Tijd om eerlijk te zijn: om burn-outs tegen te gaan moet HR fundamentele keuzes faciliteren die raken aan hoe werk georganiseerd is — op organisatieniveau, niet alleen op individueel niveau.
Veel organisaties schuiven verzuim naar HR en leidinggevenden, terwijl het vraagt om sturing vanuit de top. Door eigenaarschap, activering en gedrag centraal te stellen, ontstaat een duurzame aanpak die verder gaat dan verzuim alleen.
In een tijd waarin per 1 januari 2025 weer volledig wordt gehandhaafd op schijnzelfstandigheid, kan het wetsvoorstel toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA) een waterbedeffect richting zzp-schap hebben. Advocaat Joost van Ladesteijn bespreekt wat de WTTA voor ondernemingen kan gaan betekenen en zet aan juridisch én strategisch na te denken over de inhuur van uitzendkrachten versus zzp’ers.
De Belastingdienst handhaaft sinds januari 2025 bij werkgevers die werken met schijnzelfstandigen: mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Er worden over het kalenderjaar 2025 nog geen boetes opgelegd, maar de schrik bij opdrachtgevers en zzp’ers zit er goed in. Is dat terecht en wanneer zit je als werkgever aan de veilige kant?
Mensen willen heus wel veranderen mits ze de ruimte krijgen om mee te denken. Een simpele maar zeer effectieve methode is om te werken met een visie en kaders.
Waarom is employer branding essentieel? De spanning op de arbeidsmarkt is nog nooit zo hoog geweest, en het aantrekken (en behouden!) van talent nog nooit zo complex.
De toekomst vraagt om andere expertises en om een herijking van bestaande rollen. HR wordt meer dan ooit de architect van vaardigheden, werkethiek en organisatiecultuur. Interne Communicatie ontwikkelt zich tot curator van relevante dialoog en transparantie aldus managementconsultant Sascha Becker.
Door als organisatie in te spelen op de behoeften van potentiële werknemers én die van bestaande werknemers, zorg je ervoor dat je niet alleen de ideale kandidaat aantrekt, maar men ook graag bij je organisatie wil (blijven) werken, nu en in de toekomst.
In een tijd waarin arbeidsrecht voortdurend in beweging is, blijft het cruciaal om ontwikkelingen rond vakantiedagen en vakantiegeld scherp te monitoren. Wijzigingen, zoals de meetelling van overuren in de vakantiegeldberekening, laten zien dat ogenschijnlijk kleine aanpassingen grote impact kunnen hebben op de dagelijkse HR-praktijk.
Arbeidseconoom Arjan Heyma pleit voor meer grip op de factoren die overheidsproductiviteit beïnvloeden. Daarbij zijn duurzame inzetbaarheid, organisatieontwikkeling en een slimme inzet van technologie sleutelbegrippen.
Conflicten en spanningen binnen teams op een constructieve manier aanpakken werkt. Arbeidsmediation bracht een vastgelopen ambtelijk team weer in gesprek, verbeterde de samenwerking en maakte de werksfeer weer plezierig en productief, schrijft Daan Breukhoven
We moeten stoppen met het verheerlijken van leiderschap en het neerkijken op management. Veel organisaties zijn ziek door chronische managementverwaarlozing, ziet Maarten van Beek.
De krenkende wijze van afscheid nemen door een werknemer jaagt een werkgever zo op de kast dat deze kiest voor ontslag op staande voet. Volgens de rechter ietwat te kort door de bocht, signaleert advocaat Petra Willems.
Steeds meer bedrijven introduceren onbeperkte vakantiedagen, waarbij werknemers zelf bepalen hoeveel verlof ze nemen, mits ze hun werk goed uitvoeren. Maar werkt onbeperkt verlof in de praktijk wel zoals gehoopt? Dit artikel onderzoekt de ervaringen van bedrijven zoals Netflix en Patagonia en wat we daarvan kunnen leren.
We zitten met elkaar vast in een overdaad aan beleid, regels en systemen. Dat beoogde ooit rechtvaardigheid maar is niet toekomstbestendig, zien Jan Tjerk Boonstra en Marijke van de Scheur. Hoe kunnen organisaties rechtvaardigheid combineren met flexibiliteit?
Wat gebeurt er als je bedrijf een moederbedrijf in het buitenland heeft dat wereldwijd of Europees beleid wil doorvoeren? Heeft de Nederlandse OR dan nog een rol? Wel degelijk, aldus mr Astrid Zuidinga. Zij zet op een rijtje waar op te letten.
Kwaliteitskritiek is voor het functioneren van een organisatie minstens zo belangrijk is als waardering. Maar kritiek leveren was nog nooit zo impopulair. Een slechte zaak, waar een Nationale Dag van de Kritiek wel eens bij zou kunnen helpen, denkt Jancees van Westering.
Terwijl het aantal ludieke initiatieven rondom stress, overgang en werkgeluk jaarlijks toeneemt, nemen stresscijfers een vlucht en scoort werkgeluk historisch slecht. Dus er gaat iets mis, ziet psycholoog en trainer Ymke Dorrepaal.
Het is een uitdaging om te voorspellen wie een effectieve manager zal zijn. En verkeerde beslissingen hebben grote gevolgen. HR-professionals kunnen hierin een cruciale rol spelen met wetenschappelijk onderbouwde methoden. Janneke Oostrom, hoogleraar werk en organisatiepsychologie, zet ze in dit artikel op een rij.
De oude polder draaide om lonen, werkgelegenheid en economische stabiliteit. In de nieuwe polder draait het ook om duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), ziet Maarten van Beek.
De uitdaging in de praktijk voor zowel HR- als lijnmanager is het gelijktijdig optimaliseren van zowel prestatie als welzijn. Welzijn is cruciaal voor goed presteren. HR kan veel doen aan de balans, aldus Jaap Paauwe, emeritus-hoogleraar HRM.
De CHRO behoort steeds vaker tot de bestbetaalde executives, en dan vooral in de VS. Want er zijn grote verschillen van land tot land en zelfs per regio in één land. Ook per sector en per bedrijf. En – niet verrassend – speelt ook hier de genderkloof. Al is de bestbetaalde CHRO ter wereld een vrouw bij een Amerikaans bedrijf.
Wat als een opdrachtnemer een werknemer blijkt te zijn? Opdrachtgevers die niet willen opdraaien voor naheffingen, kunnen een vrijwaringsclausule overwegen. Dat biedt tenminste enige bescherming. Niet meer dan fair, meent mr Joost van Ladesteijn.
Het is verleidelijk, een simpele test die verklaart waarom je met die ene collega botst en met de ander moeiteloos samenwerkt. En inderdaad, het is ook te mooi om waar te zijn, ziet Maarten van Beek. “Persoonlijkheidstesten bieden de illusie van orde.”
Leaseauto’s en tegenwoordig ook e-bikes zijn belangrijk voor werknemers. Werkgevers doen er goed aan duidelijke leaseregelingen te maken én onder de aandacht te brengen, ziet arbeidsrechtadvocaat Marcus Draaisma.
GenAI maakt de slimste medewerkers nog slimmer en kan de achterstand van andere medewerkers snel vergroten, blijkt uit onderzoek. Werkgevers moeten daarom het collectief gebruik van AI-tools actief stimuleren, ziet Maurik Dippel.
Een nieuwe rechterlijke uitspraak onderstreept nogmaals dat de kwalificatie van een arbeidsrelatie een zorgvuldige weging van álle relevante omstandigheden vergt, schrijft advocaat Willemijn Jansma. Kortom: het totaalplaatje telt!
Op weg naar datagedreven HR komen organisaties uitdagingen en kansen tegen. AI is zo’n kans, mits we hiervoor ook onze eigen data gaan gebruiken, want die maken het echte verschil, ziet Irma Doze.
Een recente uitspraak onderstreept het belang van controle door de werkgever na een aanzegging, dat deze de werknemer ook daadwerkelijk heeft bereikt. Een intern HRM-platform kan problemen geven, legt advocaat Petra Willems uit
Terwijl diversiteits- en inclusiviteitsbeleid onder druk staat wordt er steeds meer geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie. Ogenschijnlijk hebben deze zaken weinig met elkaar te maken, maar toch zou er een verband kunnen zijn dat ook voor CHRO's relevant is.
Aan het begin van het nieuwe jaar reflecteren veel leiders op hoe ze het goede voorbeeld kunnen geven aan hun teams om ze naar nieuwe doelen te kunnen leiden. Neuroscientist Marcia Goddard reikt breinkennis aan die leiders hierbij kunnen helpen, van spiegelneuronen tot dopaminemachines.
Heeft het streven van werkgevers naar meer diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie (DEI) z’n beste tijd gehad? Staat het als strategisch speerpunt onder druk? Nederlandse werkgevers denken vooralsnog anders dan Amerikaanse, maar de war on woke lijkt ook hier niet ver weg.
Met een vaststellingsovereenkomst kun je een arbeidsovereenkomst snel en effectief beëindigen. Maar de foutgevoeligheid ervan kan nadelig uitpakken voor zowel werkgever als werknemer. Advocaat Astrid Zuidinga zet de risico’s en veelgemaakte fouten op een rijtje.
Wat doe je als een nieuw idee je uit je comfortzone haalt? In een wereld die continu verandert, wordt het steeds belangrijker om om te kunnen gaan met ongemak en tegenslagen. Wie zich niet afsluit voor frustratie, maar het juist durft te omarmen, groeit. Maar hoe doe je dat?
We staan aan het begin van een nieuw jaar, als altijd tevens een stilzwijgende uitnodiging om opnieuw richting te geven aan ons werkende leven. Volgens Maarten van Beek zeker in 2025 hét moment voor het breed (her)waarderen van vakmensschap in organisaties.
Als human resources op de balans komen, worden ze onderdeel van het geïnvesteerd vermogen waarover waarde moet worden gerealiseerd. HR-inspanningen op de juiste manier inzetten, laat het geïnvesteerde vermogen stijgen. Dat zou doorslaggevend moeten zijn, vinden Sascha Becker en Leo van de Voort.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Marloes Willems Accountmanager
0616033384 marloeswillems@sijthoffmedia.nl