8 structurele wereldwijde HR-trends in 2023: van ‘quiet hiring’ tot hulp bij genezing

8 HR-trends in 2023: van 'quiet hiring' tot hulp bij genezing
Onderzoeks- en adviesbureau Gartner heeft zijn voorspellingen van wereldwijde HR-trends in 2023 bekendgemaakt. Bedrijven worstelen nog altijd met de naweeën van de coronacrisis.

De voorspellingen op een rij:

1. ‘Quiet hiring’ oftewel onopvallende interne doorstroming van personeel.
Dit zal ondanks de recessie doorgaan, aangezien de arbeidsmarkt concurrerend blijft. Bestaande personeelsleden zullen worden ingezet voor activiteiten met hoge prioriteit, terwijl anderen moeten worden omgeschoold en nieuwe functies moeten worden ingevuld.

2. Werkgevers zullen werknemers op allerlei manieren meer flexibiliteit bieden.
Denk aan: meer controle over roosters, meer betaald verlof of stabielere roosters. Dit komt omdat meer dan zes op de tien organisaties een vereiste hebben voor werknemers van wie het werk op afstand kan worden gedaan.

3. Evenwicht tussen strategie en harmonie
Managers zullen een evenwicht moeten vinden tussen de uitvoering van de bedrijfsstrategie en het bieden van een gevoel van doelgerichtheid, flexibiliteit en carrièremogelijkheden voor hun werknemers. HR zal managers ondersteunen bij het opbouwen van de nodige vaardigheden om deze kloof te overbruggen en zal ook de prioriteiten van managers verduidelijken en hun rollen zo nodig herinrichten.

4. Vaardigheden wegen zwaarder
Bedrijven zullen ongebruikelijke kandidaten benaderen en de nadruk leggen op het beoordelen van kandidaten op basis van hun vermogen om in de functie te functioneren, in plaats van op hun referenties en eerdere ervaring. Formele onderwijs- of ervaringseisen kunnen worden versoepeld en er kunnen specifieke programma’s worden opgezet om kandidaten met een niet-traditionele achtergrond aan te trekken.

Hulp bij ‘genezing’ en grotere risico’s

5. Genezen van coronastress
Bedrijven zullen werknemers helpen “te genezen” van de gevolgen van de pandemie, door hen proactief rust te bieden om hun emotionele veerkracht en prestaties op peil te houden. Dit vanwege de toenemende stress en bezorgdheid onder werknemers.

6. Weerstand tegen DEI
Bedrijven zullen moeten opboksen tegen weerstand die initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie oproepen. Ze zullen managers moeten uitrusten met instrumenten en strategieën om onwillige werknemers te betrekken in maatregelen.

7. Riskante data
Organisaties zullen te maken krijgen met grotere risico’s naarmate nieuwe technologieën zoals AI, digitale assistenten en wearables meer gegevens over werknemers beschikbaar maken. Bedrijven zullen op hun hoede moeten zijn voor privacy kwesties en werknemers laten zien hoe gegevens worden verzameld, opgeslagen en verwerkt, en hoe ze kunnen voorkomen dat hun data worden verzameld. Bedrijven die AI en machine learning gebruiken in hun wervingsprocessen zullen onder druk staan om transparanter te zijn over het gebruik ervan.

8. Werkgevers moeten banden smeden
De opkomst van werken op afstand en hybride werken betekent dat veel werknemers minder contact hebben met collega’s op kantoor. Leiders moeten bewust banden opbouwen tussen werknemers over geografische en generatiegrenzen heen.

Bron: Personnel Today

Gerelateerde artikelen