McKinsey: mondiale cijfers tonen concurrentievoordeel bij gelijk investeren in mens én organisatie

Managementstijl dat menselijk en organisatorisch kapitaal activeert kan leiden tot concurrentievoordeel
Bedrijven die zowel investeren in menselijk als in organisatorisch kapitaal hebben daar langdurig voordeel van.

Sommige bedrijven geven voorrang aan de ontwikkeling van hun werknemers en slagen er tegelijk in een topprestatie te leveren. Dit blijkt uit een onderzoek van adviesbureau McKinsey, zoals vastgelegd in het rapport Performance through people.

Deze “People + Performance Winners” hebben meer kans om grootschalige “supersterren” te worden, met een winst van meer dan 1 miljard dollar per jaar.

Hechte teams vormen

Kenmerkend voor deze bedrijven is dat ze niet alleen veel investeren in mensen, maar ook in ‘organisatorisch kapitaal’, dat wil zeggen de managementpraktijken, systemen en cultuur binnen het bedrijf. Ze hebben niet alleen goede opleidingsprogramma’s maar ook gestroomlijnde werkprocessen, duidelijke afdelings- en teamstructuren, werknemerscommunicatie, normen, cultuur en leiderschap. Omdat al deze onderdelen op orde zijn, kunnen de werknemers hechte teams vormen en goed samenwerken.

Opvallend is dat deze bedrijven hun werknemers uitdagen en veel beslissingsbevoegdheden geven. Dit in tegenstelling tot andere topbedrijven, die meer top-down en transactioneel te werk gaan. Deze managementstijl lijkt het menselijk kapitaal te activeren en een tastbaar concurrentievoordeel te creëren.