Haal het beste uit jezelf én je CEO!

Haal het beste uit jezelf én je CEO!
Waarom wordt er aan de relatie tussen CEO en CHRO niet veel meer tijd en aandacht besteed, managementboeken over geschreven en trainingen voor opgetuigd?

Door Anne Jaakke

Mag ik jou als HR-executive een simpele maar heel belangrijke vraag stellen? Wat denk jij dat de nummer 1 reden is waarom de ene organisatie te boek staat als een fantastische werkgever en de andere als een niet erg aantrekkelijke?

Wat mij betreft is antwoord verrassend simpel… Dat ligt aan de mindset, visie en drive van de desbetreffende CEO en de CHRO en hun onderlinge chemie. Is de chemie goed dan kunnen er magische dingen gerealiseerd worden. Zo niet, dan is het aan de gang houden van de dagelijkse HR-operatie zonder al te veel gedoe vaak het voornaamste onderwerp op hun agenda. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de chemie met de rest van de C-suite.

Klopt jouw HR-visie nog? Hoe ziet de organisatie eruit als die zich gerealiseerd is?

Je vraagt je dus af waarom er aan de relatie tussen CEO en CHRO niet veel meer tijd en aandacht wordt besteed, managementboeken over worden geschreven, trainingen voor worden ontwikkeld, speciale coaching-programma’s voor worden opgetuigd. Ik heb in ieder geval 3 simpele praktische tips om een nieuwe boost te geven aan je relatie met je CEO zodat jullie echt kunnen samenwerken om die fantastische werkgever te worden.

1. Zorg voor ‘Quality Time’!

Tijd in elkaar investeren is voor CEO en CHRO de belangrijkste investering om een fantastische werkgever te worden of te blijven. Plan zeker twee keer per jaar een strategische off site in van minimaal één dag, om samen te werken aan een gedeelde visie en deze samen te visualiseren! Om een tweejarenplan met mijlpalen en prioriteiten te bepalen om als organisatie naar het volgende niveau te groeien. Maar ook om te bespreken hoe de onderlinge samenwerking beter kan.

2. Stel de juiste open vragen

Hoe sterk is de visie over people & culture van jouw CEO? Welke mindset en intrinsieke motivatie heeft hij/zij om de nodige boost te geven aan transformatie en innovatie om die fantastische werkgever te worden en te blijven? Gelooft hij/zij dat happy en zeer betrokken medewerkers de sleutel tot succes zijn, wat leidt tot beter resultaat? Maak vooraf een lijst met de 10 belangrijkste (open) vragen die je wilt stellen maar nog nooit hebt kunnen of durven stellen. Achterhaal waarom hij/zij dingen wel of niet doet, waar het verlangen zit en waar de angst. Schiet niet gelijk in de actie, stel eerst de goede vragen.

3. Druk af en toe op de pauzeknop

Ik zou iedere CHRO elk jaar een superfijne retraite gunnen, een paar dagen me time om even tot bezinning te komen, te reflecteren, te meten hoe je er fysiek en mentaal voor staat. Hoeveel energie heb jij nog om een goede discussie te voeren met je CEO, hem/haar uit te dagen het beter te doen, ideeën aan te reiken? Heb jij nog de juiste mindset en drive of ben je wellicht van je purpose afgeraakt?
Spendeer tijd om jezelf opnieuw uit te vinden en nieuwe persoonlijke en zakelijke doelen te zetten. Klopt jouw HR-visie nog? Hoe ziet de organisatie eruit als die zich gerealiseerd is? Wat is concreet je plan en hoe wordt het bedrijf er een betere werkgever van? Hoe goed gaat het nou eigenlijk echt met je HR-team? Wat heeft het team van jou nodig?

Ik moedig je aan om een nieuwe eerste stap te zetten om het beste uit jezelf én je CEO te halen. Laat de onderlinge chemie magie worden met een fantastisch werkgeverschap als resultaat. Jij bepaalt welke HR Legacy jij wilt achterlaten!

Join the revolution, Be an HR ChangeMaker!
In deze blog-serie inspireert Anne Jaakke, voormalig CHRO of the Year, oprichter van #Fantistics en gepassioneerd HR ChangeMaker, HR-professionals met haar inzichten en moedigt ze aan om in hun organisatie een innovatierevolutie in HR te starten. Als HR ChangeMaker heb je de (extra) verantwoordelijkheid je steentje bij te dragen aan het innoveren, moderniseren en transformeren van HR. Maar waar en hoe te beginnen? 

 

Lees de complete editie van CHRO Magazine 1-2021

 

Gerelateerde artikelen