HR-leider, pak je rol voor People, Planet en Profit: dat is meer dan ESG-doelen vertalen in HR-beleid

HR-leider, pak je rol voor People, Planet en Profit: deze gaat verder dan ESG-doelen vertalen in HR-beleid
Klimaatverandering en klimaatcrises, groeiende ongelijkheid, een huisvestingscrisis, zorgen om mentale en fysieke vitaliteit: (human) resources are running out. Om het tij te keren ligt er volgens Anna-Bo Bouwens een rol voor HR-leiders die aanzienlijk verder gaat dan het vertalen van de ESG-doelstellingen naar de People Strategie. Tijd dus voor een goed gesprek met elkaar...

Door: Anna-Bo Bouwens

Een van de dingen die ons mensen onderscheidt van andere diersoorten, is ons vermogen om onze eigen realiteit te scheppen. Wij kunnen uitstekend systemen, regels en kaders bedenken waarbinnen we vinden dat we moeten leven. Binnen no time heeft iedereen die regels, kaders en systemen geaccepteerd alsof het nooit anders is geweest.

‘Wat houdt profit nog in als dat ten koste gaat van people of planet? ’

Als mensen zijn we in staat tot verbeelding, abstract redeneren, moraliteit en mentaal tijdreizen. We kunnen uitgebreide verhalen vertellen en bedenken, de effecten van tientallen scenario’s in onze besluitvorming overwegen en onze situaties en lessen uit eerdere ervaringen goed genoeg analyseren om eerder gemaakte fouten zoveel mogelijk te vermijden.

Potentie in voorspoed

Onze acties zijn gebaseerd op veel meer dan basale verlangens naar voedsel, onderdak en overleven. We overwegen morele doctrines en maatschappelijke regels voordat we handelen. Omdat we onderdeel zijn van een samenleving, hebben we ook regels en richtlijnen nodig om een basis te hebben van waaruit we samen kunnen werken en leven. Als onderdeel van een samenleving accepteren we de systemen, regels en richtlijnen en zijn we ons niet eens meer bewust van een groot deel daarvan. Ook het kapitalisme is een door mensen bedacht systeem, dat we accepteren als onze waarheid. In vergelijking met andere systemen leek het lange tijd het meest gelijkwaardige in het creëren van kansen en leek het een efficiënt systeem met de meeste potentie in het brengen van voorspoed.

De overgrote meerderheid van de mensheid heeft het kapitalisme als de waarheid geaccepteerd, al was het maar omdat het leven binnen een samenleving aanzienlijk ingewikkeld wordt als je buiten de kaders wilt functioneren. Los daarvan heeft het kapitalisme ons ontegenzeggelijk veel gebracht: welvaart (zij het de een meer dan de ander), snelle innovaties, rijke kennis, zakelijke kansen en groei. Enorm veel voorspoed waar naast de westerse cultuur ook andere culturen een graantje van mee wilden pikken. Uiteindelijk bereikte het kapitalisme werelddominantie.

Maar vandaag kijken de huidige en de toekomstige generatie tegen ongekende uitdagingen aan. We worden geconfronteerd met klimaatverandering en klimaatcrises, groeiende ongelijkheid, een huisvestingscrisis, zorgen om mentale en fysieke vitaliteit. Kortom: (Human) Resources are running out.

Meer kwaad dan goed

Dat heeft veel te maken met hoe we vandaag de dag zijn georganiseerd, met de wens tot economische groei en een vrije markt. Zolang we het kapitalistische spel blijven spelen, willen en hebben we altijd meer nodig. Het besef dat dit onhoudbaar is verbreidt zich. In een onderzoek uitgevoerd door het marketing- en pr-bureau Edelman in 2020, zei 57% van de mensen wereldwijd dat “het kapitalisme zoals het vandaag bestaat meer kwaad dan goed doet in de wereld”.

Het feit dat ik dit op deze plek oprakel is omdat ik ervan overtuigd ben dat er een rol ligt voor HR-leiders. Een rol die verder gaat dan het vertalen van de ESG-doelstellingen naar de People Strategie, hoe belangrijk dat op zichzelf ook is.

People, Planet en Profit veronderstelt een duurzame balans tussen deze drie elementen. Immers: wat houdt profit nog in als dat ten koste gaat van people of planet? People, Planet and Profit on the edge of Capitalism is daarom het centrale thema van CHRO Day 2022 op 16 november. Graag daag ik jullie als HR-leiders uit om met elkaar na te denken over welke rol jullie in jullie organisaties kunnen spelen op dit cruciale thema.

Ik kijk ernaar uit om met jullie hierover in gesprek te gaan op 16 november in Kasteel de Wittenburg in Wassenaar.

Anna-Bo Bouwens
CHRO Community Manager