CEO’s moeten hun mentale gezondheid beter managen

CEO's moeten hun mentale gezondheid beter managen
CEO's staan door de coronacrisis sterker onder druk dan toch al het geval was. Hoe komt dit? En wat hier tegen te doen?

De druk op CEO’s kan een aanzienlijke impact hebben op hun geestelijke gezondheid en welzijn, stelt een artikel op de site van business school IMD door Merete Wedell-Wedellsborg, adjunct professor leiderschap, klinisch psycholoog en management adviseur.

Zij citeert een Zweeds onderzoek naar de gezondheid van CEO’s en corporate governance. Daaruit bleek dat CEO’s in normale tijden over het algemeen een beter dan gemiddelde geestelijke gezondheid hebben. Uit de studie bleek echter dat zes procent van de CEO’s medische hulp zocht voor angst en spanning, terwijl drie procent medische hulp zocht voor depressie. Dit was lager dan bij de gemiddelde bevolking, maar aanzienlijk. Daarom is het zaak de CEO’s voor hun mentale gezondheid gaan zorgen, aldus Wedell-Wedellsborg.

Vijf praktische stappen om dit te doen:

1. Diepere gesprekken

Laat zien wat je doormaakt. Je moet diepere één-op-één gesprekken voeren waarin je durft te delen en vragen durft te stellen. Stel je kwetsbaar op. Zelfs een “Ik had een vreselijke dag” kan veel bereiken: het laat werknemers zien dat iedereen worstelt met de stress die de crisis oplevert.

2. Anticiperen

De best presterende leiders besteden hun tijd aan denken en praten over wat er over een jaar gaat gebeuren. En ze proberen een nieuwe betekenis te creëren en stellen vragen als: Wat was het nut van deze crisis? Wat gaan we doen als dit weer gebeurt? Wat hebben we geleerd? Hoe kunnen we de volgende keer sneller handelen? Zij zoeken naar een balans tussen realistisme en optimisme, en kijken naar wat er moet veranderen.

3. Teruggeven

Een van de beste manieren om je geestelijke gezondheid te verbeteren is om gul te zijn voor anderen en terug te geven. Bijvoorbeeld door te investeren in de maatschappij, het klimaat of door kinderen te helpen.

4. Psychologische overlevingstraining

Overweeg een psychologische training voor het management, om de acute emotionele behoeften, druk en onvoorziene stress in hun organisaties te helpen aanpakken. Dergelijke overlevingstrainingen zijn geen nieuw concept, en worden gebruikt in NAVO-eenheden en organisaties waar ernstige ongelukken kunnen gebeuren en waar het management in staat moet zijn om te gaan met belangrijke psychologische reacties.

5. Tijd voor jezelf

Sta jezelf toe om dagelijks tijd in te ruimen voor minstens één activiteit die je vreugde en energie geeft. Is het hardlopen, tuinieren, of spelen met je puppy? Doe dat dan! Dat is geen luxe, maar pure noodzaak om te kunnen ontspannen.