‘Combineer zachte kant met harde cijfers’

INTERVIEW - Aan alleen de zachte kant heeft u in HR niet genoeg. Zo spelen in het contact met Finance harde cijfers de hoofdrol.

Mensen staan bij HR natuurlijk in het middelpunt. Maar vroeg of laat gaat het ook over harde cijfers, met name in het contact met Finance, en wel in de vorm van budgetten en forecasts. Hoe zorgt u als CHRO voor een nauwe samenwerking met de collega’s van Finance?

Anne Roest Crollius is verantwoordelijk voor HR en Legal op het hoofdkantoor van Stage Entertainment in Amsterdam. In dit internationale theaterproductiebedrijf (actief in acht landen) zijn HR en Finance al een goede match. “We zijn bij de groep met ongeveer vijftig man. Daardoor zijn de lijntjes met Finance erg kort.”

Financekennis

Hoe maakt Roest Crollius deze samenwerking tot een succes? Een belangrijke succesfactor is volgens haar dat HR voldoende kennis van Finance in huis moet hebben. Want “op die manier begrijp je beter welke informatie Finance nodig heeft en kun je die gedetailleerder aanleveren en binnen HR beter analyseren.”

Daarvoor is wel de juiste teamsamenstelling nodig. De Group Director bereikt dit door ook (oud-)financials in haar HR-team op te nemen. “We hebben bijvoorbeeld een collega die oorspronkelijk van Finance komt en daarmee haal je kennis van Finance natuurlijk vanzelf in huis en vergemakkelijk je de communicatie met Finance.”

Learning on the job

De zachte kant van HR blijft intussen op de voorgrond staan, maar we kijken wel wat breder. Ik denk dat het goed is om een combinatie van de twee te hebben en dat je onderling kennis deelt. Learning on the job vind ik daarbij heel belangrijk.”

Op de afdeling van Roest Crollius werkt bijvoorbeeld een collega met veel kennis van het onlangs bij Stage Entertainment geïmplementeerde Workday. Zij deelt actief haar kennis over het systeem. Daarnaast wordt van HR-collega’s ook kennis gevraagd van bijvoorbeeld balans- en journaalposten en projectmanagement.

Beter forecasten

In de toekomst ziet Roest Crollius een nauwere samenwerking tussen HR en Finance. Dat heeft te maken met forecasts: “Ik verwacht dat we steeds beter kunnen forecasten. De gebruikte systemen worden namelijk veel geavanceerder. Idealiter sluiten HR-systemen dan een-op-een aan op die van Finance.”

Maar er zijn nog wel uitdagingen: “Bij HR werken we veel met vertrouwelijke financiële informatie. Financiële informatie met betrekking tot individuele werknemers wordt in principe niet gedeeld met Finance, vertrouwelijkheid is uiteraard een groot goed voor een HR-afdeling”.

Beeld: Pixabay