Hoe de gemeente Medemblik schoorvoetend personeel werft onder haar buurgemeenten

Hoe de gemeente Medemblik schoorvoetend werft onder buurgemeenten
Hoe ver kun je gaan om personeel te werven bij bevriende organisaties? Dat is de vraag voor de gemeente Medemblik, pal naast de forenzenroute A7 tussen Zaandam en Heerenveen, nabij Hoorn, Purmerend en Alkmaar.

Ambtenaren van dit soort nabije gemeenten die elke dag in de file staan, staren tegenwoordig naar billboards langs de snelweg die hen proberen over te halen om bij de gemeente Medemblik te gaan werken. ‘Groei mee’, zo paait Medemblik.

Alles uit de kast

Ook in abri’s en zelfs op lantaarnpalen klinkt de lokroep van de West-Friese gemeente, zelfs tot in Haarlem aan toe. Gebruikelijk is het niet dat gemeenten openlijk werven onder elkaars ambtenaren. Maar in Medemblik is de nood hoog, want er zijn 55 ambtenaren te weinig. Vijftien procent groei van het personeelsbestand is er nodig.

Gemeentesecretaris Anky Griekspoor van Medemblik hoopt dat de wervende uitingen inspirerend werken om in het voormalige hoofdkantoor van de DSB-bank te komen werken, thans het gemeentehuis van Medemblik.

Personeel zoeken bij bevriende organisaties is een dilemma aan het worden

Griekspoor geeft op het ambtenarenplatform Binnenlands Bestuur aan dat ze beseft dat dit openlijk schieten onder de duiven van de buren gevoelig kan liggen. Gemeenten werken onderling nauw samen, vooral regionaal. Daarom heeft ze haar buurgemeenten persoonlijk op de hoogte gesteld van de wervingscampagne. Met een cadeautje erbij, want afgewezen kandidaten worden doorverwezen naar de omliggende gemeenten. Voor deze aanpak klinkt waardering, aldus Griekspoor.

 

Gerelateerde artikelen