De 10 best gelezen CHRO-interviews van 2022 – wat hield ons het meest bezig?

De 10 best gelezen CHRO-interviews van 2022 - wat hield ons het meest bezig?
De redactie zette de best gelezen en gewaardeerde interviews met CHRO's en andere HR-kopstukken uit 2022 bij elkaar. De interviews zijn een afspiegeling van wat de lezers bezig hield. Onder andere leiderschap, arbeidsmarkt en hybride werken.

1. Gabriël Anthonio, hoogleraar leiderschap

“Ook voor HR geldt: veranderen begint bij jezelf”

Gabriël Anthonio, hoogleraar Leiderschap: “Ook voor HR geldt: veranderen begint bij jezelf”

Een deel van ons HR-instrumentarium is verouderd, zegt Gabriël Anthonio, hoogleraar Leiderschap, Organisaties en Duurzaamheid. Tijdens het congres ‘(R)evolutie van de Talent Journey’ van de HR Academy gaat hij in op de vraag hoe HR-functionarissen beter hun werk kunnen doen.

2. Thomas Mulder, VodafoneZiggo

Thomas Mulder wint de CHRO of the Year Award 2022


Thomas Mulder van VodafoneZiggo is CHRO of the Year geworden. Mulder wordt door de jury een innovatieve CHRO genoemd, met een sterke visie die hij weet te vertalen naar een krachtige HR-strategie, en die met zijn gedrevenheid mensen goed weet te motiveren.

3. Poléanne Vluggen, HR Director Kuehne+Nagel Nederland

“We zijn een onmisbare schakel gebleken”

Kuehne+Nagel zet in op een cultuurverandering om human centric te worden, met een sterke focus op employee well-being. Want dat logistieke dienstverleners zoals Kuehne+Nagel een sleutelrol spelen in de coronacrisis, vervult HR Director Poléanne Vluggen weliswaar met trots. Maar operational excellence blijkt niet genoeg.

4. Yolande van der Linden, Directeur HR Amsterdam UMC

“Hybride werken gaan we nooit meer loslaten”

Aan ambities geen gebrek bij het Amsterdam UMC, dat zowel regionaal als internationaal een toonaangevende speler wil zijn. Boven op de complexe fusie die dat vergt, kwam de coronacrisis. In gesprek met Yolande van der Linden over hoe de organisatie en de top onder de grote druk erin slagen hun wendbaarheid te behouden.

5. Marloes Sengers, HR-Directeur Intergamma

“Luisteren is de meest onderschatte leiderschapsvaardigheid”

Ze gelooft niet in het uitrollen van een feedbackcultuur of het geven van feedbacktrainingen. Het creëren van een veilige omgeving waarin medewerkers zich durven uitspreken moet wat Marloes Sengers betreft prioriteit krijgen. Luisteren en doorvragen zijn daarbij onmisbare vaardigheden voor leiders. De echte cultuurverandering begint voor haar in de teams zelf.

6. Ravin Jesuthasan, (HR)bestsellerauteur en futuroloog

“Schaf de functie af, want die staat het werk in de weg”

De boodschap van human capital thought leader en futuroloog Ravin Jesuthasan is simpel: “Deel het werk in naar activiteiten en kijk welke vaardigheden nodig zijn om deze uit te voeren.” Jesuthasan ontwikkelde een stappenplan. Unilever deed de eerste goede ervaringen op.

7. Lilianne Willems, Hoofd HR BDO

“Voorkom dat de business op de HR-stoel gaat zitten”

Wat staat je te wachten als hoofd HR bij een accountantsorganisatie als BDO? Daar krijg je niet alleen te maken met rekenmeesters en controleurs, maar ook met gedreven ondernemers die van zich doen spreken in de financiële en zakelijke dienstverlening. Lilianne Willems pakte de handschoen op.

8. Wervingsexpert Gusta Timmermans

“Stop met de vraag: ‘Waarom wil je bij ons komen werken?’!”

De klassieke wervingsmethoden van werkgevers – zoals ‘post & pray’ – werken niet meer in de huidige arbeidsmarkt. Werkgevers die echt succesvol personeel willen werven, moeten hun aanpak drastisch veranderen. Het moet sneller en vooral béter, aldus Gusta Timmermans.

9. Podcast met Geert-Jan Waasdorp, arbeidsmarktonderzoeker

“Hybride werken leidt tot productiviteitsverlies”

Hebben werkgevers het enorm hoge aantal openstaande vacatures aan zichzelf te danken? Deels wel, vindt Geert-Jan Waasdorp. Maar hij ziet ook diepere oorzaken, vertelt hij in aflevering 65 van de HR Podcast.

10. Jennifer Kors, Director HR GrandVision Benelux

“Wij hebben het extra moeilijk bij een krappe arbeidsmarkt”

Ook na de overname door EssilorLuxottica zet optiekketen GrandVision in op groei. Dat betekent dat het bedrijf de komende jaren alleen maar meer mensen nodig zal hebben. En dus sterk afhankelijk zal blijven van z’n aantrekkingskracht op werknemers. Jennifer Kors, Director HR GrandVision Benelux licht toe hoe het bedrijf dat denkt te doen.