Concentreren op kantoor: hoe doe je dat?

Heeft u moeite om zich te concentreren in de kantooromgeving? U bent niet de enige. Wat werkt?

U bent geen uitzondering als u op uw werk wel eens moeilijkheden ervaart bij het concentreren op uw taken. Velen van ons zitten tegenwoordig in een kantoortuin, met akelige akoestiek en verminderde privacy. Diepe concentratie raakt in een dergelijke omgeving al snel verstoord.

En dit terwijl de mens eigenlijk een diepe concentratie, of zelfs flow-staat, prettig vindt. Wanneer we bezig zijn met een aandacht eisende activiteit, waarbij een optimale balans tussen taakeisen en individueel vaardigheidsniveau bestaat, dan is flow mogelijk. Flow kenmerkt zich door een subjectieve ervaring van hoge betrokkenheid tot de taak. Ook een hoge mate van gefocuste aandacht – oftewel concentratie – en een gevoel van controle typeren flow.

Flow is bovenal gelieerd aan genot en aan intrinsieke motivatie om een taak te volbrengen en beter te worden in de uitvoering ervan. We zouden kunnen stellen dat hoe meer we in flow zitten, hoe gelukkiger en capabeler we ons voelen.

Geconcentreerd blijven

Het kan 20 minuten of meer duren om in goede concentratie te raken. Een dergelijke toestand is kwetsbaar. Het kan ook zo weer abrupt afgebroken worden door bijvoorbeeld harde muziek, een telefoontje of door luid pratende collega’s. Dat kan organisaties heel wat uren aan productiviteit kosten. De kans op een langdurige flow-ervaring vergroten bij werknemers is dus sterk in het belang van zowel werknemer als werkgever.

Geluidshinder heeft een forse impact op de medewerker. Uiteindelijk kan dit ook zijn weerslag hebben op de organisatie, wanneer niet tijdig en op de juiste manier wordt ingegrepen.

Oplossingen

Er zijn meerdere oplossingen te bedenken waardoor een medewerker minder snel gestoord wordt op de werkvloer; te denken valt bijvoorbeeld aan het gebruik van noise cancelling headphones, of het maken van afspraken over standaard tijdstippen waarop men elkaar niet mag storen. Noise cancelling headphones worden echter vaak als asociaal ervaren, en de niet-storen tijdstippen blijken voor veel organisaties praktisch niet toepasbaar.

Een oplossing kan zijn het aanbieden van een afgesloten, flexibele ruimte, zodat medewerkers in alle rust verder kunnen werken. Het  vinden en behouden van de concentratie wordt in dergelijke omgeving makkelijker vanwege de akoestische afsluiting van de kantoortuin. Het gebruik van de ruimte signaleert naar collega’s dat u alleen bij hoge urgentie aangesproken wilt worden.

De mobiele concentratiewerkplek

De MindPod is de unieke oplossing als het gaat om een eenvoudig op te zetten mobiele concentratiewerkplek. De keuze voor veel glas, akoestische panelen en geen deuren creëert een stille, maar toch open ruimte. De kracht van de MindPod is zijn eenvoud. De gekozen materialen, de kleuren en de constructie. En het resultaat is fenomenaal. Stap vanuit een drukke kantooromgeving de MindPod in en ervaar gelijk de rust door de demping van het geluid.

Dit is een partnerbijdrage van Office Athletes