8 vuistregels om ethisch leiderschap te ontwikkelen

8 vuistregels om ethisch leiderschap te ontwikkelen
Hoe kunt u uw vaardigheden op het gebied van ethisch leiderschap verbeteren? Acht vuistregels die het verschil maken.

De samenleving verwacht dat bedrijven zich niet alleen aan de wet te houden, maar ook waarden als eerlijkheid en rechtvaardigheid hoog in het vaandel hebben. Wordt het bedrijf formeel gezien goed bestuurd en is het toezicht op het bestuur goed geregeld? En is het open en eerlijk over cijfers en belangrijke gebeurtenissen? Organisaties die open en transparant zijn, worden gewaardeerd door stakeholders, zeker als zij ethisch verantwoord en eerlijk handelen. Alleen al daarom doen leiders er goed aan blijk te geven van ‘ethisch leiderschap’.

Het belang van ethisch leidinggeven

Maar hoe kunt u uw vaardigheden op het gebied van ethisch leiderschap verbeteren? Vakblad Personnel Today geeft acht tips.

1. Kies ethische zakenpartners. De mensen die u kiest als werknemers, partners, consultants, advocaten, leveranciers en klanten zullen aan anderen laten zien waar u voor staat.

2. Maak uw waarden zichtbaar. Zodra u de waarden hebt geïdentificeerd waar u voor staat, geef ze dan duidelijk aan. Op die manier vermijdt u misverstanden, en zal het voor mensen gemakkelijk zijn om te beslissen om met u samen te werken.

3. Stel gewenste gedragingen vast en zorg voor een controlemechanisme. Uw waarden moeten weerspiegeld worden in uw gedrag, dat een zichtbare uiting is die periodiek kan worden beoordeeld. Neem de tijd om na te gaan of u uw gewenste gedrag vertoont.

4. Vraag een werknemer nooit om tegen de afgesproken regels in te handelen. Regels zijn er niet voor niets, en een ethisch leider mag een teamlid nooit vragen daarvan af te wijken. Als de regel bijvoorbeeld is dat teamleden een lange pauze krijgen na een dienst van 8 uur, mag een leider hen nooit vragen om te laat te blijven. Dit zal de consistentie bevorderen en een ethisch voorbeeld stellen voor iedereen die toekijkt.

5. Lieg niet over de toekomst. Als je weet dat iets niet gaat gebeuren, zeg dan niet dat het wel gaat gebeuren. Dit kan een promotie betreffen, uitzonderlijke financiële resultaten, of iets anders dat niet kan worden onderbouwd met feiten en goede argumenten. Imperfect is beter dan nep, en het zal zich op de lange termijn uitbetalen.

6. Belemmer de ontwikkeling van uw teamleden niet. Help teamleden juist, zelfs als dat betekent dat ze vertrekken. U kunt niet elke werknemer voor altijd behouden, maar u kunt ze wel ontwikkelen tot sterkere professionals zolang ze onder uw leiding staan.

7. Identificeer mogelijke “worst case scenario’s.” Een leider moet altijd voorbereid zijn op potentiële risico’s en worst-case scenario’s. Identificeer ze in een vroeg stadium, zodat u alle ethische gevolgen en mogelijke oplossingen kunt overwegen ruim voordat u in crisismodus gaat.

8. Erken de verdiensten van anderen. Ga niet met de eer strijken voor het werk van iemand anders, ook niet als het een ondergeschikte is. Erkenning zal de loyaliteit bevorderen, de motivatie verhogen en de prestaties verbeteren.

Bron: The importance of being an ethical leader and how to become one – Personnel Today, https://www.personneltoday.com/hr/how-to-become-an-ethical-leader/

Gerelateerde artikelen