Groter aantal werknemers valt onder lopende cao

Het aantal werknemers dat valt onder een lopende cao is veel groter dan een jaar geleden: 4 miljoen tegen 3,25 miljoen vorig jaar.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN in haar maandelijkse bericht over het verloop van de cao-onderhandelingen.

Het grote aantal werkenden dat onder een lopende cao valt – peildatum is 30 september, hangt samen met het grote aantal cao’s met een looptijd van 2 jaar of meer dat in 2015 is afgesproken. Daardoor komt het veel minder vaak voor dat een cao zijn einddatum bereikt voordat er een nieuw akkoord wordt gesloten. Vorig jaar leidde het grote aantal verlopen, maar nog niet vernieuwde, cao’s nog tot politieke ophef. 

Het relatief kleine aantal aflopende cao’s heeft ook een effect op het aantal nieuwe akkoorden dat wordt gesloten. In september kwamen slechts 4 nieuwe cao’s tot stand. De gemiddelde, afgesproken loonstijging in die cao’s is 1,35 procent. Dat is lager dan het jaargemiddelde van 1,51 procent, maar vanwege het kleine aantal cao’s is de afwijking niet significant.  

In 2016 verlopen in totaal 436 cao’s. Tot en met september zijn 256 daarvan – 59 procent – al vernieuwd. Procentueel is dat evenveel als in vorige jaren. De lage september-score leidt niet tot een achterstand.

Gemiddelde afgesproken loonstijging per afsluitmaand en aantal afgesloten akkoorden.

Loonontwikkeling september 2016.png

Gerelateerde artikelen