Onderzoek: goede leidinggevende kan energie opwekken – lead by example!

Goede leidinggevende kan energie opwekken en is productiever
Energieke werknemers zijn productiever. In haar promotieonderzoek kijkt Sandra Klijn wat leidinggevenden kunnen doen om werknemers zich energieker te laten voelen.

Sommige mensen floreren onder bepaalde arbeidsomstandigheden, terwijl anderen een burn-out kunnen krijgen. In haar promotieonderzoek naar persoonlijke energie op het werk kijkt Sandra Klijn hoe dat komt.

Persoonlijke factoren 

Zij stelt dat persoonlijke energie op het werk bestaat uit vier dimensies: fysieke, emotionele, mentale en spirituele energie. Die eerste betekent: luisteren naar wat je lichaam nodig heeft qua eten, bewegen en slaap. Die tweede heeft te maken met hoe je je voelt op je werk. Mentale energie gaat over de mate waarin je geconcentreerd kunt werken, iets wat niet lukt als je bijvoorbeeld de hele dag meetings hebt.

Spirituele energie hangt samen met de mate waarin iemand zingeving ervaart in zijn werk. Hoe energiek een werknemer zich voelt, hangt af van persoonlijke factoren – competenties, gevoel, persoonlijkheid en gedrag – en van de context (leidinggevende en werkomgeving).

Boosters

Een leidinggevende heeft dus weliswaar slechts beperkte invloed op hoe energiek werknemers zijn, maar kan wel maatregelen nemen om energie op te wekken. In een interview met het Financieele Dagblad geeft Klijn aan hoe. De belangrijkste tip: lead by example. “Ik ben leidinggevende geweest en weet dat medewerkers niet doen wat je zegt, maar wat je doet.

Als ik tegen mijn team zei: ‘Het is halfzes geweest, ga lekker naar huis’, terwijl ik bleef zitten, bleven zij dat ook.” Andere boosters? Ze raadt aan om mensen te vragen hoe het met ze gaat, trainingen aan te bieden waarmee werknemers hun competenties kunnen onderzoeken of hun veerkracht vergroten en ze autonomie te geven – “laat ze bijvoorbeeld hun eigen projecten kiezen.” 

Sandra Klijn promoveert aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar ze lesgeeft over organisatiegedrag. In het voorjaar van 2023 komt haar boek Wat wil je écht? uit bij Boom Uitgevers, voor iedereen die zich realiseert: ‘Het werk dat ik doe past niet meer bij me, ik wil dit veranderen maar ik weet niet waar ik moet beginnen’.

Het boek biedt mensen inzichten in hun gedrag (inclusief ‘energiegevers en -vreters’) en praktische tips om het roer om te gooien.

Gerelateerde artikelen