In de ontslagpraktijk is een mogelijk ontslag op staande voet vaak aanleiding voor interessante discussies. Vooral als het om invulling van het (ruime) begrip ‘diefstal’ gaat, lopen de meningen uiteen. Vaak wordt gedacht dat als hetgeen wat is weggenomen beperkt in waarde is, een ontslag op staande voet geen optie is. Dat dit in de praktijk genuanceerder ligt, blijkt maar weer uit de volgende uitspraak.
Een nieuwe strategie raakt veelal het dagelijkse werk van de medewerkers die nodig zijn voor de uitvoering ervan. Logisch dus dat zowel de HR-functionaliteit als de communicatieafdeling nauw betrokken moeten worden bij de strategieontwikkeling, menen Jan Tjerk Boonstra en Linda de Kanter.
Innovatie is de motor achter groei binnen een bedrijf, maar zonder effectieve communicatie en feedbackcultuur stagneert deze ontwikkeling. Door open dialoog en constructieve feedback te stimuleren, kunnen we niet alleen persoonlijke groei bevorderen, maar ook de collectieve vooruitgang van de organisatie versnellen.
De klimaatcrisis, toenemende polarisatie en de arbeidsmarktkrapte. Maatschappelijke ontwikkelingen hebben invloed op de manier waarop bedrijven functioneren en hoe zij worden waargenomen door werknemers, klanten en andere stakeholders. Werkgevers die willen bloeien in een veranderende wereld moeten hiermee aan de slag.
Er breekt een tijd aan waarin in de HR-hoek de meeste stuurvariabelen te vinden zijn die uiteindelijk oorzakelijk verantwoordelijk zijn voor organisatiesucces. Soft controls worden minder soft, ziet Hinrich Slobbe.
Met het Wetsvoorstel verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) wil het kabinet schijnzelfstandigheid tegengaan. Mr Joost van Ladesteijn schetst vijf grote misverstanden over schijnzelfstandigheid. Om de verwachtingen te temperen.
De Werelddag Mentale Gezondheid had dit jaar als speciale focus mentale gezondheid op het werk. Daar zit nog best een stigma en taboe op. De onzekerheid en angst gezien de staat van de wereld is de nieuwe roze olifant op de werkvloer. En gezien de sterke groei van stressgerelateerde klachten daarbij zijn extra aandacht, interesse en dialoog meer dan nodig, schrijft Ashmita Krishna Sharma.
HR heeft zich de afgelopen 30 jaar tot een volwaardige functie ontwikkeld. Maar in het toezicht staat HR vaak nog in de kinderschoenen, ziet Maarten van Beek. De rol van commissies evolueert, waarbij HR-expertise steeds belangrijker wordt.
HR-technologie biedt enorme kansen voor vooruitgang, maar de sleutel ligt in de juiste implementatie. Als jurylid van de HR Tech Awards deelt Anne Jaakke haar inzichten over hoe organisaties technologische en datagedreven innovaties effectief kunnen benutten en vooruitgang kunnen boeken.
AI kan organisaties efficiënter en innovatiever maken, maar zonder duidelijk beleid voor verantwoordelijk gebruik kunnen de risico's groter zijn dan de voordelen. Advocaten Willemijn Jansma en Robin Verhoeven leggen uit wat werkgevers in een AI Code of Conduct zouden kunnen regelen.
Werkgever en werknemer kunnen afspreken dat het loon ook omvat het kwartiertje extra eerder openen van kantoor of werkoverleg tijdens de vrije middagpauze. Door dat niet te doen, neemt de werkgever onnodig risico.
De laatste tijd verschijnen er berichten over vertragende ontwikkelingen op AI-gebied. Hoewel alom gezien als technologische doorbraak, worden er inmiddels ook vraagtekens gesteld bij de daadwerkelijke gevolgen van AI voor onder meer werk. Dit voedt de vraag of de AI-hype wellicht al voorbij is?
Is het echt zo'n briljant idee om via wetgeving te regelen dat medewerkers na werktijd onbereikbaar mogen zijn? Het klinkt mooi: het recht op rust. Maar de praktijk? Die is vaak veel complexer. Denk aan organisaties die in verschillende tijdszones actief zijn, of een urgente kwestie waarbij je even snel moet schakelen.
Leidinggevenden die ongevraagd advies afwimpelen, kunnen kansen missen. Zo veegde Nestlé het 'oninteressante' idee voor de Nespresso-machine aanvankelijk van tafel. Maar ideeën van medewerkers die meedenken, zijn vaak sterk, schrijft Simone van Neerven.
Als HR zijn rol binnen ESG slechts ziet als ‘doen wat we altijd al deden’, dan verdient dat geen voldoende. Alleen al de basis van ESG-beleid op orde krijgen is een uitdaging op zich, ziet Maarten van Beek.
Zoals tijdens de Olympische Spelen afgelopen zomer hun sporthelden de politiek scherp verdeelde Fransen samenbrachten, kunnen ook organisaties succesverhalen inzetten om de toenemende verschillen op de werkvloer te overbruggen, ziet Jancees van Westering.
Door AI maakt personeelsselectie via algoritmen een snelle opmars. Maar hoe kiezen HR-professionals betrouwbare tools? Psychologen Rinie Ariëns en Reinout de Vries schreven vuistregels om het enorme aanbod te schiften.
Leidinggeven aan remote teams vereist niet alleen nieuwe vaardigheden, ook traditionele vaardigheden blijven wel degelijk van belang. Neurowetenschapper Marcia Goddard legt uit hoe.
Het is essentieel voor werkgevers om ontslag op staande voet zorgvuldig te onderbouwen en gedetailleerd te formuleren. Mr. Petra Willems toont aan met een recente uitspraak hoe belangrijk het is om alle verwijten duidelijk in de ontslagbrief te zetten en goed te bewijzen.
Duidelijke communicatie is cruciaal voor sterk leiderschap en medewerkerbetrokkenheid. Het verschil tussen een gemotiveerd team en een groep met onzekerheden ligt vaak in de helderheid van verwachtingen.
Van tijdsmanagement en psychologisch contract tot AI-literacy en arbeidsrecht – deze top 5 tot op heden best gelezen blogs belichten diverse en actuele HR-onderwerpen. Lees wat deze artikelen zo boeiend maakt voor HR-professionals.
Mits de HR-professional hierin keuzes maakt, kan diens rol in de organisatie die van de 'geloofwaardige activist' worden: gevoelige thema’s benoemen en verantwoordelijkheid nemen voor verbetering van processen. Ook kan het de HR-professional helpen meer bij te dragen aan het empoweren van de organisatie, zien Jan Tjerk Boonstra en Marijke van de Scheur.
Als werkgever moet je je personeel regelmatig voorlichten over hun rechten en plichten. In deze blog bespreekt arbeidsrechtadvocaat Astrid Zuidinga de kracht van herhaling in het arbeidsrecht aan de hand van drie belangrijke onderwerpen.
Van CHRO’s mag worden verwacht dat ze het herontwerp van banen waarvoor medewerkers AI gebruiken actief ondersteunen. Zeker nu steeds meer kenniswerkers AI-tools gebruiken. Casestudy's laten zien hoe HR de samenwerking tussen kenniswerker en AI in goede banen leidt.
Maakt de vakbeweging haar bijzondere rechtspositie eigenlijk nog wel waar? De vraag stellen is hem beantwoorden, ziet Joost van Ladesteijn.
Er heerst veel terughoudendheid bij zowel HR als leidinggevenden in de omgang met psychisch verzuim, wat de re-integratie van medewerkers bemoeilijkt. Coach Melissa Schouman deelt de vijf essentiële ingrediënten voor effectief werkgeverschap.
Voor iedereen in de organisatie duidelijk en krachtig overkomen met zerotolerancebeleid? Dat kan voor de werkgever in de praktijk zure en dure consequenties hebben, ziet mr Marcus Draaisma.
Er is teveel negativiteit rondom AI. Wij als HR-professionals moeten generatieve AI zien als een ontwikkeling die ons de mogelijkheid geeft om te focussen op werk dat het waard is om op te focussen, ziet Maarten van Beek.
Juist in een uitdagende arbeidsmarkt is strategische personeelsplanning (SPP) de enige manier om grip te houden op de in de toekomst benodigde capaciteiten. En dus onlosmakelijk onderdeel van het strategische beleid van de organisatie, ziet Irma Doze.
Waarschijnlijk is het u dit jaar opnieuw gelukt. Bent u er wéér in geslaagd om de tussentijdse finish genaamd zomervakantie, met de tong op uw hielen, te halen. Heeft u de afgelopen weken hemel en aarde bewogen om alle losse werkeindjes in ijltempo aan elkaar te knopen. Heeft u bloed, zweet en tranen gelaten om tóch – met een enigszins opgeruimd gevoel – koers te zetten naar de ‘autoroute du soleil’.
Wat als een werknemer tijdens een gezellig uitje schade lijdt of een ongeluk krijgt? Kun je dan als werkgever aansprakelijk zijn? Mr Willemijn Jansma over de bijbehorende risico’s en hoe deze te beperken.
Veel organisaties begrijpen het belang van betrokken medewerkers, maar zijn zich niet bewust van de paradox dat toxische leiders een hoog gemotiveerd team kunnen hebben, althans op papier...
Wie zich altijd al ergerde aan diversiteitsquota en trainingen over sociale veiligheid op de werkvloer, kan nu opgelucht door de gangen lopen, aldus Ashmita Krishna Sharma. Misschien kan het gebruik van andere terminologie juist helpen om de grote kloof tussen cijfers en intuïtief gevoel te overbruggen.
De rol van managers is te belangrijk voor medewerkers én organisatie om te laten vervullen door mensen die na hun promotie ongeschikt blijken. De ‘manager in opleiding’ kan deze ‘promotie-valkuil’ doorbreken, schrijft Maurik Dippel.
Heeft een uitzendkracht dan toch een arbeidscontract voor onbepaalde tijd met de inlener na een aaneengesloten inleenperiode van bijna dertien jaar? Volgens de uitzendkracht in kwestie wel degelijk…
Herstellen kan flink tegenvallen, ondervond Maarten van Beek na een flinke fysieke tegenslag. Herstel betekent niet louter je herstelplan realiseren, maar vooral accepteren dat dit nu eenmaal tijd kost.
Sluit u aan bij andere ambitieuze HR-Directeuren. Meld u aan voor de CHRO-nieuwsbrief met waardevolle artikelen, checklists & interviews.
Kan ik u van dienst zijn met een toelichting of advies over alle mogelijkheden? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor u.
CHRO.nl is onderdeel van Sijthoff Media, dé partner voor HR professionals. Benut de vele advertentiemogelijkheden.
Anna-Bo Bouwens Community Manager
0646826681 abouwens@chro.nl