Anne Jaakke: “Werken tijdens je vakantie? Een absolute aanrader… zeker voor leiders”

Anne Jaakke: “Werken tijdens je vakantie? Een absolute aanrader... zeker voor leiders”
De allerbelangrijkste taak van elke leider? Werken aan je eigen energie en positiviteit, juist tijdens de vakantie. Hoe dat eruit moet zien, weet Anne Jaakke.

Door: Anne Jaakke

In mijn coachingspraktijk was de afgelopen maanden het standaardantwoord op mijn openingsvraag: Hoe is het met je? “Ik kan echt niet wachten tot ik op vakantie ga. Ik kan niet meer, ik ben er echt zo aan toe”.

Maanden van hard werken, tientallen zoomsessies op een dag, toenemende druk door een economisch en politiek klimaat wat menig directieteam zorgen baart, resultaten die achterblijven terwijl de kosten stijgen, een “workforce” die moegestreden is en een groot tekort aan personeel. De lijst van zaken waar menig directeur vandaag de dag mee te kampen heeft is ellenlang.

“Jarenlang ging ik uitgeblust op vakantie, de vaste grap in de familie was dat ik pas leuk werd in week 2”

Je zou denken dat elke directeur daarom beseft dat het nu meer dan ooit belangrijk is dat je als leider fit bent, goed uitgerust, scherp kan denken, authentiek positief blijft, nieuwe oplossingen kan zien, een oprecht en goed verhaal hebt, je team bemoedigt en zaken relativeert.

Dat eenieder juist daarom beseft dat het noodzakelijk is dat hij/zij als leider voldoende energie en positiviteit heeft, houdt en weet in te zetten. Werken aan je eigen energie en positiviteit is de allerbelangrijkste taak van elke leider. Het vraagt visie, een plan en standvastigheid. Heb je er geen dan maak je die tijdens de vakantie. Vooral tijdens de vakantie!

Afkicken

De realiteit van de dag is echter dat de focus van menig leider is gaan liggen op het snel en kundig beantwoorden van e-mails en appjes zodat de dagelijkse business kan blijven draaien. De dag start ermee en eindigt ermee. Het doorbreken van dit patroon op vakantie blijkt voor velen net zoiets te zijn als “afkicken”.

Het zien verschijnen van een e-mail en/of app notificatie is een soort pavlov reactie, ook op vakantie. Een social media detox zou heel verstandig zijn, maar menig leider vind het onverantwoordelijk niet op de hoogte te blijven en/of onbereikbaar te zijn. Als tussenoplossing wordt met het gezin afgesproken dat papa/mama 1 uurtje per dag even de e-mails doet. Het lijkt een slimme aanpak. Net zoiets als 1 sigaretje per dag..

Hoe ziet een ideale “werk” vakantie er wellicht dan wél uit?

Eerste werkfase (dag 0-3) – Ontspan
Niets doen. Maar dan ook echt niets. Leg je telefoon weg. Vertel het bedrijf dat in noodgevallen je partner gebeld kan worden, maar dat je zelf de telefoon niet aan hebt staan. Manage de verwachting van tevoren. Daarnaast eet en drink wat en wanneer wat je wilt: Voel hoe jij je voelt. Observeer je eigen gevoel en gedrag en schrijf het aan het einde van de dag op of spreek het uit. Was je vandaag voornamelijk: moe? sloom? gestrest? nerveus? ongeduldig/verveeld?

Tweede werkfase (vanaf dag 4) – Bewust eten & genieten
Let op je eten, beweeg en adem eens 5 minuten bewust. In eten zit jouw energie! Eet dingen die lekker maar gezond zijn – een hoge energetische waarde hebben en beweeg wat. Niet geks gewoon wat zwemmen, of wandelen, fietsen, yoga etcetera. Jouw werk in deze fase: elke dag bewust een genietmoment creëren voor jezelf alleen.

Derde fase – Reflecteer
Reflecteer op de afgelopen maanden. Stel jezelf eens de volgende 4 vragen:
● Hoe zat ik in mijn vel?
● Hoe goed vond ik mezelf als leider?
● Hoe blij voelde ik me?
● Hoe is mijn energie gemiddeld genomen?

Vierde fase – Laat los
Gewoon plezier maken. Doen waar je blij van wordt. Denk niet na. Laat de boel de boel. De beste ingevingen en ideeën komen op onverwachtse momenten.

Vijfde fase – Brainstorm (samen)
Wat wil jij ervaren de komende 2 maanden? Niet bereiken, maar ervaren? Schrijf het op en deel het met je partner en gezin. Brainstorm vervolgens samen eens hoe dat mogelijk zou kunnen worden. Voer een heerlijk open gesprek samen.

“Ik gun elke leider meerdere keren per jaar een “werk”-vakantie”

Jarenlang ging ik uitgeblust op vakantie, de vaste grap in de familie was dat ik pas leuk werd in week 2. Vervolgens vervolgde in 1 adem de vraag wat ik de volgende keer anders zou gaan doen, zodat ik niet weer eerst 4 dagen slapen nodig heb om bij te komen. Die vraag hield me jaren bezig. Ondertussen meen ik het antwoord te weten.

Ik gun elke leider meerdere keren per jaar een “werk”-vakantie. Ontspannen, zelfreflectie en energetisch opladen op vakantie, dat is namelijk echt hard werken. Energetisch werken wel te verstaan. Als beloning een heerlijke dosis nieuwe energie en geen schuldgevoel meer dat ik mailtjes en appjes niet heb beantwoord.

Sorry, ik was aan het werk :-)

Anne Jaakke

In deze blog-serie inspireert Anne Jaakke, voormalig CHRO of the Year, oprichter van #Fantistics en gepassioneerd HR ChangeMaker, HR-professionals met haar inzichten en moedigt ze aan om in hun organisatie een innovatie revolutie in HR te starten. Als HR ChangeMaker heb je de (extra) verantwoordelijkheid je steentje bij te dragen aan het innoveren, moderniseren en transformeren van HR. Maar waar en hoe te beginnen?
Volg Anne Jaakke direct via LinkedIn, instagram of bezoek haar website