Maatregelen Google, Amazon en Zoom voor vaste kantoordagen: “Begrijpelijk, niet verstandig”

Google investeert miljarden in terugkeer naar kantoor
Steeds meer bedrijven - en zeker niet de minste namen - willen de mogelijkheden tot thuiswerken beperken en hun personeel verplichten enkele (vaste) dagen op kantoor te werken. Een begrijpelijk besluit, maar niet zonder risico's.

Thuiswerkpionier Zoom kwam er als eerste mee en bedrijven als Amazon, Publicis, Google en Citigroup volgen nu. Allemaal nemen ze maatregelen om hun werknemers twee tot drie dagen per week op kantoor te laten werken. Dat schrijft Personnel Today.

Zo wil Amazon werknemers verplichten ten minste drie dagen per week naar kantoor te komen, evenals Publicis. Google onderneemt ook pogingen om mensen vaker naar kantoor te lokken, onder meer met een tegemoetkoming in de kosten van het verblijf van een hotel in de buurt van de campus. Citigroup wil werknemers ook vaker op locatie zien.

“Begrijpelijk”, zegt Wouter Smit, docent aan de Hogeschool van Amsterdam en senior onderzoeker naar hybride werken. “Als werknemers elkaar vaker ontmoeten, leidt dit in de regel tot meer innovatie, werkplekleren en een gevoel onderdeel te zijn van een groter geheel.  Kortom: tot meer (ver)binding tussen medewerkers.”

Houd rekening met voorkeur werknemers

Tegelijkertijd blijken veel werknemers juist graag hun werk zelf in te delen, en willen ze  zelf  beslissen wanneer ze thuis of kantoor werken. Bedrijven doen er goed aan met die voorkeur rekening te houden, willen ze in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt hun werknemers niet tegen de haren instrijken, aldus Personnel Today.

Smit beveelt werkgevers aan hun personeelsleden in elk geval niet van hogerhand op te leggen wanneer ze wel en niet op kantoor moeten komen. “De keuze voor welke taak waar en wanneer moet worden uitgevoerd kan het beste worden genomen op de plek waar het werk wordt gedaan: in het team zelf.”

Want: “Teamleden weten het beste welk werkarrangement en welke werkdagen het beste bij hen passen. Niet het topmanagement: dat zit er in de regel te ver vandaan. Prima dat het topmanagement drie dagen als ‘richtlijn’ geeft, maar teams moeten ruimte behouden om daar zelf invulling aan te geven en vanaf te wijken.”

Laat team beslissen

“Een team huisvesting moet bijvoorbeeld kunnen besluiten om vier dagen per week op een vaste locatie te werken. Een team van programmeurs, moet na een fysieke kick-off digitaal verder kunnen gaan”, aldus Smit.

Eenvoudig is dit overigens allemaal niet: “Om dit in goede banen te leiden is er natuurlijk wel coördinatie nodig, zodat teams op elkaar afgestemd blijven. Anders bestaat het gevaar dat mensen vooral op dinsdag en donderdag naar kantoor komen. Een overbezetting op die dagen wil je ook niet hebben.”