4 good practices voor digitalisering

Gaat uw organisatie werken met big data, cloud computing en genetwerkte klanten? Vier adviezen voor deze digitale transformatie. 

Laten we voorop stellen: wanneer uw organisatie voor een digitale transformatie staat, is er geen one-size-fits-all benadering. Ieder bedrijf is uniek. Elke strategie om deze digitaliseringsslag te maken, moet dan ook op het lijf van de organisatie zijn geschreven. Maar er zijn een aantal fundamentele methoden en procedures om die individuele strategie te waarborgen. 

Nieuwe werkwijze, andere mindset

Economische verandering is er altijd al geweest. Bij de digitale transformatie van nu gaat het echter om een verandering van een totaal andere omvang. Digitale transformatie vereist niet alleen een voortdurende aanpassing van de bedrijfsprocessen, maar in veel gevallen ook een totaal nieuwe aanpak, een nieuwe werkwijze en een andere mindset van uw medewerkers. Cloudleverancier Acquia deelt vier good practices uit haar dagelijkse praktijk. 

Kom naar vele kennis- en netwerkeventen voor financials. Deel kennis en ervaringen, laat je bijpraten over de laatste ontwikkelingen en ontmoet vakgenoten.

1. De bedrijfscultuur moet digitale transformatie ondersteunen
Wie de bedrijfscultuur niet aanpast aan de enorme veranderingen die digitale transformatie met zich meebrengt, loopt het risico te falen. Het is niet langer genoeg om nog de vraag te stellen hoe het bestaande businessmodel het best te verdedigen is. Het gaat er nu om te bepalen hoe het businessmodel van de toekomst eruit moet zien. Daarvoor is het zinvol om bijvoorbeeld een start-up opdracht te geven het bestaande bedrijfsmodel in een simulatie te vervangen door een nieuw model. Van daaruit zijn stappen af te leiden voor digitale transformatie.

2. Bouw een transformatielaboratorium
Een goede manier om nieuwe ontwikkelingen te testen, is de oprichting van een transformatielaboratorium met als doel het ontwikkelen en op de markt brengen van nieuwe producten en diensten. Zo’n laboratorium moet niet alleen een symbolische functie hebben; de resultaten moeten zich in de praktijk ook bewijzen. Bij een laboratorium hoort een intensieve uitwisseling met start-ups die op aanverwante terreinen actief zijn, en het evalueren van investeringen in mogelijkheden om de toetreding tot nieuwe markten te versnellen.

3. Mobiliseer het personeel voor digitale transformatie
De digitale transformatie is niet alleen een zaak van afdelingen, maar heeft ook de steun nodig van het topmanagement. Dit is een belangrijke voorwaarde om de eigen werknemers enthousiast te maken voor grote veranderingen. Andere maatregelen zijn het bevorderen van een open bedrijfscultuur, het binden van creatief digitaal talent aan het bedrijf en het aantrekken van nieuw talent.

4. Richt een uniform digitaal infrastructuurplatform in
Zonder het gebruik van de nieuwste informatie- en communicatietechnologie is digitale transformatie niet mogelijk. ICT zorgt voor de nodige bouwstenen voor een continue ontwikkeling en implementatie van nieuwe bedrijfsprocessen en -modellen. De weg van digitalisering van individuele processen naar de ontwikkeling van nieuwe, digitale businessmodellen is echter nog lang. Hiervoor is een open, flexibel en cloudgebaseerd infrastructuurplatform nodig. 

Niet achterop raken

“Bedrijven in elke sector moeten zelf het initiatief nemen in de digitale transformatie. Zij mogen niet achterop raken, maar moeten actief nieuwe businessmodellen testen en er ervaring mee opdoen”, zegt Michael Heuer, Area Vice President en Country Manager – Midden-Europa (DACH en Benelux) van Acquia in München. “Vooral in tijden van snelle veranderingen in de behoeften van de klant is het zaak om op basis van opgebouwde expertise nieuwe producten en diensten snel te lanceren en voorbereid te zijn op de toekomst.” (Bron: Acquia)

Kom naar vele kennis- en netwerkeventen voor financials. Deel kennis en ervaringen, laat je bijpraten over de laatste ontwikkelingen en ontmoet vakgenoten.