Hoe krijg jij als leider meer energie – en krijg je meer voor elkaar?

Hoe krijg jij als leider meer energie - en krijg je meer voor elkaar?
“Alles is Energie”, is een beroemde quote van Albert Einstein. Anne Jaakke varieert daarop met haar eigen “Energie is alles” omdat het de basis is voor het succes van leiders en teams.

Door: Anne Jaakke

Het is tegenwoordig overal HET onderwerp op de agenda. In elke nieuwscyclus prijkt het thema bovenaan de lijst. In het kort komt het steeds neer op de volgende vraag: Hoe verbruiken we minder energie? In mijn coachingspraktijk is energiemanagement ook een belangrijk thema, dat vaak de revue passeert. Maar dan andersom.

“Wat zou je ervaren en/of kunnen bereiken als je meer energie had?”

Niet het besparen op energie staat centraal maar juist hoe je er meer van verkrijgt. De meeste leiders willen namelijk meer bereiken; voor zichzelf, voor hun bedrijf en voor de planeet, maar daar heb je een flinke dosis (positieve) energie voor nodig.

“Alles is Energie” is een beroemde quote van Albert Einstein. “Energie is alles” is mijn eigen quote:-). Ik ben geen wetenschapper, maar ik weet dat als je onvoldoende energie hebt, je vaak als gevolg daarvan niet lekker in je vel zit. Dingen gaan dan een stuk moeizamer. Je krijgt minder voor elkaar. Je bent minder inspirerend als leider, hebt minder plezier op je werk en behaalt minder resultaat.

Investeren in je eigen energie is voor iedereen een must. Waar begin je?

Velen van ons besteden hun tijd en dagelijkse energie aan het gedachteloos voortbewegen van de ene activiteit naar de andere zonder echt de tijd te nemen om te pauzeren en na te denken over de motivaties en gevolgen van onze acties.

Maak van vandaag het moment om jezelf 4 dingen af te vragen:

 1. Wat zou je ervaren en/of kunnen bereiken als je meer energie had?
 2. Om meer energie te krijgen, wat kun je anders doen?
 3. Welk gedrag staat je daarvoor in de weg?
 4. Wat kun je doen om het alsnog mogelijk te maken?

De eerste stap is op stop te drukken, tijd vrij te maken en die te investeren in jezelf. Waarom niet nu? Met behulp van dit korte zelfassessment van je persoonlijke energie op de vier belangrijke dimensies: fysieke energie, emotionele energie, mentale energie en spirituele energie. (Deze energy audit is gemaakt door de ‘The energy project’.)

Is je tank vol of leeg?

De eerste dimensie is fysieke energie. Dat is de meest eenvoudige, want het is de meest tastbare vorm van energie. Het verwijst letterlijk naar de hoeveelheid brandstof die we in onze tank hebben. Met andere woorden, is je tank vol of leeg?

Dimensie twee is emotionele energie. Hoe we ons voelen is een belangrijk onderdeel van ons werkleven. Als we ons niet energiek, enthousiast, zelfverzekerd en betrokken voelen – dan zullen zowel onze prestaties als ons leiderschap niet optimaal zijn.

De derde dimensie is mentale energie. In een wereld van toenemende vraag en voortdurende onderbreking is het nog nooit zo belangrijk geweest om controle te krijgen over onze eigen aandacht. Het vermogen om enerzijds geconcentreerd te blijven, en anderzijds te kunnen schakelen tussen gedetailleerde informatie en het grotere geheel.

En tenslotte, de vierde dimensie is spirituele energie. Dit verwijst naar het doel van onze energie, te doen wat echt belangrijk voor ons is. Het betekent leven in overeenstemming met onze diepst gekoesterde waarden. Leef jij je purpose?

Al deze vier dimensies zijn van cruciaal belang voor onze prestaties, onze happiness en onze duurzaamheid op lange termijn.

Meer fysieke energie voor jezelf en voor je team

Weet jij het juiste antwoord op onderstaande vragen? Dan kun je vandaag zelfs al een paar goede stappen zetten naar meer fysieke energie voor jezelf en voor je team.

 • Sta jij op met koffie of met water?
 • Slaap jij minimaal 7 uur per dag?
 • Vul jij jezelf of voed jij jezelf?
 • Drink je minimaal 2 liter water per dag?
 • Neem je gedurende de dag regelmatig rustmomenten?
 • Sport je minimaal 2x per week?
 • Beweeg je dagelijks voldoende?

Het is niet moeilijk. Het is het doen. Het jezelf gunnen, niet als nice to have, maar omdat het echt HET verschil maakt. Het verschil tussen een goede leider en een matige.

Werken aan je eigen leiderschap is mijns inziens dus geen dure MBA aan een dito opleidingsinstituut willen volgen. Goed leiderschap is constant werken aan je eigen energie en dat van je team.

Waarom zou je het niet bovenaan op je dagelijkse agenda zetten?

Jouw Energie is alles!

Voor meer tips en informatie over de andere dimensies stuur me gerust een PM.

Wees zelf de architect van je recruitmentsucces of leer toveren :-)

In deze blog-serie inspireert Anne Jaakke, voormalig CHRO of the Year, oprichter van Fanployer en gepassioneerd HR ChangeMaker, HR-professionals met haar inzichten en moedigt ze aan om in hun organisatie een innovatie revolutie in HR te starten. Als HR ChangeMaker heb je de (extra) verantwoordelijkheid je steentje bij te dragen aan het innoveren, moderniseren en transformeren van HR. Maar waar en hoe te beginnen?
Volg Anne Jaakke direct via LinkedIn, instagram of bezoek haar website