Dataleverancier Wolters Kluwer aan kop met vrouwen in de top

Qua vrouwen in de top zitten Nederlandse bedrijven in de Europese middenmoot behoudens positieve uitschieters als Wolters Kluwer.

Dat stelt de Europese organisatie European Women on Boards die keek naar de bedrijven die opgenomen zijn in de Stoxx Europe 600 Index. Gemiddeld hebben de 24 Nederlandse bedrijven in die beursindex 27 procent vrouwen in de top.

Van de bekeken Nederlandse bedrijven is ongeveer een derde van de commissarissen vrouw, maar geen enkel bedrijf heeft een vrouwelijke president-commissaris. Bij de bestuurders is het percentage vrouwen 17 procent. Daarbij is maar 8 procent van de financieel directeuren vrouw en heeft maar 4 procent van de bedrijven een topvrouw.

Wolters Kluwer: 40 procent vrouwen in topfuncties 

Dataleverancier Wolters Kluwer, waar Nancy McKinstry (foto) aan het roer staat, doet het van de Nederlandse bedrijven het best met 40 procent vrouwen in topfuncties. Betalingsbedrijf Adyen scoort het slechtst met 9 procent vrouwen in de top van het bedrijf. Het bedrijf kondigde wel al aan op zoek te gaan naar een vrouwelijke commissaris.

Van de zeventien landen met bedrijven in de Stoxx Europe 600 scoort Noorwegen het best. Daar is 35 procent van de topbestuurders vrouw. Na de Noren komen de Fransen goed uit de bus.

Luxemburg het slechtst

Frankrijk levert met modeconcern Kering ook het best presterende bedrijf. Daar is meer dan de helft van de topbestuurders vrouw. Luxemburg scoort het slechtst met dertien procent vrouwen in de top van bedrijven.

Gerelateerde artikelen