterveld, senior partner van Gooiconsult Groep (Gooiconsult en Navigator), in gesprek met Alice Diels.
De afgelopen tijd is hard gewerkt aan de integratie van a.s.r. en Aegon Nederland, inclusief de HR-afdelingen. “Nu we weer een beetje met onze neus boven tafel komen, kunnen we naar de toekomst kijken. De HR-strategie is herijkt met duurzaam werkgeverschap als rode draad”, vertelt CHRO Jolanda Sappelli.
Werknemers in de zorg en horeca ervaren het vaakst ongewenst gedrag, zoals intimidatie en seksuele aandacht, vooral vrouwen. Dit komt vaker voor bij werk met veel klantcontact. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO.
Poléanne Vluggen, Chief People & Culture Officer bij Vebego, staat resoluut voor haar boodschap: People First. De CHRO of the Year 2024 betoogt met passie hoe een mensgerichte aanpak binnen HR niet alleen medewerkerswelzijn en klantbeleving versterkt, maar ook maatschappelijke impact heeft.
Het cliché dat het eenzaam aan de top is, blijkt vaak te kloppen, doordat in organisaties met eenzame leiders ‘het ongezegde’ domineert. Dat is deels hun eigen schuld, maar ze kunnen hun eenzaamheid ook zelf doorbreken. Dat blijkt uit ‘Eenzaam aan de top’ van auteurs Marilieke Engbers en Pim Bouwman.
Hoe enthousiast leiders in Nederland ook zijn over het hybride werken, dit model kan toch lelijk ontsporen. Onderzoeker Wouter Smit waarschuwt dat veel bedrijven niet weten welke regels er precies gelden. Onzorgvuldig gebruik kan leiden tot onrust. Maatwerk is belangrijk om hybride werken te laten bijdragen aan goed werkgeverschap.
De moderne zakelijke omgeving verandert sneller dan ooit. Leiders die zich snel kunnen aanpassen aan nieuwe situaties en uitdagingen zijn dan ook essentieel voor het succes van een organisatie. Maar hoe train je in hemelsnaam iemands aanpassingsvermogen? Het is geen quick fix, maar dankzij de zogenaamde neuroplasticiteit van ons brein is het ook zeker niet onmogelijk. Integendeel.
Een gezonde cultuur is een basisvoorwaarde voor een gezonde organisatie. Ongewenst gedrag, zoals pesten, agressie of intimidatie, leidt vaak tot stress en langdurig verzuim. CHRO’s vervullen een belangrijke rol bij het creëren van sociale veiligheid op de werkvloer. “In een veilige cultuur durven medewerkers af te wijken en sociaal risico te nemen”, stelt Anita Koops, expert sociale veiligheid bij Arbo Unie.
De invoering van de vierdaagse werkweek was voor Nmbrs geen creatieve ingreep om een personeelstekort op te lossen of om op te vallen. “We willen de toekomstige manier van werken omarmen. Werkgevers kunnen niet zo doorgaan met het ‘opbranden’ van werknemers. Het is onze plicht om te werken aan echt duurzame people first-oplossingen”, stelt CHRO Marieke Pepers.
Met specifieke wensen en prioriteiten daagt Gen Z traditionele werkmodellen uit en stelt andere eisen aan werkgevers. Gen Z beïnvloedt de werkcultuur en heeft uitgesproken verwachtingen. Wat betekent dit voor organisaties en de visie van CHRO's, de strategische aanpak voorhet aantrekken en behouden van deze generatie?
De directeur van de Amerikaanse HR-beroepsorganisatie SHRM, Johnny Taylor, roept HR-leiders op te waken voor verdere polarisatie op de werkvloer na de verkiezingsuitslag.
Het tegenkomen van agressiviteit en intimidatie hoort nu eenmaal bij de publieke taak en is niet te voorkomen, vindt één op de vijf Nederlanders. Dit inzicht komt naar voren uit een recente casusstudie van Ipsos I&O, waarin de sociale normen rondom grensoverschrijdend gedrag worden onderzocht.
Hot topics voor de samenleving en voor HR-leiders in het bijzonder zijn inclusie, psychologische veiligheid en de impact van grensoverschrijdend gedrag. Bij maritiem aannemer Van Oord dan ook bovenaan de HR-agenda. Hoe gaat Meike Salvadó op zoek naar een gezonde basis voor innovatie, cruciaal voor wereldspeler Van Oord, om met deze hete hangijzers?
Hoewel de zorg voor medewerkers vaak bovenaan de HR-agenda staat, is de zelfzorg van leiders doorgaans veronachtzaamd. Dit zou echter anders moeten zijn, want leiders stellen hoge eisen aan zichzelf. De emotionele energie die leiderschap vergt, is aanzienlijk. De Franse leiderschapsspecialist en onderzoekster Palena Neale leert leiders hoe ze hiermee om kunnen gaan.
De klimaatcrisis, toenemende polarisatie en de arbeidsmarktkrapte. Maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed op de manier waarop bedrijven functioneren en hoe zij worden waargenomen door werknemers, klanten en andere stakeholders. Werkgevers die willen bloeien in een veranderende wereld moeten hiermee aan de slag.
Wat bepaalt in de huidige tijd de rol van de HR-leider en hoe kan deze het beste op de voorgrond treden, of niet? En hoe heb je als HR-leider impact? We vragen het in de aanloop naar CHRO Day 2024 aan Caroline Tervoort, jurylid van de CHRO Award 2024 en zelf verkozen tot CHRO of the Year 2023.
De Werelddag Mentale Gezondheid had dit jaar als speciale focus mentale gezondheid op het werk. Daar zit nog best een stigma en taboe op. De onzekerheid en angst gezien de staat van de wereld is de nieuwe roze olifant op de werkvloer. En gezien de sterke groei van stressgerelateerde klachten daarbij zijn extra aandacht, interesse en dialoog meer dan nodig, schrijft Ashmita Krishna Sharma.
Organisaties willen graag actief inspelen op generatieverschillen. Onderzoek vindt bij verschillende generaties echter vrijwel dezelfde werkwaarden. De vraag is hoe werkgevers stereotypen kunnen vermijden en wel kunnen inspelen op de echte behoeften van medewerkers.
Veel jongeren bouwen duurzame carrières op, wat bijdraagt aan hun eigen welzijn, relaties, vrijetijdsactiviteiten en algehele levensgeluk. Dit laat zien dat het mogelijk is om in korte tijd niet alleen professioneel te groeien, maar ook je levenskwaliteit te verbeteren.
Leiders die willen werken aan een hecht team, zullen ook moeten omgaan met angsten van medewerkers. Hoe beter teamleden hun zorgen en ideeën naar voren brengen en bespreken, des te sterker het team wordt en groter het vertrouwen in de leider, die op zijn of haar beurt ook de eigen angsten moet onderkennen.
In een krappe arbeidsmarkt moet je maximaal flexibiliseren. Stuur minder, schep condities en hanteer principes om snel te kunnen schakelen.
Volgens nieuw onderzoek ervaren kinderen minder druk en zijn ze minder depressief als ze voor hun vierde levensjaar naar de kinderopvang gaan. "Kinderen in de opvang leren wellicht om beter met hun emoties om te gaan, samen te werken en conflicten op te lossen", zegt ESSB-onderzoeker Hanan El Marroun.
Is het echt zo'n briljant idee om via wetgeving te regelen dat medewerkers na werktijd onbereikbaar mogen zijn? Het klinkt mooi: het recht op rust. Maar de praktijk? Die is vaak veel complexer. Denk aan organisaties die in verschillende tijdszones actief zijn, of een urgente kwestie waarbij je even snel moet schakelen.
Wat maakt een goede CHRO volgens Maryjo Charbonnier, jurylid van de CHRO of the Year Award 2024? Zelf won de CHRO bij Kyndryl, een uit IBM stammende IT-dienstverlener met bijna 80.000 medewerkers, de award in 2019. “De CHRO is uniek gepositioneerd om een cultuur van inclusie en respect te bevorderen.”
Veel leidinggevenden hebben grote moeite om gesprekken te voeren met medewerkers waarin feedback op prestaties centraal staat, vaak uit angst voor negatieve reacties of omdat ze het gesprek als lastig ervaren. Volgens Deborah Grayson Riegel is feedback geven echter veel gemakkelijker en constructiever dan vaak gedacht, vooral als je de juiste aanpak hanteert.
Berichten over ongewenst gedrag, (seksuele) intimidatie en machtsmisbruik domineren het nieuws en geregeld moeten hoge functionarissen hun taken neerleggen. Toch stellen bedrijven zich te passief op als het gaat om ongewenst gedrag.
In de honderdste aflevering van de HR Podcast is het podium voor aanstormend HR-expert en auteur van 'Het boek waarvan je baas niet wil dat je het leest' Roland Grootenboer. Eerder schreef hij het virale Blendle Employee Handbook. "HR moet nu keuzes maken."
Er heerst veel terughoudendheid bij zowel HR als leidinggevenden in de omgang met psychisch verzuim, wat de re-integratie van medewerkers bemoeilijkt. Coach Melissa Schouman deelt de vijf essentiële ingrediënten voor effectief werkgeverschap.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl