De eerste 100 dagen van… Derk Jan Cup, directeur HR Asito – man met een missie

De eerste 100 dagen van... Derk Jan Cup, directeur HR Asito - man met een missie
Derk Jan Cup, sinds april directeur HR van schoonmaakbedrijf Asito, beantwoordt 5 vragen over zijn eerste 100 dagen bij zijn nieuwe werkgever. “Je moet pas na vijf jaar terugkijken."

Beeld: Ton Zonneveld

Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Ik ben van mening dat je rond een jaar of vijf moet terugkijken op je resultaten. Dat is dan ook het moment om te bepalen of je je carrière binnen of buiten het bedrijf voort wil zetten. Binnen MSD, waar ik binnen Nederland de hoogste HR-baas was, zou het logische vervolg een Europese of een Global functie zijn. Binnen een concern als MSD zitten deze banen wat mij betreft precies tussen mijn ideale actieradius in. Je bent niet lokaal verantwoordelijk, maar zit ook net niet aan het hoofd van de tafel. Dat past minder goed bij mij.
Toen ik mijn komende beschikbaarheid bekend maakte, kwam Asito snel op mijn radar. De missie van Asito om elke dag te werken aan een betere leefomgeving is iets waar ik elke ochtend voor kan opstaan.”

Wat zie je als je belangrijkste missie?

“Van Asito het meest klantgerichte en vakkundige schoonmaakbedrijf van Nederland maken. Onze sector is bijzonder competitief en we worden collectief uitgedaagd door een langdurig gespannen arbeidsmarkt. Asito is als werkgever vooruitstrevend als het gaat om de inzet van groepen met een kleine en grote afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn we al jaren, ook al toen het aanbod van werknemers veel hoger was. Nu betaalt die sociale visie zich uit, nu sociaal en goed werkgeverschap geen keuze meer is. Combineer je dat met de noodzaak om als maatschappij productiever te worden, dan worden vraagstukken als robot-mens-samenwerking, sensortechnologie en geavanceerde inzetplanning direct relevant.”

In hoeverre heb je tijdens jouw eerste 100 dagen al invulling kunnen geven aan die persoonlijke missie?

“Per 1 juni zetten we de eerste stap in geautomatiseerde inzetplanning en nemen we een nieuw ERP-systeem in gebruik. Als MT-lid was ik vanaf mij eerste werkdag betrokken bij de go-live. Dat blijft overigens zo, al was het maar omdat de afdeling opleiding en ontwikkeling de scholing verzorgt. Verder is een belangrijk thema dat ik heb opgepakt de duurzame inzet binnen het concern ADG (Asito Dienstengroep). Een schoonmaakbaan vergt menskracht en dat houdt niet iedereen zijn leven lang vol. Er liggen kansen om door middel van bijscholing binnen het concern minder belastende banen te ontsluiten. Hoe mooi zou het zijn als we een deel van de schoonmakers en voorwerkers kunnen opleiden om als boa (een andere dienst die ADG levert) aan de slag te gaan?”

Wat zijn tijdens de eerste 100 dagen andere belangrijke werkzaamheden geweest?

“Luisteren en het bijeenbrengen van alles wat op het bord ligt van het HR-team. Leren begrijpen hoe Asito werkt en waar het bedrijf vandaan komt. Zaken die op het eerste gezicht gek lijken, hebben – zo is mijn ervaring – vaak een hele logische oorzaak. Er zullen echt wel zaken gaan veranderen, maar wel met respect voor keuzes uit het verleden. Het zal ook geen verrassing zijn dat de eerste adviesaanvragen en personele mutaties ook al zijn gepasseerd.”

Wat ga je anders doen dan jouw voorganger?

“We hebben helaas geen overdracht kunnen doen dus kan daarover niet zoveel zeggen. Wat wel een grote verandering is, is dat de HR-businesspartners niet langer rapporteren aan de lijn, maar direct onder mij vallen. Dit zal ten opzichte van het verleden onherroepelijk een verandering in focus opleveren.”